101Barz is het grootste hiphop-platform van Nederland!

Brief aan Paul

  •  
25-04-2020
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
807 keer bekeken
  •  
BRIEF AAN PAUL
Hey Paul Vugts…

Kut hè, die corona? De criminaliteitscijfers dalen en in jouw beroep als misdaadjournalist is het natuurlijk eventjes zoeken naar wat voor verhalen je in deze tijd allemaal kan publiceren. Gelukkig speelde de Gemeente Amsterdam (in samenwerking met de politie) je in de hand met een nieuw voorstel; criminele rappers hun podium afnemen.

Vorige week liet je ons weten dat je benieuwd was naar onze kijk op deze zaak. En je bent zeker niet de eerste die van 101Barz een reactie wil over de jongens die veroordeeld zijn voor criminele activiteiten. Niet alleen bij criminele activiteiten, maar bij elke rapper die zich niet aan de ‘ethische norm’ van wit-Nederland houdt, staat onze inbox weer vol met verontwaardigde berichten over het podium dat wij bieden aan artiesten.

Wij werken in Hilversum en zijn onderdeel van het publieke bestel. Als onderdeel van de publieke omroep voelen wij ons verplicht om verhalen uit heel Nederland te laten horen via de studio van Rotjoch. Zie elke Studiosessie als een kijkje in de wereld van het individu achter de microfoon. Een monoloog vol met belevingen en gedachtegangen die spelen in het leven van de artiest. Dat is hiphop en zo hebben we sinds 2006 al meer dan 1500 artiesten hun verhaal laten vertellen. Jammer genoeg komen sommige rappers toch uit een omgeving waar criminaliteit leeft en onderdeel is van hun dagelijks leven.

In het verzoek om een reactie neem je direct een moreel standpunt in met “Het idee is bijvoorbeeld dat kwetsbare jongeren in een stadsdeel als Zuid-Oost in die rappende criminelen negatieve rolmodellen hebben, terwijl ze zo’n grote behoefte hebben aan positieve rolmodellen”. Er zijn genoeg positieve rolmodellen uit Amsterdam Zuid-Oost en hoogstwaarschijnlijk stond 101Barz aan de wieg van deze rolmodellen.

De interesse naar ons platform is voornamelijk wanneer rappers iets fout doen. Ze vragen naar rappers die veroordeeld zijn, soms zelfs wanneer de uitzending van de sessie jaren voor de rechtszaak is. Ze willen ons standpunt weten of zijn bezwaard dat de sessie online staat. De positieve rolmodellen die bij ons over de vloer komen is geen animo voor vanuit deze hoek. We willen ook wel een keer praten over het succes van Snelle, of hoe we Fresku al over de vloer hebben sinds Zwarte Schapen. Of laten we het eens hebben over al die jonge ondernemers die met het bereik van hun Studiosessies bij 101Barz hun hele loopbaan en toekomst ten positieve hebben veranderd.

“Het gebrek aan positieve rolmodellen in stadsdelen als Zuid-Oost”, dat is een zin die bij de redactie van 101Barz in het verkeerde keelgat schiet. Ten eerste, hoe kom je hierbij? Ten tweede, hoe durf je een platform dat is opgericht door iemand uit dit stadsdeel zo’n zin voor te schotelen? Rotjoch komt uit Holendrecht én is Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij vecht al jaren voor een plek in het witte medialandschap voor representatie van de donkere Nederlander. Hij gaf jongeren uit dezelfde buurt of soortgelijke buurten een kans om iets te maken van hun leven. Door het talent te zien, het coachen achter de schermen en de nodige goede raad te geven aan jongeren die uit deze criminele leefomgeving komen. Hij heeft zich altijd opgesteld als een positief rolmodel.

Hij is zeker niet de enige, Paul. Chivv kwam op jouw radar door zijn sociale contact met criminelen, maar bij ons valt zijn liefdadigheid juist op. Hij deelde schooltassen uit op zijn oude basisschool, investeerde samen met Henkie in een project voor elektriciteit in Suriname en laat in zijn muziek weten wat hij vindt van maatschappelijke problemen die er spelen vanuit zijn gemeente. Henkie is op zijn beurt een slimme ondernemer en is een van de meest succesvolle onafhankelijke artiesten binnen hiphop. Neem een Gikkels, die zijn rapcarrière inruilde voor de politieke ambitie om met BijlmerStyle veranderingen te maken in het stadsdeel Zuid-Oost. Latifah, een rapper die  een plek voor vrouwen in deze door mannen gedomineerde cultuur wist te creëren. Moet ik nog even doorgaan?

Jij hebt natuurlijk geen interesse in deze positieve rolmodellen, maar vraagt specifiek naar drie van de 1500 acts die bij ons over de vloer kwamen. JoeyAK, DjagaDjaga en Frenna, die allemaal met justitie in aanraking zijn gekomen, verdienen  jouw aandacht. Hier heb jij al meerdere artikelen aan gewijd, dus het is logisch dat je je vastbijt in deze verhalen. Dat is jouw taak als misdaadjournalist; in de wereld van de criminaliteit duiken en de feiten publiceren. Onze taak is om de beste rappers van Nederland achter de microfoon te krijgen die hun verhaal komen doen op een plek waar ze niet veroordeeld worden en er begrip is voor de situatie waar ze vandaan komen. Zonder te oordelen brengen we je het verhaal van de straat en ver daarbuiten. Moeten wij het onderscheid maken en mensen screenen voordat ze langskomen? We zijn de AIVD niet.

Als 101Barz willen we wel reageren op het verhaal dat de Gemeente Amsterdam en de politie criminele rappers hun podium willen afnemen. Dat is censuur en is direct in strijd met de Nederlandse grondwet. Wij willen het verhaal vertellen dat je niet hoort in andere media. Zijn we in Nederland niet trots op deze vrijheid van meningsuiting? Een vrij land met een wetgevende macht, uitvoerende macht en rechterlijke macht. Waar hoort 101Barz in de Trias Politica? Nergens! En dat willen we graag zo houden. De politie houdt criminelen aan, de rechter geeft ze een straf en na deze straf zijn ze vrij om weer deel te nemen aan de samenleving. Oh nee, volgens Gemeente Amsterdam en de politie niet. Je bent een crimineel tot je in je kist ligt en hoort nooit meer hetzelfde behandeld te worden na het plegen van strafbare feiten. Lekker middeleeuws boeven verketteren.

Paul, laten we eerlijk zijn. Als iemand een platform geeft aan criminele rappers in Nederland, dan ben jij het. In detail schrijf je in je artikelen en boeken over de gruweldaden van de ernstigste criminelen. In Het Parool vertel je hoe hiphop en criminaliteit hand in hand gaan. Jij stigmatiseert de rapper als crimineel. Hoe lezen de jongeren in deze buurten jouw boeken? De jongeren die criminaliteit overwegen vanwege hun negatieve leefomstandigheden, krijgen van jou het handboek. Denk eerst aan je eigen verantwoordelijkheid voor je de vinger wijst naar een ander. Jij verdient je geld met het rapporteren over criminaliteit. 101Barz niet!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.