101Barz is het grootste hiphop-platform van Nederland!

Appa's vuur brandt als nooit tevoren

  •  
06-03-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
261 keer bekeken
  •  
Voor de echte liefhebbers van hiphop is Appa een naam die geen toelichting meer nodig heeft. De Amsterdammer staat bekend om zijn rauwe raps, waarin hij niet alleen muzikaliteit laat horen, maar ook toont dat zijn kennis van de wereld bovengemiddeld is. Voordat hij zijn veelzijdigheid weer toont in de studio van 101Barz, zoomen wij eerst in op wat hij al deed en waar hij voor staat.
Rachid El Ghazaoui alias Appa werd op 27 januari 1983 geboren in de Molenwijk, een buurt in Amsterdam-Noord. Hij rapt al vroeg over zijn wijk, bijvoorbeeld in de track 'Ik Heb Schijt' in samenwerking met Sjaak. Appa neemt geen blad voor de mond, of hij het nu heeft over zijn collega-rappers of over de hedendaagse samenleving. En dat maakt hem, zeker in deze tijd, uniek.
'Ik heb schijt. Dubbel O, S, T en de Molenwijk. Ik heb schijt en ik spit het ziek. Schijt over de rappers en over de industrie'
Want Appa spreekt en dat doet hij niet alleen uit emotie, maar ook uit knowledge. Hij houdt zich bezig met de rechten en gelijkheden van de burgers in Nederland, zo ook tijdens het programma 'Oog in Oog' van de KRO-NCRV. "Ik vind het belangrijk om aan te tonen dat de een zijn vrijheid van meningsuiting niet die van een ander is. Aangezien Nederland altijd op haar achterste poten gaat staan om de vrijheid van meningsuiting te verdedigen, vind ik dat een ieder van die vrijheid mag genieten, of niemand", sprak hij daar in filosofische woorden.
Maar genoeg over de beladen onderwerpen, want Appa staat hoofdzakelijk bekend als artiest. In zijn beginperiode als artiest, rond het jaar 2002, is hij vooral bezig het experimenteren. Daarna ging het echter snel. Nadat hij samen met Kenna, toenmalig artiest van THC, de track 'Je Bakt Er Niks Van' maakte, vielen zijn kwaliteiten op en sloot hij zich aan bij THC. Zijn tijd bij die groep bleef beperkt, waarna hij solo volop aan de bak ging.
Samen met Sjaak, met wie hij op 'Ik Heb Schijt' ook al samenwerkte, kwam hij in het jaar 2013 met een album onder de naam 'Wolf'. De inspiratie voor het album kwam voort uit de gelijknamige film. De plaat kent elf tracks, waaronder 101Barbaarz. Op die track is hij in samenwerking met MocroManiac, Feis, Sjaak én Rotjoch te horen. Ruim acht minuten aan rauwe hiphop is wat volgt en dat kun je aan Appa wel overlaten.
Ook bij 101Barz maakte Appa al veel meters. De eerste keer dat hij verscheen in de booth was in 2007 en sindsdien was de studio een vast adres voor de Amsterdammer. De laatste keer dat hij langskwam, was in 2018. Je ziet een transformatie van een jongeman uit de Molenwijk naar een man en een gevestigde naam in de scene. Vandaag zet hij de volgende stap in zijn 101Barz-reeks.
Delen: