101Barz is het grootste hiphop-platform van Nederland!

10 jaar MocroManiac, niks veranderd?

  •  
21-02-2020
  •  
leestijd 7 minuten
  •  
923 keer bekeken
  •  
We zitten midden in de winter van 2020 en dan is er één rapper die natuurlijk níet kan ontbreken. MocroManiac brengt een ijskoude wintersessie, waar zoveel heat bij komt kijken dat de zomer niet ver weg lijkt. Het is alweer 10 jaar geleden dat de rapper uit Kraaiennest voor het eerst onze studio in liep. Er is een hoop veranderd; noemen we hem nu Mani of MocroManiac? Nog steeds een purple bandana of classy met een Cartier planga? TopNotch of MM Music? Een ding blijft sowieso hetzelfde: Mani houdt het real! Niet overtuigd? We blikken even terug.
Rewind naar 2010: MocroManiac, toen nog onderdeel van Purple City (later Hydroboyz), opent de sessie. De klassieker Serial Killa van Snoop Dogg kickt off en Mani is meteen aan. Vanaf dit moment waren de mannen niet meer weg te denken uit de Nederlandse hiphop scene. De sessie was een succes en kort hierna tekende Rotjoch de mannen bij zijn label Mucho Dinero. Zo werd Hindabuilding, die je in de sessie al hoort, een grote clubhit. Ze winnen een award en murderen elke stage die ze tegenkomen op tours en festivals.
‘Geen respect voor verklikkers, ik eet ze op net als Snickers’
In 2012 springt Manibaby weer achter de mic met HydroBoyz, dit keer zit Hydro vast en verschijnt hij alleen met RQS. Ook in deze sessie is de steez weer opvallend; van planga’s en purple bandana’s gaan we naar complete winteroutfits. De mannen kleden zich tegen de kou met chapka’s, jacka’s en handschoenen. Het duo wisselt elkaar achter de microfoon moeiteloos af. De outfits en de timing… alles klopt!
‘Mijn n*ggas smoken marhijuana, f*ck me enemies, hun krijgen karma’
Ondanks de onheilspellende verwachtingen is de wereld in 2012 niet vergaan. De studio staat in 2013 nog steeds recht overeind en is klaar om gesloopt te worden. Dit keer geen wervelwind van de Maya’s maar de eerste soloperformance van MocroManiac. De sessie is kort maar krachtig. Op dit moment in zijn carrière claimt hij zijn eigen space binnen hiphop op en horen we de term Maniac4President voor ’t eerst vallen. Dit blijkt later de naam van zijn eerste mixtape. Hij gooit zijn eerste verse op een Cardiak beat en vervolgt met een New York beat uit de oude doos. Zoals hij in de sessie zelf zegt wil Manibaby iets minder technisch en iets meer wijs komen. Hieronder zie je hoe dit hem verging.
‘Van alles meegemaakt, maar nooit betrapt op heterdaad’
Een half jaar later is RQS weg bij HydroBoyz en is Hydro weer terug van weggeweest. Tweemans zijn Hydro en Mani niet, want deze keer hebben ze D-Double meegenomen. Niet zo gek, want ze hebben het hele jaar met hem getourd onder leiding van Rotjoch. Mani komt hier weer ongepolijst. De bars zijn raker dan raak en alsof de sessie nog niet heet genoeg was, komt ook Adje nog even om de hoek kijken. Dit is zo’n sessie die je terug wilt blijft spoelen om alle bars even goed te beseffen.
‘Ik ga daar waar de cash is, ga hard net als een trein, laat je zien wat first class is’
Er is inmiddels weer een jaar voorbij en de mic staat klaar om verslonden te worden. Mocro start het jaar met een wintersessie. Zo koud als het buiten is, zo gezellig is het in de studio. We zien Rotjoch een attempt doen tot een freestyle en een dansje. Mani houdt het wat serieuzer met zijn snoeiharde bars op oldschool instrumentals. Hij start de sessie op een oldschool Chicago beat, flowt vervolgens verder op een East Coast classic die we kennen van Biggie en eindigt de sessie met een groovy beat die eerder werd gebruikt door Foxy Brown. De sessie behaalde binnen no time meer dan een miljoen views en won daarvoor een 101Barz trophy. Daar bleef het niet bij. In de ogen van velen is deze sessie zo legendarisch, dat hij dit jaar met een muurschildering op de Bijlmerbajes door Kamp Seedorf vereeuwigd werd.
‘F*ck de systeem, f*ck iedereen, die het niet met me meent, ze polluten me brain’
In datzelfde jaar nog is hij in de zomer weer terug. Dit keer voelt Mocro zich geinspireerd om op een Chicago drill beat te springen in plaats van de oude klassiekers die hij in de Wintersessie van dit jaar gebruikte. Hij is niet de eerste, want menig Amerikaans rapper ging hem voor op deze beat. Er zijn wereldwijd honderden remixes gemaakt op deze Chiraq instrumental, maar onze rap president killed hem geheel op eigen wijze voor team Nederland.
‘Adrenaline maakt me supersnel, wie weet shoot ik niet, wie weet shoot ik wel’
De koude dagen zijn in 2015 aangebroken, dus is het tijd voor Mani om alvast op te warmen voor het jaar wat gaat komen. Niet alleen de bars maar ook de comments op zijn vorige sessie waren koud, ‘Geef ons de oude Mani weer terug’ waren de woorden die luidde. Dubbel M is ook niet de beroerdste en geeft de fans dus wat ze willen. Met een disco sample en bijbehorende Streetlife bars warmt Manibaby je huiskamer tijdens de koude dagen weer een beetje op. Dat belooft een ijsblok, m*therfuckers!
‘Justitie kijkt weer naar me strafblad. Als het aan hun lag, zat ik weer te rotten in de cel, maar ik ben op f*ck dat.’
Het ijs is inmiddels gesmolten, de dagen worden langer en de gloednieuwe 101Barz studio staat klaar. Deze keer zet hij de oldschool vibes even door op een productie van Toxic, Hierop, in zijn eigen woorden, ‘ontmaagdt’ hij de nieuwe studio. Moeilijke flows, bars over volwassen worden, een fuck you naar de regering en Geert Wilders; MM laat het achterste van zijn tong zien. Vervolgens brengt hij een stukje East Coast naar de studio met een beat waar LL Cool J begin jaren 90 voor in de ring sprong. Altijd gedacht dat deze oude vertrouwde New York legende die beat on lock had? Dan heb je President Mani er nog niet op gehoord.
‘Geert Wilders en de Ku Klux Klan, de regering, georganiseerde gang. Piramide shit, wij zijn low op die rank’
In de winter van 2016 is MocroManiac weer terug in de studio, misschien wel serieuzer dan ooit tevoren. Hij is boos en dat mag iedereen weten. Op twee new school beats maakt hij even duidelijk dat Mani de realest is en zet hij alle fakers op hun plek. De selfproclaimed Boogieman gooit in het tweede deel een kleine sneakdiss over het gebruik van autotune. Ondanks zijn verwijt kiest hij ervoor om de sessie zelf af te sluiten met een ge-autotuned stukje zang. Wellicht een beetje hypocriet, maar vermakelijk is het zeker!
‘Als je mij niet kan geloven, kan ik je getuigen laten zijn als de jehova’s, goocheltruc hocus pocus’
101Barz bestaat vanaf de herfst in 2016 tien jaar. Alsof er een reden nodig is om Dubbel M uit te nodigen, komt hij weer langs voor een dikke sessie. Hij heeft het een en ander te melden over de media, de industrie en de youngings uit de wijk. Mani maakt de gedurfde keuze om dit te doen op een beat die we kennen van zowel Young Jeezy én Jay-Z. Hij doet de beat eer aan met ‘punchlines als Ali in de sixties’. De tien minuten durende sessie loopt op zijn einde maar de beat blijft door lopen, Rotjoch meld Mani dat de beat niet verspild mag worden dus freestyled Mani er een paar bars achteraan. Ook deze sessie is inmiddels een klassieker.
‘Die f*cking media. Ze zien ons toch als tuig. Ik geef geen f*ck. Maakt me niet uit als je niet voor me juigt’
Heel 2017 hebben jullie el Presidente moeten missen. De commentsectie bleef volstromen met requests om MocroManiac terug te brengen, dus moest hij in 2018 wel weer terug komen. De sessie begint en Mani zegt meteen waar het op staat: hij is opgestaan uit de dood. We hebben hem een jaar gemist maar hij is terug alsof hij nooit weg was. De tweede beat kicked in, dit is er eentje die bijna iedereen kent: Dr. Dre’s California Love. Mani zet zijn planga op alsof hij daadwerkelijk in LA rondloopt, dan weet je dat het menens is. Hij begint de verse met een diss naar Van Gogh en rondt hem af met een shout out naar Abdel Nouri. Na deze beat trekt de Boogieman zich terug naar de achtergrond zodat hij even kan afkoelen van zijn eigen heat. Zijn neefjes zetten de sessie voort en zo blijkt dat het raptalent in de familie zit. Goed om te weten, dat als MocroManiac ooit besluit te stoppen met rappen er nog een heel leger mini Mani’s klaar staat.
‘Waar is de kunst? Ik ben Picasso plus Rembrandt, Van Gogh snee zijn oor omdat hij hoorde dat ik eng kwam’
Na een jaar wachten op de veelbesproken Boogieman is één keer verschijnen in de winter niet genoeg. Daarom blesst hij ons ook tussendoor nog even met een korte verschijning bij Esko’s Megasessie. De Esko posse staat twaalf man sterk, met de grootste namen in de Nederlandse hiphop naast hem. Mani hoort hier natuurlijk tussen te staan. Binnen een minuut of twee knalt hij genoeg bars over Frenchie B’s beat om zijn fans weer een heel seizoen gedeisd te houden. Op de achtergrond zie je Josylvio, Rafello, Sevn en Keizer mee bouncen en ontvangt hij voor zijn verse zelfs een applaus. Zoals Esko het al voordat Mani achter de mic springt zegt, deze man is een probleem. Dubbel M doet precies dat wat Esko de kijkers belooft.
‘De dokter sleutelt je body open, net monteurs, Want ik, die kill jullie m*therfuckers met one verse’
Een seizoen later is de 1104-strijder weer te vinden op je beeldscherm met zomersessie nummer drie. De sessie gaat van start met een voorproefje van zijn debuutalbum dat eraan zit te komen. Eerst bounce je op Quatro Baby om vervolgens te fronsen op Hood Playaz. De plaat belooft iets anders te worden dan we van hem gewend zijn. Hij sluit de sessie nog wel af met een exclusieve verse en leeft hiermee de woorden na die hij eerder in de sessie spitte: ‘Me rap niveau, is buitenaards net UFOs’.
‘En als ik zo’n beat krijg, Bro mijn tong is net een gun en de mic is de schietschijf,
In de Round-Up van 2018 werd het duidelijk gezegd door Rotjoch: geen wacke bars meer welkom. Dus wie nodig je dan uit om het startschot van 2019 af te schieten? Niemand minder dan de King van Kraaien natuurlijk. Hij sloopt de mic en legt hiermee de lat hoog voor de rappers die dat jaar nog moeten komen. Ook dit keer neemt Mani zijn neefje Rima mee en niet geheel onbelangrijk, mag hij ook wéér een trophy mee naar huis nemen voor zijn vorige sessie.
‘Ik spuug alleen maar vuur, bro mijn mond brandt, Plus ik ben high en ijskoud noem me Mont Blanc’
Deze winter is het tien jaar geleden dat QuatroBaby zijn eerste sessie deed. We zijn inmiddels 15 sessies verder maar wat is er nou eigenlijk veranderd? MocroManiac is een stukje ouder, heeft inmiddels meerdere albums en een kast vol trophys. Maar zoals hij in zijn wintersessie van dit jaar zelf zegt, is hij niet veranderd. De hiphop game in Nederland verandert constant, maar misschien is MocroManiac wel de meest consistente factor. Zijn bars zijn altijd raak, zijn flow altijd om door een ringetje te halen en boven alles houdt hij het altijd eerlijk.
‘Kan blijven doorgaan tot aan me grafkist, Bitch, ik blijf de shit zelfs als me kist gezakt is’
Je checkt de nieuwe Wintersessie van MocroManiac om 14.00 op ons kanaal.

Geschreven door Malika Droge
Delen: