101Barz is het grootste hiphop-platform van Nederland!

SugaCane, één van de grondleggers van Nederlandse hiphop

  •  
08-04-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
392 keer bekeken
  •  
CANE ARTIKEL WS
Deze week is er weer een Ins&Outs en Thijs sprak met één van de belangrijkste grondleggers van hiphop in Nederland: SugaCane. Onder vele aliassen maakte de Amsterdammer muziek. Zo ging hij onder de naam Redlight Boogie tijdens zijn carrière in New York, maar heette Busy Beat toen hij op 14-jarige leeftijd zijn eerste track dropte. Los van een enkele disstrack onder de naam Stoute Papa heeft hij altijd in het Engels gespit. In het interview verklaart hij aan de hand van een booklet van vroeger; waarom?  Hij rapte met Ol’ Dirty Bastard, reed in de dikste Hummer en klonk bijzonder 'internationaal' voor een Nederlandse act. Een groot deel van de jonge hiphopfans kennen Cane niet. Tijd voor een korte geschiedenisles.
In de eind jaren '80 begin en begin jaren '90 zat Cane bij de groep 2Tuff. Na zijn vertrek uit deze crew heeft hij een aantal pokoes gedropt onder de naam Hurricane maar in 1996 ging het pas echt los. Hij dropte het nummer Let ‘Em Know met een videoclip die los van een aantal Amsterdamse referenties on-Nederlands aanvoelt. Het nummer klinkt als een oldschool boombap track uit New York meteen bijpassende refrein gezongen door honingachtige vrouwenstemmen. De youngings die dachten dat dit geluid in de Lage Landen niet bestond heeft deze classic nog niet gehoord. 
Let ‘Em Know verscheen op TMF, wat in die tijd betekende dat je het had gemaakt. Niet lang daarna bracht de MC een mixtape uit waarop hij fungeert als rapper en host. De tape werd op cassettebandjes verspreid en bevatte onder andere zijn freestyle met wijlen Wu-Tang-lid Ol' Dirty Bastard. Het epische verhaal achter deze spontane track legt hij verder uit in de INS&OUTS. Bij deze kan je de track alvast aanzetten terwijl je het artikel verder leest.
Er ontstaat een kleine frustratie bij Cane na dit succes; hij krijgt geen platendeal aangeboden. Hij besluit om niet bij de pakken neer te zitten en besluit er zelf een op te zetten. Onder zijn label Now or Neva brengt hij de classic You Can’t Fool Mine uit.
Naast zijn hoofdrol in de film Bolletjes Blues verscheen Suga vaker op breedbeeld. De MC hield er een sterke mening op na en hij was niet bang om die te verkondigen. Zo had hij een hoop kritiek op de ‘onechte’ hiphop die in die tijd gemaakt werd. Logisch, hij is dé grondlegger van hiphop NL en belichaamt elk aspect van hiphop van de oude school. In meerdere interviews sprak hij zich erover uit, met serieuze kritiek en hilarische oneliners.
Er valt een boek te schrijven over alle legendarische shit die Redlight Boogie gedaan heeft. Van het opzetten van zijn eigen groep Most Official, tot werken met olschool hiphop legends. Van zijn 101Barz sessie met Dutch Legends, tot de voorprogramma’s doen van artiesten als Snoop Dogg en Wu-Tang Clan. Zijn legacy is nog niet af want er belooft weer iets nieuws aan te komen van Cane. Deze man was er vanaf het begin bij, maar niemand verteld het zo kleurrijk als hij zelf. Laat je meenemen van het begin van hiphop tot de next generation, het interview check je vanmiddag!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.