101Barz is het grootste hiphop-platform van Nederland!

Braz z’n eigen stem

  •  
12-07-2016
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
507 keer bekeken
  •  
Braz

'Het is nog een zoektocht hoe ik mensen kennis ga laten maken met de entertainer Braz'

Je kan hem kennen van zijn sketches met Teemong , maar ook als de chauffeur van het laatste seizoen van de Pick-Up Sessies. Misschien hoorde je hem voor het eerst in één van zijn Braz-sessies waarin hij bijna alle rappers die onze scene rijk is imiteert, of toch van zijn eigen tracks. Hoe je het wendt of keert, je kan niet om Braz heen en binnenkort kunnen we genieten van zijn debuutalbum Brazpark .
Bryan van Belzen, beter bekend als Braz, is inmiddels een bekend gezicht in de Nederlandse hiphop. Dit komt niet alleen door z’n muzikale verdiensten, maar ook door zijn acteerwerk in sketches op YouTube en als de goedlachse chauffeur van de Pick-Up Sessies . “In essentie ben ik een acteur, rapper en entertainer,” zegt Braz. “Ik heb vier jaar op een theaterschool gezeten, maar daarnaast heb ik ook een grote liefde voor muziek. Ik wil niet perse bij één discipline blijven en daarom doe ik gewoon waar ik zin in heb, nu het nog kan.” Met zijn album Brazpark in het vizier, besloot Braz zich toch te focussen op de muziek. “Ik heb me nu toch gekanaliseerd naar één ding en dat is m’n album. Daar zit ik nu volop in. Als dat is afgerond, dan zien we wel weer.”
Bij Braz denk je direct aan zijn imitaties en typetjes. Zo werd hij uitgenodigd bij radiostations om live Ronnie Flex en andere rappers te imiteren en op Testosteronbommen doet hij ook een persiflage van de gemiddelde gangsterrapper. Op deze manier blijft het moeilijk om Braz te kadreren en zijn eigen muziek een stempel te geven. Het kan maar zo gebeuren dat Braz z’n typetjes, Braz als artiest overstijgen. “Daar moet ik zeker voor waken en ik ben me er ook bewust van,” geeft Braz aan. “Toch denk ik dat als ik het totaalplaatje geef, dat mensen van me gaan houden als persoon. Ik heb serieuze nummers, maar ook een stuntman- kant. Het maakt mij niet uit wat er meer shined. Uiteindelijk is het allemaal ik en wat ik verzin.”
De grappige sketches en imitaties zijn meer dan alleen entertainment geworden voor Braz. Het is ook een soort van marketing en Braz maakt gretig gebruik van de exposure die hij krijgt van de imitaties. “Er is niet héél strategisch over nagedacht. Het is gewoon having fun, maar ik kan daarmee wel even de aandacht trekken. Alle ogen zijn dan op mij en dan gooi ik er daarna een single uit. Als ik bij de radio ben om m’n typetjes te laten horen en daarna kan zeggen dat m’n album eraan komt en een single kan doen, dan is het voor mij goed.”
De imitaties van Braz zijn zo goed en divers dat het voor sommigen niet van echt te onderscheiden is. Zo denken mensen in de YouTube-comments dat de Ronnie Flex-diss van Raymzter echt is en dacht radio-DJ Igmar van SlamFM dat hij gedisst werd op een nieuwe track van Ronnie Flex. Noem een rapper en Braz kan hem nadoen, maar wat is nou zijn geheim achter deze imitaties? “Ik heb echt attentie voor de rapper die ik na wil doen. Ik luister naar de klank en analyseer en observeer wat ze doen. Zodra ik het een beetje heb, dan ga ik achter de microfoon staan en doe het gewoon twintig keer. Totdat ik hem heb en dan is het opgenomen. Het is niet dat ik een Aries Spears of Jay Pharaoh ben, die in een uitzending gewoon kan switchen.”
In de Braz-sessies doet Braz niet alleen artiesten na, maar schrijft hij ook lyrics in de stijl van de rappers. Vaak steekt Braz de gek aan met de artiest die hij aan het imiteren is. Zo maakt hij grappen over Mocromaniac’s Antilliaanse accent, Sevn Alias’ Marokkaanse slang en disst Big2 zijn Opposites -counterpart Willem. “Het is leuk om iemand na te doen zoals hij is, maar het is nog leuker om rappers dingen te laten zeggen die ze normaal gesproken nooit zouden zeggen. Misschien zet ik ze een beetje voor schut, maar het is allemaal love. Het is gewoon een grap.”
Tussen de twee Braz-sessies die er uit zijn, zit een wezenlijk verschil. In de eerste versie doet Braz vooral de oude garde na en in de tweede versie is het de nieuwe lichting die de Braz-treatment krijgt. Ook in de respons vanuit de artiesten zit een verschil. “Bij deze heb ik niks gehoord, maar bij die vorige volop. Heel veel konden om die eerste lachen. Ik heb wel ergens het gevoel dat het bij die youngboys iets gevoeliger ligt. Het zijn vooral straatboys en ik kan begrijpen dat als ik ze een beetje belachelijk maak, dat ze denken: tfoe man, deze guy.
Met alle lof die Braz ontvangt voor het nadoen van anderen, zou je bijna vergeten dat hij onder zijn eigen naam al drie singles heeft uitgebracht van zijn aankomende album Brazpark . Flambé, Plezier en Testosteronbommen zijn drie tracks die het afgelopen jaar uitkwamen en deze tracks zijn zó verschillend, dat het moeilijk is om een lijn te trekken in Braz z’n muziek. “Ik zie het nog steeds als het hele universum rondom mij,” legt Braz uit. “Als ik de Youssef & Kamal -tijd wil terugbrengen, dan doe ik dat. Als ik een trapbanger of Carribische track wil maken, dan doe ik dat ook. Brazpark is gewoon een attractiepark. Je gaat van de ene attractie naar de andere. Het zijn verschillende werelden die je betreedt. Het is bijna een LSD-trip.”
Toch ligt er bij het ontbreken van een lijn in het album wel een gevaar op de loer. Het kan rommelig worden wanneer allerlei verschillende stijlen, personages en sounds elkaar ontmoeten op Brazpark . Braz denkt dat het wel behapbaar is. “Het is nog een zoektocht hoe ik mensen kennis ga laten maken met de entertainer Braz. Als mensen de persoon erachter leren kennen, dan is het zeker te handelen. Ik denk dat er bij mijn volgende album meer een lijn zal zijn, maar ik wil op Brazpark mijn veelzijdigheid laten zien zo van; dit ben ik als artiest. Kies maar iets voor jezelf uit wat je tof vindt.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.