101Barz is het grootste hiphop-platform van Nederland!

Adika maakt de stap naar Nederland

  •  
08-05-2017
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
243 keer bekeken
  •  
Adika header

'In Suriname draaien we ook alles wat hier gedraaid wordt'

In Suriname is de jonge zangeres al een bekend gezicht en nu is ze ook hard op weg om Nederland te veroveren. Amani Verwey, oftewel Âdïka, dropte onlangs haar debuut-EP en heeft een contract getekend bij platenbaas Kees de Koning van Top-Notch. De Surinaamse zangeres blijft niet onopvallend en daarom zocht 101Barz haar vorige week op toen ze in Amsterdam was.
We zitten op de bank in een Amsterdamse lounge als Âdïka begint te vertellen. Haar echte naam is Amani Adaisa Kidada Verwey en haar artiestennaam ‘Âdïka’ wordt gevormd door een mix van haar tweede en derde naam. Vorige week stapte ze in plaats van de klas het vliegtuig in en vloog ze naar Nederland om haar nieuwe EP uit te brengen. De EP heet ‘Eighteen’ en die titel verwijst naar haar onlangs behaalde leeftijd. “Als jong meisje zei ik al dat ik op mijn 18 e een beeld wilde hebben van hoe mijn leven eruit zou zien, waar mijn prioriteiten zouden liggen en wat mijn doelen zouden zijn”. Dit heeft zij volgens eigen zeggen behaald en daarom wilde ze de EP met ‘Eigtheen’ betitelen.
Een dag na dit interview vliegt Âdïka alweer terug naar Suriname om een tentamen te maken. Ze zit op het lyceum waar ze het tweede leerjaar volgt. Over een jaar doet ze daar examen en daarna wil ze graag verder studeren. “Omdat ik altijd al wilde ondernemen ga ik Small and Medium Enterprise Management doen”, zegt ze. Op dit moment heeft ze, naast de pas uitgebrachte EP en een getekend contract bij Top-Notch, samen met haar manager James het bedrijf ‘ Mr. Butler Shoe Dry Cleaning’ opgezet in Suriname. Plannen voor een volgend project zijn er ook al: een plek waar studenten samen kunnen komen. “Ik wil heel graag een student centre beginnen, omdat wij dat in Suriname niet hebben”, aldus Âdïka die erg maatschappelijk betrokken is. "Daar kunnen studenten bijvoorbeeld dansen, studeren en samenkomen." In de videoclips van Âdïka zie je haar ook altijd en overal dansen. Dat is naast zingen haar andere grote passie. “Als er geen zang is, is er geen Âdïka en als er geen dans is, is er ook geen Âdïka”, aldus de zang en-danseres.
Toen Âdïka zes jaar was deed ze al mee met een Javaanse talentenjacht. Daar heeft ze Javaanse nummers gezongen die zij vanuit haar moeders cultuur mee kreeg. Na die talentenjacht begon Âdïka het zingen serieuzer te nemen en enkele jaren later deed ze ook mee met ‘ Youth Voice’ . “Dat was een grote talentenjacht in Suriname en ik heb er de derde plek behaald”. Het meedoen aan deze talentenjacht zorgde ervoor dat ze nog meer getriggerd werd om muziek te maken. Ze werkte in die tijd aan verschillende nummers en op haar 14 e behaalde Âdïka de nummer één positie in Suriname met haar nummer ‘ Accurate’ . Dat succes had zij helemaal niet aan zien komen. "Ik dook gewoon de studio in om muziek te maken, schoot samen met m'n vriendin Jill een videoclip en dat werd een hit," aldus Âdïka.
 Naast het behalen van de nummer één positie in de hitlijsten van Suriname werd Âdïka ook als beste nieuwkomer genomineerd voor een ‘Sranan Pokoe Award’ . “Dat is een belangrijke muziekprijs in Suriname en een mijlpaal voor veel Surinaamse artiesten”. Uiteindelijk ging ze er als winnaar mee vandoor en Âdïka vertelt trots dat de glazen award nog steeds op haar kast staat. Met de ondersteuning van deze veelzeggende prijs timmerde ze verder aan de weg en dat zorgde ervoor dat de zangeres opviel bij de Nederlandse platenbaas Kees de Koning. Hij is een liefhebber van Surinaamse muziek en bracht enkele jaren geleden het album ‘ Sranan Gowtu’ uit via zijn muzieklabel. Op dat album staan 17 nummers van Surinaamse artiesten zoals Lieve Hugo, Max Nijman en Papa Touwtjie. Vorig jaar was Kees in Suriname om Âdïka te vertellen dat hij haar wilde tekenen bij zijn label en dat vond ze geweldig. “Ook in Suriname staat Top-Notch bekend als groot muzieklabel en daarom was ik gelijk enthousiast. Het was geweldig dat iemand van buitenaf mij wilde helpen om mijn muziekcarrière verder te brengen”. 
Het is de wens van Âdïka om bij te kunnen dragen aan de groei van de muziekbranche in Suriname. “Mensen in Suriname zien muziek maken meer als een hobby. Je kan er niet van leven”, en daar wil de zangeres verandering in brengen. Het gaat in Suriname wat moeilijker dan in Nederland. Hier doet de muziek van bijvoorbeeld Kenny B en Trafassi het erg goed. Zo won Kenny B in 2015 een gouden album omdat er van zijn plaat meer dan 20.000 exemplaren werden verkocht. Volgens Âdïka is het onwaarschijnlijk dat een artiest hetzelfde succes in Suriname bereikt. “Suriname is een derde wereld land en er zijn dingen die je daar niet kan verwachten. Dat komt doordat de Surinaamse muziek nog niet echt gekocht wordt door de mensen daar en alleen als dát gebeurt kan muziek groot worden’, aldus Âdïka.
De eerste stap zet Âdïka dus met haar Debuut-EP die op 28 april uit kwam. Op de EP staan zeven dikke dancehall tracks waarvoor ze o.a. samenwerkte met Nederlandse producers Chievva, Dicey, Krankjoram en Jack $hirak. Laatstgenoemde ging drie keer platina met zijn productie ‘Drank en Drugs’ en ook de andere producers zijn niet de minste namen in de Nederlandse hip-hop scene. Die samenwerkingen waren voor Âdïka erg bijzonder omdat zij zelf fan is van Nederlandse hip-hop en de producers daar al van kende. “In Suriname draaien we ook alles wat hier gedraaid wordt. Sevn Alias, Broederliefde, wij kennen alles”.
Als je de EP van Âdïka luistert herken je meteen de dancehall sound die gemixt wordt met pop. Het is de muziekstijl die ze altijd al wilde maken en de sound die waarschijnlijk het meest past bij haar vrolijke karakter. Misschien komt dat ook wel een beetje doordat dancehall een sub-genre is van reggae, de muziek waar Âdïka’s vader van houdt en bij haar thuis dan ook veel gedraaid werd. Andere invloeden voor haar muziek zijn de tracks van Amerikaanse artiesten zoals Beyonce en Rihanna maar ook de uptempo beats die je herkent uit de traditionele Surinaamse muziek hoor je in haar muziek terug.
De zangeres droomt ervan om net zo groot te worden als haar voorbeeld Beyoncé. Niet alleen vanwege de waardering voor haar als artiest, maar ook omdat ze het erg belangrijk vindt dat ze haar familie financieel kan onderhouden. Dat moet met meerdere nummer één hits op zak en een eigen onderneming in Suriname wel goed komen. Voor nu zit Âdïka alweer in de schoolbanken in Suriname, maar met een beetje geduld check je haar volgende maand live tijdens ‘I Love Su’ in The Box in Amsterdam. Natuurlijk kun je nu in ieder geval wel losgaan op haar nieuwe EP die je hierboven kunt beluisteren!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.