101Barz is het grootste hiphop-platform van Nederland!

Get to know: Knaller

  •  
30-03-2022
  •  
leestijd 7 minuten
  •  
677 keer bekeken
  •  
KKNALLErWS

Hij is dan eindelijk weer terug. Na een veelbewogen tijd is Knaller eindelijk weer te vinden op zijn oude en vertrouwde plek naast Rotjoch. 101Barz en Knaller samen is altijd een goede samenwerking heeft het verleden uitgewezen. Na twee keiharde solo-sessies, een Wilde Westen megasessie en uiteraard de hele bijzondere documentaire die wij maakte over Knaller en zijn zware, bijzondere verleden, is het nu tijd voor de derde solo-sessie in de reeks. Morgen is de sessie van de rapper uit Den Haag te vinden via onze kanalen! Stay Tuned!

Knaller groeide op in de Haagse Schilderswijk. Zoals mensen vaak in de media hebben kunnen zien is datvoor vele niet de makkelijkste buurt om in op te groeien. Het leven op de straat in de Haagse wijk is allesbehalve een makkelijke manier van leven. Ook voor Knaller was dit niet makkelijk. Vanaf jongere leeftijd beïnvloedde het straatleven de rapper. Hij kwam in situaties waarin geen één jong kind ooit te horen zitten. Een vaderfiguur die hem kon sturen had hij niet. Wel had hij zijn broers die hem konden helpen, maar zijn vader had geen rol in zijn leven. Vanaf jonge leeftijd was Knaller al iemand die graag streken uithaalde en buiten de lijntjes aan het kleuren was. In de documentaire gaf zijn broer Rolo bijvoorbeeld aan dat Knaller met een schroevendraaier achter zijn broertje aanging en hem zo de stuipen op het lijf jaagde.

Knaller maakte erg veel mee en was opzoek naar een uitweg. Een manier om alle gebeurtenissen en het zware straatleven een plekje te geven. Hij vond deze uitweg in het schrijven van teksten. Vanaf zijn negende levensjaar begon de jonge Hagenees met het schrijven van teksten. Het was niet heel gek dat dit gebeurde, want dankzij zijn broer Jordan had hij alle tools om dit te gaan doen. Zijn oudere broer had namelijk een studio waarin hij bezig was met het maken van muziek. Knaller had een goed voorbeeld om naar te kijken en inspiratie vandaan te halen. Het zou een aantal jaren duren voordat Knaller het muziek maken nog serieuzer zou gaan nemen.

Vanaf een jaar of 13 besloot Knaller de muziek een hogere prioriteit te geven in zijn leven. Het hele proces begon natuurlijk al toen hij tijdens zijn negende levensjaar voor het eerst de pen oppakt, maar het begint echt serieuze vormen aan te nemen als hij een aantal jaar later de video uploadt genaamd: ‘Knaller Freestyle’. Hiermee gooit hij hogen ogen. Niet alleen bij mensen uit de buurt maar een legend in de game als Hef merkte het op en gaf de jonge rapper zijn verdiende props.

Thuis was de situatie van Knaller ook niet altijd even makkelijk. Toch had hij mensen om zich heen die veel om hem gaven en hem ten alle tijden probeerde te ondersteunen en hielpen. Een vaderfiguur had Knaller niet in zijn leven, dus van die kant kwamen er geen inkomsten. Als dan ook nog zijn moeder op jonge leeftijd afgekeurd wordt, wordthet moeilijk om het financieel allemaal rond te breien thuis.

Zijn oudere broer Rolo nam de taak opzich om het gezin te voorzien van al de benodigde waren. Een taak die ondenkbaar is voor iemand van die leeftijd. Het is dan ook niet realistisch om te denken dat het dan allemaal weer goed is. Ze moesten allemaal bij gaan dragen voor dingen als bijvoorbeeld de huur of andere benodigdheden. Voor wie denkt dat dit het dan al was moet ik helaas teleurstellen. Een aantal jaren later verliest, de destijds pas zestienjarige Knaller, zijn moeder. De relatie die de rapper had met zijn moeder was iets heel speciaals. De twee konden elkaar alles vertellen en haalde ontzettend veel kracht uit elkander.

Het gat dat het verlies van zijn dierbare moeder achterliet bij de jonge Hagenees was ondenkbaar. Knaller kan moeilijk omgaan met het verlies en het feit dat hij nu eigenlijk geen ouders meer heeft. Natuurlijk heeft hij zijn broers en zus, maar die kunnen niet de pijn wegnemen die hij heeft. Het gevolg van dit verlies is voor Knaller ongekend. Hij heeft ontzettend veel moeite om het een plek te geven en verliest alle hoop. Hij gaat steeds meer op straat hangen en dit zorgt er uiteindelijk voor de hij in de gevangenis belandt. Dit, en de steun van de mensen om hem heen, weten hem gelukkig uiteindelijk te motiveren om het muziek maken toch weer een kans te geven en daar vol voor te gaan.

Knaller pakt het muziek maken serieus op en weet binnen de kortste keren op de radar te komen bij vele hiphop liefhebbers. Hij benut zijn krachten op de juiste manier. Een van die kwaliteiten die hij bezit en ook op de juiste manier weet te gebruiken is zijn veelzijdigheid. Fans van zijn muziek weten dit allang, maar Knaller kan zich op verschillende soorten beats op ontzettend hoog niveau manoeuvreren. Van dromerige beats waar hij op zn best emotionele verhalen kan vertellen tot rauwe, grimey trap beats waarop Knaller al zijn opgekropte agressie kwijt kan.

Zijn verleden is natuurlijk iets wat je je grootste vijand nog niet gunt, maar de manier waarop Knaller dit om heeft weten te zetten in muziek is op z’n zachts gezegd speciaal te noemen. Je voelt de pijn die hij heeft meegemaakt ook al heb je dit gelukkig waarschijnlijk zelf nooit mee hoeven maken. Het verlies van zijn moeder en de pijn die dit als gevolg had komt terug op tracks en geeft een soort therapeutische feeling voor de luisteraar. Het voelt alsof iemand zijn ei kwijt moet, maar dit vervolgens op een ongekend hoog muzikaal niveau verteld.

Het was natuurlijk een kwestie van tijd voordat de getalenteerde rapper aanbiedingen zou gaan krijgen van Nederlandse labels. Deze komen uiteindelijk ook en hij kiest ervoor om te tekenen bij het lokale team. Hij voegt zich bij het team van de mannen van ‘Wilde Westen’. Het was een logische keuze, want hij komt natuurlijk uit dezelfde buurt. De jongens van ‘Wilde Westen’ weten het verhaal van de Schilderswijk en kunnen de artiest dus een betere begeleiding aanbieden. Dat deze samenwerking de juiste keuze was wordt bewezen tijdens de release van zijn debuut tape: ‘Zonder Moeder, Zonder Vader’. De tape staat gevuld met ft’s van het Wilde Westen kamp, maar ook met artiesten als bijvoorbeeld ‘Sevn Alias’, ‘Adje’ en ‘Hef’. Heel bijzonder om te zien hoe die cirkel dan rondkomt. Van een co-sign krijgen van Hef op jonge leeftijd, tot kunnen zeggen dat je hem op je debuutalbum hebt staan.

Het album is tot nu toe het enige project wat Knaller heeft uitgebracht. Uiteraard is iedereen benieuwd naar een nieuw project, maar zijn debuutalbum is allesbehalve saai na al die tijd. Het project is erg persoonlijk. Iedere track is een verhaal waarin Knaller de luisteraar op een gedetailleerde wijze mee durft te nemen in hele persoonlijke situaties. Terwijl hij zich zo openstelt weet hij op hetzelfde moment doormiddel van bizarre rijmschema’s en keiharde punchlines je te verassen. Het zorgt voor een tijdloos project, iets waar we nog jaren en jaren plezier aan zullen hebben.

Uiteindelijk, na een goede samenwerking voor een periode van om en nabij twee jaar, besluiten de twee kampen de wegen te scheiden. Hierover zei Knaller destijds het volgende: ‘’Heb besloten om uit elkaar te gaan met wilde westen. Ik ga mijn eigen pad bewandelen met de hoop dat ik mijn doelen behaal. Wil ‘Wilde Westen’ bedanken voor de periode bij hun sws & maybe komen we elkaar ooit weer tegen’’. Aan al het goede komt ooit een einde, maar het tijdelijk afsluiten van dit hoofdstuk betekende niet dat het goede voorbij was. Knaller besloot uiteindelijk te tekenen bij het label van 3Robi. 3Robi zat ooit ook in legendarische ‘Wilde Westen’ era, maar besloot uiteindelijk zijn eigen label te starten. Dit label kreeg de naam ‘SPOW Business’. Hier kwam Knaller terecht na zijn periode bij ‘Wilde Westen’.

De nieuwe samenwerking met ‘SPOW’ trapt Knaller af met de single: ‘No Face’. Op de track staat ook labeleigenaar 3Robi. De titel van de tracks schets al lichtelijk de sfeer van het nummer. Beide artiesten zijn boos en weten de beat op werkelijk waar ongekende manier af te slachten. Knaller en 3Robi doen precies waar ze goed in zijn. Op totaal eigen manier de beat slopen. De tijd die volgde op de release van zijn debuut track onder zijn nieuwe label wordt gevuld met releases van andere singles als: ‘Saaf’, ‘Beloofd’, ‘Tur Dia’ en ‘Mama Sa’. Knaller weet zijn fans te voorzien van het verwachte materiaal, maar van een album komt het niet onder zijn nieuwe label. Na de fusie, die een jaar duurde, besluiten de twee kampen hun eigen wegen te gaan.

Nu, in 2022, heeft Knaller het weer helemaal zelf voor het zeggen. In februari van dit jaar komt de eerste release onder eigen beheer. De tune krijgt de naam ‘Kijk Uit’. Weer weet hij op een nieuwe manier zijn pijn te verwoorden op een beat. Dit is misschien wel het meest bijzondere van Knaller zijn kwaliteiten. Bij sommige artiesten kan het soms voorspelbaar worden, maar Knaller weet dit te voorkomen. Hoe hij het doet? Niemand weet het. Het is in ieder geval duidelijk dat geen één track hetzelfde klinkt als een eerder uitgebracht stuk.

Niet zo heel lang geleden kwam Knaller met heel goed nieuws voor zijn vele fans. Zijn lang verwachte vervolg van zijn debuutalbum is heel dichtbij. Op zijn Instagram geeft hij al wat snippets weg en post hij foto’s van verschillende clipshoots. Het is dus nog even wachten, maar we zijn heel dichtbij. Gelukkig heeft Knaller speciaal voor jullie een sessie bij ons gedaan om jullie tot die tijd te voorzien van het hoognodige materiaal.

Inmiddels zijn we een paar jaar verder. Knaller heeft de afgelopen 2 jaar ons met veel tracks verrast. In 2023 dropte hij meerdere tracks en hoor je zijn authenticiteit terug. Hij weet Nederlands en Papiaments op een bijzondere wijze te combineren in zijn tracks. Je hoort meteen dat het Knaller is.

Het houdt niet op bij deze losse tracks. Recentelijk heeft Knaller een nieuw album gedropt. Het album 'Alles Of Niks' is een puur en eerlijk album. Knaller neemt je mee in zijn leven en laat zijn talent horen.

Morgen gaan jullie hem voor de vierde keer zien tijdens een solo-sessie. Wij kunnen in ieder geval niet wachten en jullie waarschijnlijk ook niet. Morgen om 14.00 uur gaan we live, dus zorg dat je ready bent!

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.