101Barz is het grootste hiphop-platform van Nederland!

ARTIKEL: #TBT - D Double E

  •  
22-10-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
Bi-di-bup-bup! We zijn weer in de archieven gedoken om een gouwe ouwe sessie op je beeldscherm te brengen. Er kon gekozen worden uit een selectie Britse artiesten wat zorgde voor een leuke afwisseling deze #TBT-week. Vandaag hebben we een fenomeen in het gebouw. Het is niet D-Double, maar zijn Britse naamgenoot. In 2010 slaan D Double E en DJ Gomes een brug tussen Nederland en de UK. Het duo zet een sessie van maar liefst 30 minuten neer en laat Nederland op deze manier kennis maken met grime bij Rotjoch in de studio. 
 
DJ Gomes is een wel gerespecteerd lid in de 'garage' en 'grime' scene. Zo’n vijftien jaar geleden haalde hij het genre naar Nederland. Met zijn Dubstep- en Grimefeesten genaamd ‘Oi!’ zet de oprichter Paradiso zo’n tien jaar op z’n kop. Door de Nederlander z'n naam in de scene komt hij in aanraking met de man die Skepta en andere bekendheden inspireerde. Darren is een soort Adje van de UK. Als grondlegger heeft hij de scene gevormd en een pad gelegd voor nieuwe generaties. D Double E en DJ Gomes brengen in 2007 een gezamenlijke set uit. 
Met East-London als thuisbasis en inspiratiebron brengt D Double E zowel solomuziek als tracks onder het duo Newham Generals uit. Darren is geen rookie; de in 1980 geboren Londenaar is al zo’n 20 jaar bezigD Double E begint zijn carrière met de Garage en Jungle genres en in de jaren negentig is hij voornamelijk bezig als DJ onder de naam DJ Dan. Later in de negentigere jaren switcht hij naar Drum & Bass en gaat de Londenaar verder onder het collectief Reckless Crew. Zijn veelzijdigheid houdt hier niet op want de jaren hierop volgend wordt Darren lid van de vroege grime groep N.A.S.T.Y die hij vervolgens in 2004 verlaat. Met Monkstar en Footsie roept hij de groep Newham Generals in het leven waarmee Darren en Footsie nog steeds actief zijn. Als solo artiest is D Double E bekend van de tracks; ‘Street Fighter Riddim’, ‘Bluku, Bluku’, ‘Bad 2 tha Bone’, ‘Lovely Jubbly’, and ‘Wolly’.
Skepta noemde D Double E al de beste Grime MC aller tijden, maar het heeft lang geduurd tot zijn doorbraak er eindelijk was. In 2017 zien we Darren dan eindelijk boven drijven. Niet alleen met zijn muziek, maar ook als persoonlijkheid op het Britse platform Noisey. Met items als ‘Chicken Shop Date’ is hij eindelijk te zien in de mainstream media. Het is lastig te begrijpen, maar in 2020 brengt hij pas z'n debuutalbum uit. Hij hield het jaren op sets en singles, maar geeft nu eerlijk toe dat hij bijna 40 is en de tijd voor een album begint te dringen. Ookal komt de mainstream pas nu in aanraking met dit fenomeen, heeft hij al tijden een grote impact op de scene. Op GRM Daily maakt hij de tracklist bekend met ‘Jackuum Freestyle’.
Darren heeft een hele cultuur opgezet, inspireerde Dizzee Rascal om de mic op te pakken, Wiley noemde hem grondlegger van alle bedrijvigheid in de Grime scene en Skepta ziet hem een inspiratiebron. Zijn debuutalbum ‘Jackuum’ heeft ft's van Wiley, Skepta en artiesten van de nieuwere generaties zoals AJ Tracey en Littlez, maar toch is het typisch D Double E.
D Double E is meer dan grime artist, hij is een persoonlijkheid. Zelfs buiten de grimescene heeft hij erkenning gekregen en IKEA lanceerde ongeveer een jaar geleden een kerst campagne met audio van Darren.
In 2020 is D Double E nog steeds actief en er zit meer aan te komen. Met de track ‘Tell Me A Thing’ kondigt hij samen met Kano zijn 12-track follow up album D.O.N. aan. Giggs, Ms Banks en Ghetts zijn samen met de twee vanaf morgen te horen op het nieuwe album. Ga het checken maar eerst zie je hem bij 101Barz met de TBT van 2010.

Geschreven door Abe Jansen op de Haar
Je kan niet meer stemmen.
Delen: