101Barz is het grootste hiphop-platform van Nederland!

Get to know: Jayboogz

  •  
10-03-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
374 keer bekeken
  •  
jayboogz

Surprise surprise, die hadden jullie niet aan zien komen. Shout out naar Joela voor de intro, maar deze week is het toch echt de buurt aan Jayboogz om de studio te slopen. De rapper uit Kraaiennest maakt al een tijdje grote moves en is nu voor de derde keer te zien naast Rotjoch voor een Wintersessie. Dit is niet de gebruikelijke volgorde voor onze redactie, maar we stellen hem toch nog even aan je voor!  

Drie jaar geleden stond hij voor het eerst naast Rotjoch voor zijn 101-debuut. Dankzij het uitbrengen van verschillende singles verdiende hij deze kans. Daarna gaat het eigenlijk allemaal in een stroomversnelling. Een aantal weken na zijn 101-debuut dropt Jayboogz zijn debuutalbum: Disappear. Op het album verrast hij met samenwerkingen met onder andere Kevin en Hef. Alles behalve de minste dus.

Nieuw hoofdstuk is het vervolg op de goed ontvangen eerste tape: Disappear. Op dit project weet hij ons doormiddel van hoog niveau storytelling mee te nemen in zijn verhalen. Dat blijkt een terugkomend iets worden in het vervolg van zijn carrière. Op de inspirerende interlude I-Tron weet hij perfect de mood van het album weer te geven. Het zet de toon voor de rest van het album op een bijzondere manier.

2019 blijkt het jaar te zijn waarin Jayboogz qua snelheid nog even een aantal tandjes bijzet. Het begint met een samenwerking die hij deed samen met Navi. Niet zomaar even een single of twee, maar ze besluiten een 9-track tellend project te droppen genaamd: 4 The Streets. De twee vullen elkaar op een bijzonder goede manier aan op het project. Dancehall influenced tracks en harde trap bangers volgen elkaar in een gepast tempo op. De twee manoeuvreren zich zonder opgemerkte moeite over de verschillende stylen. Het resultaat is een bijzonder goed, en interessant, project dat vraagt naar meer.

Nog geen vier volle maanden later is het alweer raak. ‘Jay’ dropt zijn volgende album: ‘Custom Made’. Het is een tape gevuld met samenwerkingen die alle goed tot hun recht komen. Ook hier doet hij waar hij goed in is. Het toepassen van verschillende invloeden en deze ook tot hun recht laten komen. Zoals eerder in dit artikel al benoemd werd is storytelling iets wat later in zijn carrière nog een bijzonder ontwikkeling zou doormaken. Je hoorde het zeker al op eerdere projecten, maar op dit project komt dit helemaal terug zoals nooit tevoren. Hiermee doel ik natuurlijk op de track: Johnny Story. Voor liefhebbers van dit soort verhalen, en dat blijken jullie te zijn aan de hand van de views op YouTube, is dit iets heel speciaals. In Nederland hebben we dit nog zelden voorbij zien komen en al helemaal niet vaak op dit niveau. Van seconde één word je door Jayboogz meegenomen in het verhaal. Mensen kunnen dit soort storytelling misschien eerder gehoord hebben bij artiesten als bijvoorbeeld Speakerknockerz (aanrader als je dit niet kent). Kopiëren doet hij allesbehalve. Hij weet het de kunst van verhalen vertalen eigen te maken en te eleveren naar een hoger niveau. Een aantal maanden later geeft hij een vervolg aan deze storyline met Johnny Story 2. Hij gaat verder waar het verhaal stopte. De bijpassende clip is ook zeker een aanrader om even goed te gaan beseffen. Voor de oplettende kijker tijdens de Ta Joela promo was het misschien al duidelijk dat Jayboogz zijn opwachting zou gaan maken. In de videoclip van Johnny Story 2 zie je de pakken, die gebruikt werden tijdens de studio invasie, al hun eerste verschijning maken.

De tijd die daarop volgt, tot nu, is gevuld met verschillende releases. Qua projecten was het even iets rustiger, maar dat is natuurlijk ook niet gek na zo een run. Met singles als ‘Geen Naam’ en ‘Young Star On The Rising’ weet hij zijn loyale fanbase warm te houden tot hij zijn volgende tape dropt.

UPDATE 2024

In 2022 zag je de storyteller voor het laatst bij 101BARZ. De afgelopen periode heeft hij meerdere singles gedropt. De track 'Love Colours' ft. Jmani viel dan ook goed in de smaak. Het leek wat stiller vanuit de artiest, maar bleek hij hard te werken aan een nieuw album.

De verhalenverteller dropte eerder zijn eigen 'Johnny Story' film en is nu terug, ter ere van zijn aankomende album 'Eagle Vision'. Voordat het zo ver is, eerst dit. Jayboogz is eindelijk weer terug in de 101-studio na een periode van twee jaar. Stop dus met slapen en draai zijn sessie morgen kapot!

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.