101Barz is het grootste hiphop-platform van Nederland!

Get to know: STIKSTOF

  •  
15-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
581 keer bekeken
  •  
175621454_911461849397542_8602670555736030447_n

Na een paar jaar werk komt Stikstof op 1 oktober van dit jaar met hun vierde album: ‘FAMILIE BOVEN ALLES’. Voordat dit album uitkomt is Stikstof eerst nog bij ons in de Studio. Vanaf vrijdag om 14:00 kun je de sessie checken op ons YouTube kanaal, maar wie zijn deze boys uit Brussel eigenlijk?

STIKSTOF is een in Brussel gevestigd rapcollectief. Oorspronkelijk bestaat de groep uit 3 MC’s: Zwangere Guy, Jazz, Astrofisiks en producer DJ Vega. De jongens raakten geïnspireerd door wat er in Nederland gebeurde met ‘Opgezwolle’ en zagen dat dit er in België en Brussel nog niet echt was. Samen brachten ze de albums ‘STIKSTOF’ (2014) en ‘/02’ (2016) uit. Na het droppen van deze twee platen begonnen de boys echt bepalend te worden voor de Brusselse rapscene.

Ondanks dat Brussel voor het grootste deel Franstalig is rappen de boys van STIKSTOF in het Nederlands. In Brussel en Vlaanderen werd de rapformatie al snel erg populair. In 2016 waren ze zelfs genomineerd voor de Red Bull Elektropedia Awards, een van de belangrijkste muziekprijzen voor Belgische artiesten. Na het droppen van hun album ‘Overlast’ drukte ze met hun unieke sound een duidelijke stempel op zowel de Nederlandse als Belgische rapgame. Rosko, een van de oorspronkelijke MC’s, is ondertussen uit de groep gestapt. Wel heeft hij zijn bijdrage geleverd aan het schrijven van de teksten voor het album ‘Overlast’.

Ondertussen is STIKSTOF een gevestigde naam binnen de game. Ze zijn al op verschillende grote festivals als ‘Dour’ en ‘Pukkelpop’ te zien geweest en staan regelmatig in uitverkochte zalen. Ook heb je ze al een paar keer kunnen checken in de Studiosessies van Zwangere Guy, beide sessies zijn al meer dan één miljoen keer bekeken. De stad Brussel is erg belangrijk voor de muziek van STIKSTOF. In veel tracks nemen ze je mee naar het leven in Brussel en beschrijven ze de stad op een realistische manier. Ze vertegenwoordigen de stad met hun teksten.

Het nieuwe album van STIKSTOF ‘FAMILIE BOVEN ALLES’ telt 14 tracks en één samenwerking, met oud-Opgezwolle rapper Sticks. Voordat dit album uitkomt is STIKSTOF eerst nog bij Rotjoch in de Studio. Vanaf vrijdag om 14:00 kun je de sessie checken op ons YouTube kanaal!

Delen: