101Barz is het grootste hiphop-platform van Nederland!

Esko bouwt zijn eigen pilaren met ‘Van Klasse’

  •  
31-07-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
150 keer bekeken
  •  
Esko

‘Ik was nooit onder contract bij Nindo’

Producer, rapper, maar nu ook labeleigenaar. Esko begon een jaar geleden met ‘Van Klasse’. Hij nam de artiesten Hans Grants, Josylvio en Latifah onder zijn vleugels om het fundament te leggen van zijn label en is nu klaar voor  #VKSeason

Esko beweegt inmiddels al een aantal jaren in de scene. We leerden hem voor het eerst kennen als producer bij Nindo, maar liet zien in de zomersessie van Negativ uit 2013 dat hij ook achter de microfoon hitte kon brengen. Nu hij voor zichzelf begint, drijft de vraag naar boven wat er gebeurd is tussen Esko en Nindo. “Ik was nooit onder contract bij Nindo,” zegt Esko. “Ik maakte veel muziek met die boys, maar ik dacht op een gegeven moment dat het beter was voor m’n carrière als ik m’n eigen stappen zou maken. Ik heb niks tegen Nindo. Ik ga nog steeds met ze om en maak nog muziek met ze.” 

Een label starten is een zware taak, maar Esko vindt de werkdruk het waard. “Als je het aankan en gemotiveerd bent, is het voor iedereen het beste om voor jezelf te beginnen. Ik wil m’n eigen pilaren bouwen en verantwoordelijk zijn voor mezelf. Ik wil mijn eigen stappen bepalen.”

De eigen pilaren die hij bouwt, beginnen bij de artiesten Hans Grants, Josylvio en Latifah. Als producer heeft Esko veel invloed op het geluid van zijn eigen artiesten. Je zou het kunnen vergelijken met een Dr. Dre bij ‘Aftermath’ of een Mannie Fresh bij ‘Cash Money’. “90 procent van het materiaal wat we uitbrengen bij ‘Van Klasse’ produceer ik,” zegt Esko. “Er komt een mixtape aan van Hans Grants die ik volledig produceer. Tot nu toe heb ik ook alles voor Latifah geproduceerd wat er uit is gekomen.” Toch ziet hij zichzelf niet simpelweg als een producer. “Ik ben ook een coach. Ik geef bijvoorbeeld aan hoe ze het beste een toontje kunnen doen enzo. Het is voor mij ook beter dat je echt samenwerkt. Je krijgt daar een beter resultaat van.”
Een beter resultaat, maar ook erg productief. De artiesten van ‘Van Klasse’ droppen veel de afgelopen tijd. Tracks, freestyles en video’s verschijnen op het YouTube-kanaal van het jonge label. Dit alles doen ze onder de hashtag ‘#VKSeason’, maar wat is dat precies? “Het was gewoon impulsief als hashtag op Insta. Ik dacht: ‘Laten we deze zomer gewoon veel losse dingen droppen om ‘Van Klasse’ op de map te zetten.’ Het gaat lekker, maar we zijn nog niet klaar. We willen nog meer dingen uitbrengen en we beginnen ook met vlogs onder de titel #VKSeason.”

Vastberaden om ‘Van Klasse’ in de Nederlandse scene een begrip te maken, werkt Esko en co. hard aan nieuw materiaal. “Ik heb een mixtape met Hans Grants klaar liggen en binnenkort komen de eerste singles en video’s uit. Latifah is bezig met zichzelf te ontwikkelen en maakt veel losse tracks. Hetzelfde geldt voor Josylvio, die ook hele dikke tracks heeft liggen. Hij stond op ‘Regenboog’, maar niemand kent hem nog. Hij is monsterlijk, let maar op!”

Het label opbouwen, artiesten coachen, maar is er nog wel ruimte voor Esko’s solo projecten? “Qua rap sta ik niet stil, maar ik richt me nu echt op ‘Van Klasse’. Ik kan je wel vertellen dat er een tweede deel van de track ‘Dromen’ met Jonna Fraser uitkomt.’ Het produceren buiten zijn eigen label blijft Esko ook nog voortzetten. “Ik ben bezig met een EP met Sevn Alias. De EP is in principe af, maar we zijn nog bezig om de puntjes op de i te zetten. Ik werk nog steeds veel met Jonna Fraser, Bokoesam en Keizer. Binnenkort ga ik samenwerken met Sepa, dus er komt genoeg aan. Ik produceer het liefst wel met m’n eigen kamp, maar sta er altijd voor open om te
werken buiten ‘Van Klasse’.”

Meer over:

van, #magazine, klasse, #esko
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.