101Barz is het grootste hiphop-platform van Nederland!

Get to know: Sepa

  •  
15-03-2022
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
6400 keer bekeken
  •  
Sepa 101 l @Lowiegraphy-26

Dit is alweer de laatste Wintersessie van dit seizoen, maar we hebben een hele goede afsluiter in de studio. Het begint bijna een gewoonte te worden, want ook vorig jaar sloot deze man het koude, regenachtige seizoen af. We hebben het natuurlijk over niemand minder dan Sepa! De geboren Amsterdammer heeft ook een verassing met zich meegenomen, dus zorg dat je jezelf morgen om 14.00 uur achter je beeldscherm zet.

Iedereen die 101Barz en Sepa trouw volgen weten dat deze combinatie er een is uit duizenden. Naast verschillende items die we met hem schoten, heeft hij ook meerdere malen naast Rotjoch gestaan voor een studiosessie. Het bijzondere aan de combinatie Sepa x 101Barz is dat Sepa sinds zijn 101-debuut in 2013 ieder jaar bij ons zijn opwachting heeft gemaakt (behalve 2017). Er zijn er maar weinig die zo constant bij 101Barz langs mogen komen, maar dat heeft hij alleen aan zichzelf te danken!

Sepa groeide op in het Amsterdamse Gein. In zuidoost kwam de jonge Sepa -toen nog geen rapper- voor het eerst in aanraking met hiphop. Het plan was helemaal nog niet om rapper te worden van beroep. Van jonge leeftijd was hij wel met muziek bezig, maar het schrijven kwam pas op latere leeftijd. Vanaf zijn twaalfde levensjaar begon hij met het maken van beats voor andere artiesten. In die tijd was het compleet anders dan de hedendaagse manier van het maken van beats. Hij deed het nog op de old school programma’s als: Fasttracker en Madtracker.  

Het idee om zelf eens wat op te nemen kwam pas op een later moment. Helaas voor Sepa was dit niet op de meest positieve plek. Hij werd vastgezet voor een langere tijd en dit op het moment dat hij net een dochtertje had gekregen. Om bepaalde redenen had hij zijn dochter nog niet gezien. Al die opkropte frustraties en emoties moesten eruit. Hierop besloot hij zijn pen op papier te zetten en te gaan werken aan zijn eerste track. Eenmaal zijn straf uitgezeten besloot Sepa ook meteen dat dit de juiste track was om als debuut-track op te nemen. Het nummer kreeg de naam: ‘Papa is een crip’. Een biografisch nummer dat de toon zet voor het vervolg van zijn carrière. Of je nou kinderen hebt voor jezelf of niet. Iedereen met een hart voelt dit nummer. Dit is ook de reden waarom Sepa zoveel trouwe fans heeft. De manier waarop hij verhalen weet te verwoorden op nummers is van een erg bijzonder niveau. Sepa gebruikt het maken van muziek als vervanger voor een psycholoog en dat is terug te horen. Het voelt alsof hij zichzelf compleet leegstort in zijn muziek.

Waar je Sepa ook van zou kunnen kennen is van de groep: ‘Aso Bros’. Een hiphop collectief uit de plek waar Sepa opgroeide: Gein. Sepa zegt in het interview met ons het volgende; ‘We waren altijd een hechte groep. We maakten niet alleen muziek samen, maar we deden echt alles samen. We waren een soort familie’.  Het waren vanuit bijvoorbeeld school en de naschoolse opvang al vrienden van elkaar, maar hetgeen wat ze echt broers van elkaar maakte was de liefde die zij allen hadden voor muziek. In het hoogtij van de groep bestond de groep uit bijna tien rappers. Deze dagen is de groep niet meer bij een. Twee leden van de groep (Sin Quin & Iron Mike) overleden helaas. Mede hierdoor is de groep uiteindelijk ook niet meer bij elkaar. Toch is Sepa nog steeds trots op wat zij deden en ziet hij het als een bijzonder en groot deel van zijn leven. Nog steeds noemt hij zichzelf op sommige platen ‘Sepa van de Aso Bros’.

Eenmaal gestart met het maken van muziek is er ook geen houden meer aan. Sepa is niet meer tegen te houden en dropt project na project en single na single. ‘Praat van de Straat’ was Sepa zijn iconische debuut in de scene. Weinig mensen weten met hun debuutalbum zo een indruk achter te laten zoals hij dat wist te doen. Het grote publiek wist meteen wat de rapper allemaal in zijn mars had. Storytelling is een kwaliteit die weinig mensen zo goed bezitten als dat Sepa dat kan. Dit bewijst hij bijvoorbeeld perfect op de track; ‘Geen Tranen Meer’. Voor vele mensen een compleet onbekende situatie, maar na het luisteren van de track kun je de pijn voelen die hij voelde.

Toch blijft Sepa verassen op andere projecten. Hiermee toont hij ook zijn kracht. Hij weet zich perfect te manoeuvreren op verschillende soorten beats. Niet alleen de treurige, emotionele nummers die wij van hem gewend zijn, maar hij kan zich net zo goed staande houden op rauwe, braggy trap nummers. Zo bewijst hij meerdere malen op het project: ‘Separaat’. Op het nummer ‘Blijf Wakker’ weet hij zich perfect staande te houden naast Lijpe en Gillio. Ook op ‘Dubbel ‘T’ met D-Double verrast hij door helemaal gek te gaan op een drill beat.

Zijn laatste project dateert uit 2020 en heeft de naam: ‘Wat Ik Zie’. Eigenlijk doet hij hier precies wat we verwachten. Hiermee bedoelen we niet dat hij voorspelbaar is, maar dat hij gewoon weer op het hoogste van zijn kunnen aan het presenteren is. Het hele album is gevuld met bangers in combinatie met de klassieke verhalen waar hij zo groot mee is geworden.

Vanuit zijn kamp kregen wij laatst erg goed nieuws! Er komt zeer binnenkort een nieuw project aan. Het project heeft de naam ‘Niet Van Hier’ gekregen en wordt verwacht op 15 April. Wel dropte hij al een klein cadeau in de vorm van een eerste single. De single is een samenwerking met Richandell en heet: 'The Same'. Op het album moeten wij helaas nog een klein maandje wachten. Gelukkig hebben we morgen de nieuwe Wintersessie van Sepa van de *** Aso Bro’s! Voor de negende keer is hij bij ons om zijn ding te doen. Vergeet tot slot niet de verassing die hij heeft meegenomen!

UPDATE 2023

Sepa zijn meest recente 101Barz sessie was in 2022, hij heeft in de tussentijd niet stil gezeten. De artiest dropte in april zijn album 'Niet van hier' met gastbijdrages van onder andere Jordymone9. De Amsterdammer bracht meerdere singles uit waarvan het nummer 'Ammer Noch' met de Duitse rapper KANAK. Sepa is naast muziek ook begonnen als presentator bij Zonamo waar hij in 'Episode 1' een dubbele rol speelde als presentator en artiest.

Morgen om 14:00 uur is Sepa van de Blok terug, voor een nieuwe legendary sessie. Ben jij er klaar voor?..

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.