101Barz is het grootste hiphop-platform van Nederland!

Get to know: Jack

  •  
22-03-2022
  •  
leestijd 7 minuten
  •  
682 keer bekeken
  •  
8b927d5f-9226-4241-8dad-e9a03d114575

Sommige artiesten hebben meer de tijd nodig met het vergaren van de gewilde aandacht dan de ander. Jack was de laatste, want hij wist met een ongekend tempo de spotlights op zich gericht te krijgen. Met verschillende tracks als ‘Op De Weg’ wist Jack in no-time miljoenen streams binnen te hengelen. Sinds die release is Jack een vaste naam in de scene geworden. Hij verdiende hiermee ook een spot in onze ‘Talent van de Maand’ serie en kreeg daarnaast niet één, niet twee, maar drie sessies in onze studio. Nu is het tijd voor de vierde in de serie. Aankomende vrijdag is Jack te zien op de plek waar hij al meerdere keren aan Nederland heeft laten zien waarom hij zijn plek in de scene verdient. Check het morgen 14.00 uur!

De carrière van Jack begon op een wel heel bijzonder manier. De destijds 18-jarige rapper was op zijn telefoon, in zijn notities, wat teksten aan het schrijven en besloot dit uiteindelijk op te nemen in een studio op Rotterdam Kruiskade. De studiotijd die hij boekte kostte hem terug in die tijd een hele tien euro. Uiteindelijk was dit misschien wel de beste tien euro die hij ooit uitgegeven heeft, want zonder dat het de intentie was leverde dit hem wel een platencontract op bij het Rotterdamse label: Rotterdam Airlines. Hij stuurde zijn demo gewoon rond naar wat vrienden, maar uiteindelijk kwam het dus onbedoeld terecht bij het label. Zij waren meteen overtuigd van zijn kunnen en besloten hem een contract aan te bieden. Het was allemaal een hele bijzondere tijd voor de jonge artiest. Hij had eigenlijk nog nooit echt in de studio gezeten voordat hij getekend werd, want hij kende bijvoorbeeld het begrip ‘Ad-Libs’ nog niet toen hij bij zijn label op het schrijverskamp zat. Hij kwam gewoon om te rappen, meer niet. Toen hij op dit schrijverskamp zat had hij nog niet eens een nummer uitgebracht, maar toen hij een snelle 16 begon te spitten was iedereen die erbij was overtuigd van zijn kunnen.

Zijn eerste wapenfeit in de Nederlandse scene krijgt de naam: Trapjack. Op de track laat Jack horen wat hij allemaal in zijn arsenaal heeft. Hij laat zien dat hij is gekomen om over te nemen. Hij klinkt hongerig en wil zichzelf bewijzen. Niemand, behalve Jack, wist wat er na deze track ons nog stond op te wachten. Met zijn eerste release wist hij een fanbase te creëren, maar een aantal maanden later wist dit ongekende vormen aan te nemen. Dit had alles te maken met zijn derde release: Op De Weg. Iedereen die ook maar iets met hiphop heeft in ons kikkerland draait de tune helemaal grijs. Tot op de dag van vandaag is de track een safe-bet als je verantwoordelijk bent voor de aux-kabel. De teller staat ondertussen al op de dertig miljoen. Dat is al knap voor een gevestigd artiest, maar helemaal voor een artiest die pas een aantal maanden serieus met muziek bezig is.

De moves die Jack maakt vallen ook op bij ons op kantoor. Wij besluiten langs te gaan bij Jack voor een ‘Talent van de Maand’ item. Hij praat met ons over zijn leven op dat moment, hoe hij begonnen is en hoe hij de toekomst voor zich ziet. Toch vonden wij dat wij hem nog een extra beloning moesten geven aangezien hij binnen no-time dit wist te bereiken. Iets meer dan een maand na zijn ‘Talent van de Maand’ item krijgt hij de kans om zichzelf te bewijzen naast Rotjoch. Op enige zenuwen valt hij niet te betrappen. Jack komt binnen, spit een goeie zes minuten alleen maar vuur en boekt hem vervolgens weer naar huis. De aandacht wordt steeds meer en dat heeft hij alleen maar aan zichzelf te danken.

Jack beseft zich heel goed dat hij goud in handen heeft met dat nummer, maar weet ook goed dat hij nu moet doorpakken op het succes dat hij vergaard heeft. Dit doet hij dan ook met de release van verschillende singles als; Driedubbel, Moody, Onvoorspelbaar en Cheeba. Hij geeft de fans precies wat ze willen en weet een grote vraag te creëren naar een project. Dit project komt sneller dan verwacht, want op 16 augustus 2019 brengt Jack zijn eerste 8-track tellende project uit, genaamd: ‘Plan A’. Op het project staan samenwerking met artiesten als; Djezja, Idaly en Louisvos. Op de EP staan bekende, eerder uitgebrachte nummers op, maar ook nieuwe content is er te vinden. Het wordt ontzettend goed ontvangen en het belooft veel voor de toekomst. Tevens brengt hij in November ook nog een Deluxe versie uit van het project. Hierop staan nog samenwerkingen met onder andere Frsh en Young Ellens.

Wat soms nog wel eens kan gebeuren met artiesten die binnen de kortste keren zoveel aandacht krijgen, is dat zij na het uitbrengen van een tape dan even een stapje terugzetten. Jack heeft deze memo destijds klaarblijkelijk niet ontvangen, want hij blijft maar singles en samenwerkingen uitbrengen. Een maand na het uitbrengen van zijn deluxe versie is hij ook alweer te vinden de tape van zijn label, genaamd: Gate 19. Twee maanden later, op Valentijnsdag, staat Jack weer in onze studio voor weer een kleine zes minuten aan vuur. Gekleed in C.P Company overtuigd hij nogmaals waarom hij is wie hij is. Niemand kan ook nog maar een beetje twijfelen aan hem.

Dan, een kleine twee maanden later, krijgen wij van Jack de opvolger op zijn debuutproject. De opvolger van ‘Plan A’ krijgt de naam ‘Traplove’. Met het nieuwe album gooit hij weer hoge ogen. Op tracks als ‘Wagwan’ en ‘Spacen’ bewijst hij zich staande te kunnen houden op verschillende soorten stijlen. Zijn veelzijdigheid zorgt ervoor dat de gehele tape je aandacht vasthoudt. Daarnaast weet hij naast vele Nederlandse samenwerkingen ook nog internationaal te gaan. Hij weet niemand dan de gemaskerde M Huncho te strikken. M Huncho is ook niet zomaar even een van de eerste beste artiesten van de andere kant van de Noordzee. Hij haalt miljoenen streams zonder enige moeite en tourt ondertussen de halve wereld over. De combinatie is er een die je weinig hoort. Jack en Huncho vullen elkaar perfect aan. Ook is Jack niet bang om een stukje Engels te rappen voor de chorus.  

Ondanks al het succes dat Jack boekt rond deze tijd is er aan de andere kant ook een probleem aan het ontstaan. De relatie tussen de artiest en de mensen van het platenlabel is op z’n best problematisch te noemen. Vanuit het kamp van zijn label schuift Jairzihno het opzij als typisch rapper gedrag. Hij zegt dat het bij een artiest hoort en dat het door mensen van buitenaf komt die hem dit gevoel geven. Voor Jack gaat het allemaal niet snel genoeg en kan hij zijn succes niet op de juiste manier kapitaliseren. Het eindigt in een redelijke soap met shots heen en weer. Zij verwijderen bijvoorbeeld een nummer van de artiest zonder enig overleg. Hierop komt Jack met #FreeJack als reactie op het gedrag van zijn label.

In November 2020 komt Jack voor een derde keer langs bij ons in de studio. Weer doet hij wat hij in zijn vorige sessies deed. De booth met de grond gelijk maken zoals alleen Jack dat weet te doen. Voor de mensen met een goed geheugen, dit was ook de keer dat Rotjoch de camera een klap gaf en verplichte jullie te abonneren. Wij hopen dat dit ondertussen trouwens al wel gedaan is, anders moet Rotjoch straks weer boos worden. Dat kunnen we de cameramensen niet nog een keer aan doen. Terug naar Jack nu. Vanaf moment één komt Jack met een agressie de we maar al te graag zien. Hij geeft ons geen seconde om even bij te komen van de line daarvoor. Hij doet de naam van Barz eer aan. Het lijkt wel een grote stortvloed aan lines. Je moet hem minimaal tien keer checken wil je iedere line echt beseft hebben.

De sessie was een voorbereiding voor wat eraan zat te komen. Iets meer dan een maand later brengt Jack zijn laatste project uit onder het Rotterdamse label. Het project krijgt de toepasselijke naam: ‘Plan B’. Niet zomaar even een paar tracks, maar we krijgen 15 nummers. Naast juist gekozen samenwerkingen weet hij ook zichzelf weer te laten zien. Gelukkig voor beide kampen is dit het laatste wat ze samendoen. De samenwerking begon veelbelovend, maar mondde uit in verschillende akkefietjes die voor beide kampen allesbehalve goed waren. Niet veel later besluit Jack zich te koppelen aan het Amsterdamse label: Avalon. Bij zijn nieuwe label gaat Jack rustig door waar hij gebleven was en dat is het releasen van goede muziek. Samenwerkingen met label genoot MRD blijken ook een ontzettend goed werkende combinatie te zijn. Van een project is het sinds ‘Plan B’ niet meer gekomen, maar het is een kwestie van tijd voordat we die voorgeschoteld zullen krijgen.

Rondom Jack gebeurt er altijd ontzettend veel. Wij zijn erg benieuwd wat de toekomst voor hem zal brengen. Wat hij ook gaat doen qua muziek, het gaat sowieso vuur worden. Via Instagram liet hij al wel blijken dat er binnenkort in ieder geval weer nieuwe muziek aan zit te komen. Voordat het zover is komt hij eerst nog langs bij ons om voor de vierde keer in een korte tijd de studio op z’n Jack’s compleet in de fik te zetten. Zie het aankomende vrijdag om 14.00. Jack komt de naam van de show weer eer aandoen. Barz bij Barz!

Delen: