Zembla

Videopagina: Stem van het volk

Voor de één is het de redding van de democratie, de ander ziet het juist als de bijl aan de wortel van het democratisch systeem: het referendum. Jarenlang gold D66 als enige pleitbezorger van deze volksraadpleging. Nu hebben meer partijen dan ooit het in hun verkiezingsprogramma opgenomen.
ZEMBLA onderzoekt of het referendum dé oplossing is om de kloof tussen burgers en politiek te verkleinen. 

Onzeker

Politicoloog André Krouwel zegt in ZEMBLA dat het vooral uit onzekerheid van de politici is, dat zij het referendum willen gebruiken ' vooral het volk aan het woord laten '. 
Doris Fiala, parlementslid van het liberale FDP, voelt zich ongemakkelijk met haar populistische collega's. " Oversimplificatie is in heel Europa het recept van de populisten "  
Uit een test van de UVA blijkt dat veel mensen die hebben deelgenomen aan het Oekraïne-referendum niet wisten waar ze over stemden. 
"Als je een democratie wilt hebben, moet je ook een rechtstaat hebben" Veel mensen weten niet genoeg af van een onderwerp om daar een oordeel over te vellen, zegt André Krouwel. De politicus heeft een fulltime baan. 'Waarom heb je dan een parlement, doe dan alles per referendum"

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.