101Barz is het grootste hiphop-platform van Nederland!

Get to know: Jiri11

  •  
07-06-2022
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
658 keer bekeken
  •  
Jiri101 l @Lowiegraphy-1

It’s been a long time coming! Hij was al meerdere keren te zien bij 101Barz, maar dat was als onderdeel van zijn oude formatie. Met ANBU (NEVLO) wist hij met o.a. Menno Boomin de sound van de straten over te nemen. Samen deden ze een hele lange tijd geleden twee sessies samen en pakte ze ongekend veel views. Iedereen had het over de formatie en constant wisten ze kwaliteit werk af te leveren. Jaren later is Jiri11 een eigen pad gaan bewandelen, en hoe! De laatste tijd is het alleen nog maar vuur van zijn kant, dus wij besloten de Multi-getalenteerde artiest uit te nodigen voor zijn eerste eigen solo sessie! 

Voor de mensen die Jiri11 al voor een langere tijd in de gaten houden zal het geen suprise zijn dat de rapper continu blijft verassen met zijn muzikale sound. Zijn gehoor voor een goed geluid stamt naar alle waarschijnlijk af van zijn jeugd. Jiri Taihuttu (beter bekend als: Jiri11) komt namelijk uit een zeer getalenteerde en muzikale familie. De vader van Jiri speelde namelijk professioneel bassist en speelde het hele land rond met zijn band: Gin on the rocks. Daarnaast is Jiri het jongere broertje van Jim. Jim Taihuttu zou je weer kunnen kennen als onderdeel van de iconische groep: Yellow Claw. Het was dus niet een grote verassing dat ook Jiri dit pad zou bewandelen. Vanaf jonge leeftijd kreeg de rapper, destijds nog allesbehalve een rapper, een gitaar in zijn hand. Op zijn tiende (!) ging Jiri al naar het conservatorium om zichzelf nog verder te ontwikkelen op zijn gitaar. Voor de mensen die afvragen wat voor een genre hij speelde. Jiri speelde Flamenco. Sommige mensen zullen misschien de naam herkennen van de gelijknamige en de bijpassende dans, maar het is meer dan een dans. Het is een genre op zich, afkomstig uit de zuidelijke regionen in Spanje! Jiri was ontzettend getalenteerd, maar stopte uiteindelijk vroegtijdig.

Zijn liefde voor het spelen van zijn gitaar is nooit weggegaan, maar toch wilde Jiri zijn muzikale repertoire uitbreiden. Begin 2015 besluit Jiri11 in samenwerking met o.a. Menno Boomin de rapformatie ANBU op te richten. Het collectief wisten binnen no-time hun naam op de kaart te krijgen. Met hun kenmerkende, eigenaardige, vooruitstrevende sound wisten zij binnen de kortste keren alle podiums in Nederland kapot te spelen. Het was iets wat compleet nieuw was binnen de Nederlandse scene en dat was ook te horen. Sommige mensen vonden het al keihard en andere moesten er toch nog aan wennen. Toch, als je nu terugkijkt, zie je dat de mannen uit Venlo ontzettend ver vooruitkeken. Hun sound was nieuw en vooruitstrevend. De impact die zij hadden is tot de dag van vandaag nu terug te horen in de hedendaagse sound. Hun albums (lees: Zonnige Zuiden, Onweerspelbaare Wolken, Nachtleven etc.) staan gevuld met tijdloze tune’s. Schreeuw ‘Ik heb een barkie op zak’ midden op straat, en wij durven met zekerheid te zeggen dat iemand het vervolg terug zal roepen. De successen van de groep bleven groter en groter worden en naast hun muziek brachten zij ook nog een kledingmerk uit dat als een gek ging. Overal zag je de iconische ‘ANBU’ merch in de straten. De mannen uit Venlo namen het hele land over.

Toch besluit de groep zich op een gegeven moment meer op zichzelf te gaan focussen, zo ook Jiri11. Gelukkig zijn ze allemaal nog erg goed met elkaar, maar op dit moment heeft ieder zijn eigen ding. Jiri11 koos voor het doorgaan met het maken van muziek. Ook als soloartiest bewijst hij keer op keer van ongekend hoog niveau te zijn. Sinds 2018 zien we Jiri11 sporadisch singles droppen met verschillende artiesten. De eerste track die verschijnt is de tune ‘Diamanten In De Nacht’. Het is nog enigszins vergelijkbaar met de ANBU-sound, maar je hoort al een eigen sound ontstaan. In de tijd die daarop volgt zien we meerder singles. Tot er in 2020 ineens een soloproject is. Het project kreeg de naam: Sin City.

Helaas voor de fans valt het daarna compleet stil vanaf de kant van de rapper. Fans vroegen zich af waar hij bleef en of er nieuwe muziek zou komen, maar gelukkig voor ons kwam dat ook. We moesten er bijna twee jaar op wachten, maar hij is terug. Jiri11 voelt zelfverzekerd en lijkt sterker en beter dan ooit. Begin dit jaar kwam er ineens een bericht vanuit het kamp van Ronnie Flex. Het grote nieuws was namelijk dat Jiri11 een contract had getekend bij het label van de rapper. Bij ADF ENT. Voelt Jiri11 zich nieuw. Zo lijkt het in ieder geval vanaf de buitenkant. Zijn eerste wapenfeit in bijna twee jaar is een samenwerking met zijn labelgenoot/eigenaar Ronnie Flex. De track krijgt de naam ‘Echte Leven’ en is eigenlijk compleet anders als dat de meeste verwacht zullen hebben. Je zou bijna vergeten dat Jiri11 ooit die partytunes maakte. Jiri11 verrast met bar op bar. De wavy beat en de vocals van Jiri zijn een match zoals er maar weinig zijn. Het refrein vult de low-energy verse perfect aan. De vocals gebacked door een half koor geven een euforisch gevoel. De samenwerking met Ronnie was ook een goede keuze. De twee vullen elkaar perfect aan en samen maken ze de track tot ware kunst!

Jiri11 kondigde met zijn nieuwste single aan volledig terug te zijn en alle hiphop fans konden niet wachten op wat er ging komen. Als de eerste track al een verassing was, dan zal de tweede een nog grotere shocker zijn geweest. Hij verzamelt een onderdeel van de rapgame avengers op de track ‘Penthouse Party’. Hij verzamelt compleet uiteenlopende artiesten om te werken aan het ware meesterwerk. Ares, Blacka en Ronnie springen samen op dezelfde track. De track is allesbehalve logisch of maakt geen ene sense, maar juist dat zorgt ervoor dat dit zo een speciale hit is. De intro wordt verzorgd door 162 eigenaar Ares. De wavy synths passen perfect bij de nieuwe sound die ‘Ari’ heeft ontwikkeld voor zichzelf. Na de keiharde intro klapt er een 808 in waarna de overige drie heren de beat compleet slopen. Ieder brengt hun eigen kenmerkende sound naar de tafel. Het zorgt voor een ijskoude pokoe.

Na deze twee singles kunnen wij in ieder geval niet wachten op wat er gaat komen in de toekomst! Gelukkig zien wij morgen eerst de sessie. Wij kunnen niet meer wachten! Morgen om 14.00 check je Jiri11 de studio slopen.  

Delen: