101Barz is het grootste hiphop-platform van Nederland!

Doet Murda nog wel zijn best?

  •  
17-05-2016
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
102 keer bekeken
  •  
Hero

‘Ik denk dat Ronnie Flex, Jack $hirak en Cartiez mij een betere rapper hebben gemaakt'

Het is alweer zes jaar geleden dat Murda een album uitbracht. Aankomende vrijdag komt eindelijk de opvolger van het album De Kassier uit. Het album gaat We Doen Ons Best heten en is een vijftien tracks tellende plaat met bijdrages van o.a. Ali B, Ronnie Flex, Hef en Jonna Fraser. Hoog tijd om Murda te spreken over het album.
De titel We Doen Ons Best  is al vroeg bekendgemaakt. In 2014 kondigde Murda het album namelijk al aan na zijn EP Goeie Dingen . Maar waarom We Doen Ons Best ? Het is een solo-album, maar het woord We impliceert dat er meer bij komt kijken dan alleen Murda’s bijdrage aan het album. “’We’ is niet alleen ik, maar ook mijn vrienden, collega’s, de mensen die hetzelfde vak delen en de mensen die luisteren. Eigenlijk is het iedereen gewoon. The culture.”
De slagzin We Doen Ons Best  is niet door Murda zelf bedacht, maar begon als een uitspraak van zijn vriend Pablo. “Als je hem iets vroeg, dan was We Doen Ons Best zijn antwoord,” legt Murda uit. “That shit stuck to me. Ik vroeg hem om zijn blessing om het album zo te noemen en daaruit is het gegroeid.” Ondanks dat het begon als een grappige uitspraak van één van zijn vrienden, is het uitgegroeid tot meer dan dat. “Hoe meer ik er mee bezig was, hoe meer het een soort lifestyle werd. Je doet je best op alle vlakken in life. In mijn relatie doe ik constant m’n best. Met muziek ben ik constant m’n best aan het doen. Ik doe altijd m’n best om meer tijd te maken voor m’n familie. Ik doe m’n best om  een bredere persoon te worden in my mind. Ik ben constant m’n best aan het doen om ergens in te groeien of beter te worden. Toen merkte ik ineens, it’s not just the album. It’s everything.”
Toen het album We Doen Ons Best eenmaal aangekondigd was, beloofde Murda dat hij elke maand een track zou uitbrengen. Deze tracks zouden samen het album vormen en uitkomen tijdens het # ARKALARM . Een overzicht van Noah’s Ark artiesten die elke eerste maandag van de maand om twaalf uur verscheen op de website van het label. Hiphopliefhebbers in Nederland kregen ineens een hele andere associatie bij het luchtalarm. Toch is dat niet gelukt. Tracks als Niet Iedereen Bestaat , De Macht , Man Van Het Jaar kwamen uit, maar hebben het uiteindelijke eindproduct niet gehaald. Het volledige twaalf maanden plan had niet het gewenste resultaat zegt Murda. “Het ging te snel merkte ik. De tracks hadden geen tijd om te ademen en mensen waren nog op de vorige track wanneer ik een nieuwe uitbracht.  Het was een goede strategie, maar het werkte niet voor mij, so I cut the chord. ”
We Doen Ons Best klinkt heel anders dan zijn voorgaande platen. De muziek is meer pop, er is meer zang (met de welbekende hulp van auto-tune) en we komen wat meer te weten over het persoonlijke leven van Murda. Iets wat verwonderlijk is aangezien hij jaren geleden standvastig zei dat hij nooit een introspectieve track zou maken. Deze ontwikkeling is volgens Murda zelf te wijten aan het feit dat hij een betere rapper is geworden. “Ik heb mezelf beter leren te verwoorden. Dat was een weakness back in the day, dus ik probeerde het te camoufleren met ‘Oh, ik ga dat niet doen’. Eigenlijk was het meer dat ik het nog niet kon doen op een manier dat het over zou komen. Ik denk dat dat nu wel zo is. Niet alle verses hoeven dom te zijn, over niks te gaan of flashy te zijn. Ik wil mensen ook een beetje inzicht geven in mijn gedachtes en mijn leven en hoe ik erin sta.”
Een ander verschil tussen Murda’s nieuwe album en het oudere werk is dat hij met meerdere producers samenwerkte om We Doen Ons Best in elkaar te zetten. De Kassier , zijn vorige album, was volledig geproduceerd door FS Green. Murda geeft aan dat hij met verschillende producers werken lastiger vond. “Wanneer je met één producer werkt dan ligt al het werk bij deze persoon. Diegene kan het afmaken en afproduceren. Nu ben je afhankelijk van meerdere mensen en schema’s. Dat was voor mij de uitdaging bij We Doen Ons Best , om met meerdere mensen een well-balanced product neer te zetten.” Producers die op de plaat te horen zijn, zijn Ramiks, Ronnie Flex, Jack $hirak, Project Money, Esko en Raynor Bruges. Met laatstgenoemde is Murda ook een live-act, waarbij Raynor de DJ is en Murda de MC.
Murda’s vorige EP Goeie Dingen en ook zijn album We Doen Ons Best zitten vol met gastbijdrages van Ronnie Flex’s crew Lefensmannen. Een groep jongens uit Capelle a/d IJssel die een stuk jonger zijn dan de rapper zelf. “We delen dezelfde interesses,” zegt Murda over zijn relatie met Lefensmannen. “Mijn relatie met mensen is niet gebaseerd op muziek. Het is ten eerste gebaseerd op vriendschap en dan maken we muziek. They just happen to be the hottest dudes in the game.” Is deze groep ook de reden dat Murda nog steeds relevant is in de scene? Murda denkt van niet. “Het houdt me niet relevant, maar die youngboys houden me scherp. De invloed van een Ronnie Flex, Jack $hirak of Cartiez is heel groot geweest in het proces van Goeie Dingen en We Doen Ons Best . Ik denk dat ik samen met hun een betere rapper ben geworden.”
Wat je verwacht van een Murda album, krijg je op We Doen Ons Best weer. Het is in een ander jasje, maar de money-raps, zelfverheerlijking en het combineren van Engels en Nederlands zijn als vanouds. Deze karakteristieke trekken van Murda kregen aan het begin van zijn carrière veel kritiek. Tegenwoordig is de Nederlandse scene gevuld met deze muziek. “Mijn invloed spreekt voor zich,” zegt Murda over deze ontwikkelingen. “Ik denk dat mensen geen Nederhop meer maken sinds Bangbros. Hef en ik hebben laten zien dat het ook anders kan. Dat je het meer Amerikaans kan laten klinken. Wij hebben die weg toentertijd ingeslagen en toen hebben mannen als Hydroboyz, Ronnie Flex en Lijpe het groter gemaakt. Dit geeft Bangbros ook de kans om het groter aan te pakken. We zijn in gesprekken over een eventueel Bangbros-album in 2017.”
In 2010 speelde Murda in de film Gangsterboys . Dit kan je haast niet ontgaan zijn, want Murda hield er niet over op. Hij was ‘De Hoofdrol’ en bijna in al zijn tracks toentertijd zat een verwijzing naar zijn werk als acteur. Zelfs op We Doen Ons Best refereert Murda aan zijn werk als acteur met een zin als “Zij zegt: ‘Jij bent toch van Netflix?`” op Way Up . Toch hebben we Murda niet meer op het witte doek gezien sinds deze film. “Het is zo moeilijk, want er wordt zo weinig gemaakt,” zegt Murda over zijn acteercarrière. “Ik kreeg na Gangsterboys  veel aanvragen, maar allemaal rollen waar ik een Turk moest spelen. Ik ben naar mijn casting gegaan om te vragen voor rollen waarin ik geen Turk ben. Een rol waar de afkomst niet belangrijk is. Zij gaven aan dat ze vooral scripts binnen kregen van regisseurs die van tevoren al weten wie ze willen voor bepaalde rollen. Bijna alle rollen in Nederland worden ‘blank’ geschreven. Toen heb ik besloten om te gaan chillen met de acting en dat ik af en toe wat leuke buitenlandse rollen pak.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.