101Barz is het grootste hiphop-platform van Nederland!

Coely laat haar dromen uitkomen

  •  
20-03-2017
  •  
leestijd 6 minuten
  •  
337 keer bekeken
  •  
Coely 3

Van shab Zuid naar South By Southwest

Je kan haar wellicht kennen van de studiosessie die ze eind vorig jaar deed bij 101Barz, maar de Vlaamse Coely met Congolese roots scoorde op haar zeventiende al haar eerste hit in België. Ain’t Chasing Pavements bleek slechts het begin van haar carrière, want inmiddels is ze 23 jaar en komt haar debuutalbum Different Waters uit. In de lounge-ruimte van een hotel in de buurt van Amsterdam Amstel spreek ik met Coely af om wat meer te leren over haar jeugd, inspiratiebronnen en het debuutalbum dat lang op zich liet wachten.
Jeugd
‘Mijn naam is Coely [kowelie] en niet koelie,’ zegt ze lachend als ik vraag of ze zich kan voorstellen. Ze geeft aan de grap wel in te zien van de verwarring omtrent de uitspraak van haar naam. Samen met haar moeder en broertjes is ze opgegroeid Antwerpen, waar ze naar eigen zeggen vaak te vinden was in ‘ shab Zuid’, haar oude buurt. Coely’s moeder was dirigent van het kerkkoor, waar Coely logischerwijs later haar eerste muzikale stappen zette. Tijdens haar middelbare school zong ze in dit koor. In deze tijd bezocht ze ook regelmatig het jeugdcentrum in de buurt. Daar waren miniconcerten te zien en werden muziekworkshops gegeven. Door een van deze workshops begon ze met rappen. ‘Dat was the triangle ,’ geeft ze aan. ‘Ik was thuis met mijn moeder, op school of bezig met mijn muziek.’ 

Tijdens haar middelbareschool periode volgde Coely de richting Verkoop . De dag nadat ze haar diploma voor deze opleiding in ontvangst nam, mocht ze één van haar eerste shows doen op  Couleur Café. Dat is één van de grootste festivals in België. Haar single Ain’t Chasing Pavements was inmiddels vaak op de radio te horen en dat zorgde ervoor dat ze steeds meer aanvragen kreeg voor shows. Het probleem was dat ze nog niet genoeg nummers had om een show te vullen, dus dook ze de studio in. Het resultaat was de EP Raah The Soulful Yeah en weer twee hits in de vorm van de single’s All I Do en Nothing On Me. Ook voor de grote internationale artiesten bleef de Vlaamse niet onopgemerkt. Ze stond in voorprogramma’s van o.a. Snoop Dogg, Nas en Kendrick Lamar. Laatstgenoemde was het meest bijzonder voor haar. Zelf is ze namelijk groot fan van Kendrick. ‘Proficiat, je mag het voorprogramma doen voor Kendrick Lamar,’ had haar manager gezegd. ‘Dat was zot, hè! Je moet weten dat de fans in het publiek, Kendrick’s fans zijn. Dus niet iedereen kent mij daar en dan moet jij effekes laten zien; ik kan dit. Shit was crazy!’ vertelt ze met een grote lach op haar gezicht, nog steeds zichtbaar onder de indruk van deze herinnering.
Engelstalig
Vorig jaar was Coely nog te gast bij onze eigen Rotjoch. De sessie werd goed ontvangen en in de comments is een rode draad te vinden. Het is échte hiphop volgens de luisteraars en dat doet haar goed. ‘Dat ik bij 101Barz was, was zot voor mij. Ik keek vroeger naar al die shit op 101Barz. Hef, Winne, alles,’ Coely begint Puur van Hef te reciten. ‘Geef me een uur en ik heb het gefixt. Die anderen zijn duur, kom fucken met dit.’ Een Coely die Nederlands rapt is bijzonder, want zelf geeft ze aan dat ze zelf nooit Nederlandstalig of Vlaams gaat rappen. Ze spreekt vloeiend Nederlands, Frans en Lingala (de Congoleze taal), maar toch besloot ze dat Engels de taal van haar muziek moest worden. ‘MTV is the devil,’ grapt ze over de reden dat ze Engelstalig rapt. ‘Vroeger bij ons in Belgïe was MTV de shit! 50 Cent, Jay Z, Beyoncé, Michael Jackson. Ik ben opgegroeid in de tijd dat MTV nog lit was.’ Deze muziekvideo’s en Amerikaanse series als The Fresh Prince of Bel-Air hebben er voor gezorgd dat ze nu Engels rapt. Ook Coely’s Congoleze roots hebben invloed op haar muziek. ‘Het is niet dat ik Congoleze drumritmes exact kopieer in m’n muziek, maar het is zeker inspiratie. Het is belangrijk om te laten zien waar ik vandaan kom,’ zegt Coely.
Album
Different Waters is het debuutalbum van Coely. De plaat telt twaalf tracks en is in samenwerking gemaakt met drie producers. Yann Gaudeuille is één van die producers en is ook als zanger te horen op een aantal van de tracks op het album. Coely leerde Yann kennen via haar andere producers, Niels en Filip. ‘Hij is een genius. Hij speelt verschillende instrumenten, maakt beats en heeft een prachtige soulstem.’ Een andere naam die je vaak voorbij ziet komen op de featurings is DVTCH NORRIS. Hij is ook Vlaams en Coely leerde hem kennen via internet. ‘Hij stuurde mij een berichtje met: “Yo, ik vind het heel cool wat je doet. Check mijn dingen ook.”’ Coely checkte de muziek van hem en liet het ook horen aan haar producers. Inmiddels zijn de twee rappers goede vrienden geworden en is hij naast de featurings ook de back-up MC van Coely tijdens liveshows. Hij is ook te horen op de track Don’t Care die Coely onlangs uitbracht.
Coely’s  Raah The Soulful Yeah EP  kwam in 2013 uit. Inmiddels is het 2017 en nu is er pas een vervolg in de vorm van een album. Het heeft een tijd geduurd tot Different Waters uitkwam. ‘Ik had nog nooit een album gemaakt,’ zegt Coely over dit vierjarige proces. ‘Daarom heb ik de lat ook hoog gelegd. Ik moest mezelf nog ontwikkelen. Als je luistert naar Ain’t Chasing Pavements en Don’t Care , dan hoor je een groot verschil.’ Deze muzikale ontwikkeling kun je horen op het album volgens Coely. ‘Nummers als No Way en On My Own . Dat zijn de belangrijkste nummers van de plaat. Het was lastig om de juiste flow te vinden. No Way was eerst een zangnummer, maar na een lange struggle heb ik daar toch een flow op kunnen vinden. Dat vind ik ook heel leuk aan het proces van muziek maken. Je denkt eerst dat het niet kan, maar dan kom je erachter dat je er toch iets heel tofs van kunt maken.’ Op On My Own was het ook even zoeken, maar naast de muzikale ontwikkeling praat ze op deze track over haar persoonlijke ontwikkeling. ‘ On My Own gaat over wat ik heb meegemaakt en dat ik nog steeds aan het zoeken ben. Ik weet nog steeds niet wie ik ben. Weet jij wie je bent?’ vraagt ze. Nadat ik m’n hoofd schud, reageert ze vrolijk met: ‘Snap je! You can relate to that!’
De muziek van Coely is relatable en dat komt mede door het thema van de struggle die door het hele album te horen is. ‘De titel Different Waters staat voor de verschillende obstakels die op je pad komen en de keuzes die je maakt om uiteindelijk je doel te behalen,’ legt Coely uit. ‘Je hebt twee keuzes. Als er iets op je pad komt waar je mee botst, kun je stoppen of doorgaan. Daar kies je zelf voor.’ Coely heeft duidelijk gekozen voor doorgaan . Deze week is namelijk haar album verschenen en heeft ze onlangs getekend bij Universal Music. Iets wat het label al langer wilde, maar Coely en haar team bewust niet overhaast hebben gedaan. ‘We hebben heel lang gewacht en toen het moment daar was om te shinen, hebben we het gedaan. Het is een droom die uitkomt,’ aldus Coely. Een andere grote droom van Coely is om naar amerika te gaan. Deze week was het zover en had ze een optreden op het gerenommeerde South By Southwest Festival. Althans, dat was de bedoeling. Eerder deze week gaf ze op Instagram aan dat ze niet door mocht reizen naar de VS vanuit Denemarken. Hoewel de teleurstelling groot is, gaat ze niet bij de pakken neerzitten. Dit weekend geeft ze namelijk twee shows in België om toch de release van haar debuutalbum te vinden. Dus voor nu fuck Donald Trump’s beleid en stream het album Different Waters van Coely.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.