101Barz is het grootste hiphop-platform van Nederland!

De culthelden van de Nederlandse hiphop

  •  
19-07-2016
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
1356 keer bekeken
  •  
Culthelden

Welke culthelden zijn opgestaan in de laatste jaren?

Een cultheld, wat is dat precies? Je kunt het zien als de leidende figuur van een subcultuur binnen een subcultuur. Elke stroming in de popcultuur heeft zijn eigen culthelden. Iemand die tegen de heersende cultuur durft aan te trappen en daarmee een cultachtige achterban weet te creëren. De culthelden hebben fans die antics overnemen en dezelfde kleding dragen en taal spreken als de artiest in kwestie. In Amerika heb je veel culthelden binnen de hiphop. Denk aan een Gucci Mane , Lil B of Tyler, the Creator . Hoe klein Nederland ook is, binnen onze hiphopscene zijn in de afgelopen jaren ook genoeg culthelden opgestaan. Vandaar dit lijstje met negen artiesten die in Nederland de ‘culthelden’-status hebben behaald. 
DHC
“110, 120, 130, geen enkel probleem. Schroevendraaier, koevoet, flipper en een baksteen.” Iedereen die rond het jaar ‘90 is geboren kent deze line . Wat precies de samenstelling is van DHC (Den Haag Connectie) is niet duidelijk, maar op de voorgrond stonden de twee Marokkaanse rappers Skiezo en Chillouh. Waar ze voornamelijk bekend om staan, zijn hun disstracks naar alles en iedereen die ze niet aanstaan. Politici als Hirsi Ali , rappers als Ali B en Naffer , maar ook stadsdelen zoals de Haarlemse wijk Schalkwijk   moesten het ontgelden. Zeven jaar geleden waren Skiezo en Chillouh te gast bij ons en daarna is er weinig van hun meer uitgebracht. Toch is er bijna geen 101Barz-video waaronder niet gevraagd wordt naar het duo uit Den Haag. Dat is pas een hechte following.
Donnie  
Waar moet je beginnen bij Donnie? Hij noemt zichzelf de mannelijke Caitlyn Jenner en heeft uitspraken als ‘ Ik kon minister worden van Nederland, maar ze vonden GHB op m’n vriendin d’r maandverband ’. Hij draagt make-up in z’n video’s en zijn haargame is van een andere planeet. Alles wat de man zegt, kan ge-quote worden en zo verschijnen teksten van hem bij scholieren in Havo/VWO-jaarboeken. Tracks over het nachtleven op Leidseplein, haute couture , sos en zelfs Raymond van Barneveld komen allemaal uit het muzikale arsenaal van Donnie. Het enige wat nog mist is een hardcover dichtbundel.
Mini Thug
Spijkenisse ligt vlak naast Rotterdam en dan is het misschien niet handig om de gevestigde naam in de Rotterdamse scene te dissen. Mini Thug had daar schijt aan en kwam met een persoonlijke disstrack richting Winne, VSOP, Feis en U-Niq. Het was meer dan een disstrack, want er werden verhalen over de mannen openbaar gemaakt wat alleen maar als exposen gezien kan worden. Kempi moest het ook ontgelden en die reageerde terug terwijl hij in de piek van zijn carrière zat. Dit zorgde ervoor dat alle ogen op Mini waren, maar kort hierna verdween hij. Veel mensen hopen op een comeback van de man uit Spijkenisse.
SMIB

SMIB komt uit de Bijlmer, ook wel de Bims genoemd en vandaar deze groepsnaam. Het begon allemaal toen RayFuego en GRGY de video van Yung Bum   en de gezamenlijke EP Bummy Boys   uitbrachten. Het duo werd vaak Bummy Boys genoemd vanwege deze EP totdat er onder de naam SMIB steeds meer artiesten uitkwamen. GHQST, Tads Thots, Kutmug en nog veel meer jongens bleken onderdeel te zijn van de groep die qua kleding meer op een skategroep dan een rapgroep lijken. RayFuego en GRGY zijn voor velen nog steeds het gezicht van SMIB. Dit komt vooral door het extravagante uiterlijk van RayFuego en door de verschillende productiecredits en de kledinglijn van GRGY.
Spacekees
Het is inmiddels al meer dan tien jaar geleden dat Spacekees z’n grote hit Ik Wil Een Meisje   uitbracht, maar nog steeds brengt hij geregeld muziek uit waar zijn following van smult. De man bracht de plaat Ocarina  uit met samples van de game Zelda waarin hij zelf het verhaal van Link vertolkt en op zoek gaat naar de prinses. De game- en andere popculturereferenties spreiden zich uit over zijn carrière. Zo bracht hij in 2014 nog de EP Held  uit waar een game bij zat. In deze game kon je met Yung Felix of Spacekees door de ruimte vliegen met een jetpack om jonko te zoeken. Welke rapper heeft er nog meer een game in de appstore waarbij je degene kan spelen als een jonko-jagende aliën-ontwijkende spacecowboy?
Steen
Er is één term die Steen het best omschrijft; white trash . TV-items die viral gingen waarbij hij samen met zijn ‘vriendin’ Amber op pad ging om te solliciteren . Satanistische teksten doordrenkt met het woord kanker . Een verbod bij BNN omdat hij homofobe uitspraken deed tijdens een uitzending van StateTV. Steen trapt tegen alle vormen van gevestigde orde aan en zijn fans smullen ervan. De muziek is gevuld met een hoop emoties, maar die van de positieve variant hoef je niet te verwachten van de Utrechtse rapper. Tegenwoordig is hij druk bezig met tatoeëren en meerdere fans hebben al door hem een tattoo laten prikken.
Youssef & Kamal
Twee ‘Marokkanen’ die iedereen dissen op de meest over the top manieren. Dat is de beste omschrijving voor Youssef & Kamal. Ze werden aangeklaagd door Geert Wilders vanwege een disstrack . Hij had blijkbaar niet door dat het een parodie was. Elke stereotype over Mocro’s worden willens en wetens bevestigd. De teksten zijn extreem grof en racistisch. Het is bekend dat Kamal eigenlijk Teemong is, maar dit is nog nooit bevestigd. Zelfs in 2016 was Killer Kamal nog te horen op Testosteronbommen  van Braz en krijgen we alles wat we van hem verwachten. “Ewa, ik pleeg aanslag op de kutje van je moeder, want je weet ze wil m’n aandacht.”
ANBU
Een referentie naar één van de bekendste anime ter wereld in je naam gebruiken, vraagt om culthelden’-status. Ze zijn nog geen jaartje bezig met muziek uitbrengen op hun YouTube-kanaal, maar de jongens uit Nevlo (Venlo it is) hebben in deze korte tijd al een behoorlijke cultachtige achterban gekregen. MennoBoomin, Jiri11, Ferrari Jackson, Traplo en Johnson zijn allemaal namen die voorbij komen en de enige track is nog meer trippy en melig dan de andere. Alles aan de muziek van ANBU wijst erop dat het belangrijkste voor ze is om met plezier muziek te maken. De producer en rapper Jiri11 heeft op het conservatorium gezeten en de mannen hebben een heuse kledinglijn . De grind is real en dat is ook te zien aan de statistieken op YouTube.
Yung Internet
Heel cokesnuivend Nederland is weg van dit drietal uit Amsterdam. Lyrics over het uitgaansleven in de hoofdstad en alle avonturen die er plaatsvinden, worden over duistere beats op een monotone manier gebracht. De herkenbaarheid voor de fans van Yung Internet zit hem vooral in de extreme verhalen over afterparty’s, feesten op het Leidse Plein en drugs, veel drugs. Ondanks dat alle referenties in hun muziek naar plekken en situaties in Amsterdam zijn, worden de heren in alle uithoeken van Nederland geboekt. In Groningen weten ze zelfs wie D’Angelo is en als je dit leest en niet weet wie dat is… Juist, dat maakt de jongens culthelden.
Staat jouw favoriete cultheld er niet tussen? Mist er nog iemand? Laat het ons weten via Twitter of Facebook .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.