NPO
Sfeerfoto van 101Barz

101Barz

Elke week nieuwe videos opyoutube

101Barz is het grootste hiphop-platform van Nederland met wekelijks nieuwe video's op YouTube.
101Barz

De 10 hardste odes aan steden

15 sep 2016
  •  
leestijd 4 minuten
Steden

Talk of the town: welke rappers representen hun stad het best?

Enkele dagen geleden bracht de Amsterdamse rapper Sepa de video  van ‘Amsterdams’ uit, als een ode aan de hoofdstad. In hiphop is het vrij gangbaar om je stad te representen en op de kaart te zetten, maar welke artiesten zijn daar het meest in geslaagd? 101Barz heeft voor jullie de tien beste tracks verzameld waarin een stad wordt gerepresent.
  1 - Opgezwolle – Verre Oosten
Opgezwolle heeft in totaal drie albums uitgebracht en ‘Verre Oosten’ is afkomstig van hun tweede album ‘Vloeistof’, die uitkwam in 2003. Op een productie van Delic rappen Rico en Sticks over de avonturen die plaatsvinden in de 038. Één ding is zeker: na het uitkomen van deze track stond Zwolle serieus op de map.
2 - U-niq – Rotterdam
Er is bijna niemand uit het hiphoplandschap bij wie er geen belletje gaat rinkelen bij de naam U- niq. Deze Rotterdamse grondlegger brengt vanaf 2000 al albums uit en is niet meer weg te denken uit de hiphophistorie in Nederland. Één van zijn bekendste tracks is ‘Rotterdam’, die tevens op het album ‘Rotterdam’ staat. In deze track neemt U-niq je mee door de havenstad zoals alleen pioniers dat kunnen.
3 - Steen – Utrecht Aan Zee
Steen is geboren en getogen in Utrecht en de Domstad loopt dan ook als een rode draad door zijn leven. Op zijn eerste album ‘Muziek Voor Je Moeder’ staat de track ‘Utrecht Aan Zee’. Op deze track schetst hij Utrecht als een of andere badplaats met allemaal chicks en drank. Zelfs toen Steen in 2008 tijdens een aflevering van State TV werd afgevoerd voelde hij zich genoodzaakt om zijn stad nog even te representen.
4 - Quirinus – Amsterdam      
Amsterdam is al ontelbare keren gerepresent en bejubeld in allerlei verschillende soorten nummers. Dat betekende echter niet dat een van de beste tracks over onze hoofdstad al gemaakt was. In 2013 bracht de tamelijk onbekende rapper Quirinus de track ‘Amsterdam’ uit. In drie verses vertelt ie over letterlijk ALLES wat je in Amsterdam kunt vinden. Als je goed oplet zie je een aantal bekende rappers en sleutelfiguren in de Amsterdamse scene voorbijkomen.
5 - Zo Moeilijk – Nijmeegse Modo
Drie mannen uit Nijmegen die in 2008 hun debuutalbum ‘Nijmeegse Modo’ uitbrachten, onder de vlag van Fakkelteitgroep. De titeltrack van dit album is een ware classic en zoals Roscovitsch zelf al zei: “Nijmegen maakt stappen, drie man nodig om een stad op de map te plakken”.
6 - 9MM - Kom Maar Mee Naar Den Haag ft. Appie ATM, RAC & Psyco
“Wil je feesten, wil je spacen, kom maar mee naar Den Haag”, dat is de kern van deze track. Wie kent deze track van vroeger niet? De Haagse rappers achter deze track hebben nooit grote bekendheid weten te vergaren maar iedereen kent deze track nog wel.
  7 - RBDJAN – Hou Van Amsterdam ft. Lange Frans, Mick Harren en Piet Schmidt
Dit pareltje staat op RBDJAN z’n debuutalbum ‘De Onderbaas’. Behalve Lange Frans staan er ook twee zangers op de track wat het geheel echt een Amsterdamse vibe meegeeft. In de clip zie je alles terug wat Amsterdam nou zo Amsterdams maakt .‘ Sommigen vinden mijn accent een afknapper, maar waar ik vandaan kom ken je niet van me afpakken’, aldus RBDJAN in een plat Amsterdams accent.
8 - Timmietex - Kruikenzeikers ft. De Gelogeerde Aap & Meneer C
'Kruikenzeikers' is een track die uitkwam in 2012 en die op het 'Texus Ranger' album van Timmietex staat. 'Kruikenzeikers' is een bijnaam die inwoners van omliggende steden gaven aan mensen uit Tilburg. Alle artiesten die op deze track staan hebben Tilburg in hun hart zitten. Timmietex roept in de intro al de namen van diverse buurten en iedereen die uit Tilly komt zal deze ongetwijfeld herkennen. Naast Boef en de Gelogeerde Aap heeft ook Meneer C zijn aandeel in deze track en rapt voornamelijk over de criminaiteit in deze stad. Kortom: dé anthem als het om Tilburg gaat.
9 - Kevin – Havenstad
'Blauwdruk' is een nieuw label dat is gestart door Mr. Youngbelegen (4SHOBANGERS) en Lange Frans. Voor een album gingen ze met een grote groep artiesten op schrijverskamp met Esko, Josylvio en nog vele anderen, waaronder rapper Kevin. Kevin is geboren en getogen in Rotterdam en tijdens het schrijverskamp heeft hij de track ‘Havenstad’ gemaakt. De track gaat over alles wat er in 010 te vinden is en bovenal zijn voorliefde voor de stad. De track is overduidelijk gebaseerd op 'More Days To Come' van de Rotterdamse hiphoplegende E-Life.
10 - Kraantje Pappie – 050
Er is bijna niemand die Groningen meer represent dan Kraantje Pappie. Al vanaf zijn eerste plaat is duidelijk dat de Akkerstad een grote rol in zijn leven speelt. Kwestie van tijd dus voordat er een track uitkwam met een ode aan Groningen. Die track kwam er in de vorm van ‘ 050’, die tevens op Kraantje's aankomende album ‘Crane 3’ staat.

Meer over:

, , ,