101Barz is het grootste hiphop-platform van Nederland!

GLOWINTHEDARK maakt SFB volwassen

  •  
23-05-2016
  •  
leestijd 6 minuten
  •  
177 keer bekeken
  •  
SFB

‘Het is een bewuste keuze om minder straatshit te droppen’

Het eerste album van SFB komt eraan. De groep uit Den Haag bracht al eerder twee delen van hun Reset The Levels mixtapes uit, maar een volledig album hebben we nog niet gehoord van hen. Het album ‘Lituatie’ is niet een SFB album, maar op deze plaat werken ze samen met Kevin en Albert, beter bekend als het producersduo GLOWINTHEDARK, en stadsgenoot Philly Moré.
SFB, bestaande uit de rappers Frenna, Jandro, Priceless en KM, is geen onbekende in de Nederlandse scene. De groep brak door met hun eigen sound wat het best te beschrijven is als met autotune doorspekte straatmuziek. Het neigt soms meer naar R&B dan hiphop. De andere naam op de hoes van Lituatie is GLOWINTHEDARK. Deze heren zijn wat minder bekend in Nederland, maar hebben een indrukwekkende trackrecord. Zij werken samen met o.a. David Guetta en touren met hun muziek over de hele wereld.
Met de internationale prestaties van GLOWINTHEDARK lijkt het een onwaarschijnlijke keuze om een album te maken met SFB. SFB is namelijk een Nederlandstalige act en spreekt een aanzienlijk kleinere doelgroep aan dan een David Guetta. Kevin van GLOWINTHEDARK geeft aan dat juist de mindere bekendheid van het duo in Nederland één van de redenen was achter de samenwerking. “We wilden kijken naar hoe we onze stempel weer in de Nederlandse scene konden drukken. Dit was een mooie kans om daarmee te beginnen. Het zal zeker niet blijven bij een samenwerking met SFB voor GLOWINTHEDARK.” Bij samenwerkingen tussen DJ’s en rappers denk je in Nederland al gauw aan een Partysquad of Yellow Claw. GLOWINTHEDARK zou zich bij dit rijtje kunnen voegen. “Het zou kunnen op die manier,” geeft Kevin aan. “Ik wil niet zeggen dat we het in die straat zouden doen, maar wel op de manier hoe zij samen hebben gewerkt met artiesten.”
GLOWINTHEDARK werkt samen met grote internationale artiesten als Steve Aoki en John Legend. Kevin geeft aan dat het werken met artiesten van dat kaliber niet verschilt met de werkwijze van SFB. “Die vocalisten en artiesten hebben eigenlijk hetzelfde talent en nemen dezelfde energie mee. Op het moment dat je in de studio zit, moet het gewoon vloeiend gaan.” Als je de muziek kent van SFB, dan weet je dat de rappers niet schrijven. Zij freestylen grote gedeeltes van hun hooks en verses. Voor Lituatie werkte deze werkwijze niet volgens Kevin en moesten de jongens toch gaan schrijven. “We begonnen wel met freestylen, maar op dit level kun je dat niet meer doen. In Nederland klinkt alles al best wel Amerikaans en je wil daaraan levelen. Of het nou de lyrics van SFB zijn, of de sounds die wij gebruiken. We moesten allemaal de lat hoger leggen.”
Lituatie klinkt heel anders dan de voorgaande projecten van SFB. Het neigt allemaal meer naar EDM toe. EDM is het gebied van GLOWINTHEDARK, maar ook de jongens van SFB moesten zich meten aan deze muziekstijl. “Het is niet totaal iets nieuws voor ons,” geeft Frenna aan. “Bij New Wave deed ik Langste SMS . Dat is ook een andere stijl dan de muziek op Reset The Levels . Ik doe gewoon mijn stijl op die elektronische platen.” “In het arrangement gooi ik wel af en toe een drop waar een refrein moet staan, maar dat voelde niet vreemd aan voor hun,” voegt Kevin toe. “Diversiteit. Dat is het beste woord voor dit album,” vervolgt Frenna. “Het is totaal iets anders dan Reset The Levels . Er komen zoveel verschillende genres voorbij. We hebben zelfs een beat gepakt die voor David Guetta was met vocalen van John Legend.”
Belazerd met Lil Kleine is de beat die eigenlijk voor David Guetta en John Legend was. Maar hoe vertel je als producer aan twee wereldsterren dat je de beat toch aan een Nederlandse rapgroep geeft? “David Guetta is op het moment bezig met zijn volgende album en wij sparren vaak met hem over deze plaat,” zegt Kevin. “De track met John Legend was een pitchplaat, maar toen SFB er een track op had gemaakt moesten we wel vragen of we hem op het album konden zetten. Hij heeft daar toestemming voor gegeven.” Dit betekent dus dat David Guetta de muziek van SFB kent. “Dat is tof,” zegt Frenna. “Soms is Albert met hem aan het Facetimen en kijk ik een beetje mee.” Een internationale hit van de rapgroep lijkt minder ver weg dan je zou denken. Frenna geeft aan dat een internationale SFB-tune niet eens zo vergezocht is. “Met al die mensen waar GLOWINTHEDARK mee werkt, zou het gewoon mogelijk kunnen zijn. Het moet natuurlijk wel een harde track zijn. Ik wil niet een Engelstalige track forceren.”
Wie Reset The Levels 1 grijs heeft gedraaid, heeft Stressen natuurlijk luidkeels mee gezongen. “Waarom stress jij om die bitch?” ging de catchy hook van de track. Op Lituatie wordt wel degelijk gestresst om bitches. Tracks als Wat Doe Jij, Met Je Zijn en de eerder genoemde Belazerd zijn odes aan vrouwen op een positieve manier. Is SFB liever geworden? “Dat klopt,” zegt Frenna. “We zijn overall nog wel die guys, maar je moet wel echt blijven. Het is niet zo dat we 24/7 niet stressen om bitches en op de grind zijn. Als we alleen zo zouden rappen, dan zouden we niet real zijn. Je hebt ook van die dagen dat je hoofd ergens anders is.” Toch mist de bijna emotionele benadering van het grinden voor stacks en spenden in de club op Lituatie . “Je groeit nou eenmaal,” zegt Frenna. “Nu we stacks hebben, praten we er anders over. Het is een bewuste keuze om minder straatshit te droppen.”
Een andere ontwikkeling bij Lituatie is niet persé eentje die over de muziek gaat. Er is slechts één track van het album gelekt. Dit was Dansen op Labanta met Philly Moré. Bij SFB komt het namelijk altijd voor dat er nummers lekken voordat het project uitkomt. Hoe dit komt? “Ik kan allemaal dingen opnoemen waarom, maar ik weet het zelf ook niet precies,” zegt Frenna. “In het begin was het omdat we een studio hadden in een buurthuis. Dit was in de tijd van Reset The Levels 1. Iedereen kon daarbij en mensen haalden die tunes van de computer af. Bij de andere platen weet ik niet waar het door komt. Nu ligt alles bij GLOWINTHEDARK en daarom is het niet gelekt.”
Toen Dansen op Labanta lekte dacht iedereen dat het een track van SFB met Ronnie Flex was. In feite was dit Philly Moré die in totaal op acht tracks van Lituatie staat. Hij wordt aangekondigd als special guest op het album. “Ik denk dat het is omdat ik als een soort suprise kom,” geeft Philly aan. “Zo van, wie is Philly Moré?” Inderdaad, wie is Philly Moré en hoe kwam hij in contact met SFB en GLOWINTHEDARK. “Hij was een vriend van mij die ook altijd al met muziek bezig was,” zegt Frenna. “In het begin was de muziek van SFB puur straat en dat was onze comfortzone. Toen ik andere tracks als Meisjes Blijven Meisjes ging maken, dan vroeg ik aan Philly wat hij ervan vond. Toen ik wat breder georiënteerd was, hebben we een track samen gemaakt. Dat was Met Je Zijn.”
Na deze track volgden er een hele hoop meer, maar wat heeft Philly Moré wat SFB niet heeft? “Hij kan mooier zingen,” zegt Frenna. “En hij produceert zelf ook,” vult Kevin aan. “Het grappige is dat ik eigenlijk een Engelstalige artiest ben,” zegt Philly. “Nederlands had ik eigenlijk nooit voor ogen. Het begon met die ene track die ik met Frenna maakte en vanuit daar is er gewoon een album uitgekomen.” Philly Moré past zo goed bij de muziek van SFB dat de titel special guest misschien beter kan veranderen in nieuw lid van SFB. Zelf moet hij er niet aan denken. “SFB is goed zoals ze nu zijn. Met vijf man zou het teveel zijn. Ze moeten lekker met zn vieren de scene killen. Ik ken die jongens al heel lang. Ik heb ze zien opgroeien vanaf de start tot waar ze nu zijn. Hun zijn cool hoe ze nu zijn.” Of is de groep gewoon te Lit voor Philly? De jongens schieten met z’n drieën in de lach. “Dat ook,” zegt Philly lacherig.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.