Zembla

Transcriptie - Verdacht bloed

00.22
Voice-over
Zembla Internationaal vanavond over verdacht bloed.  Afgelopen zomer wordt de atletiekwereld opgeschrikt  door een omvangrijke lijst met verdachte bloeduitslagen. Duizenden atleten, waaronder ook medaillewinnaars bij WK atletiek en Olympische Spelen staan op die lijst.
Nieuwslezer
Er zijn aanwijzingen voor een nieuw grootschalig dopingschandaal, dit keer in de atletiekwereld.  
voice-over
Via een klokkenluider krijgt een Duitse journalist het explosieve databestand toegespeeld. Het bestand bevat een lijst met 12.000 bloeduitslagen van circa 5000 atleten. De journalist raadpleegt internationale dopingexperts. Die winden er geen doekjes om.
Man
Gezien de waarden in het databestand ben ik ervan overtuigd dat de WK atletiek en de Olympische Spelen besmet zijn door bloeddoping.
voice-over
Op de bloedlijsten staan ook Nederlandse namen, maar sporters uit Kenia zijn oververtegenwoordigd. De journalist reist naar Kenia en ontdekt dat atleten daar kinderlijk eenvoudig aan doping kunnen komen. En Keniaanse sporters klappen uit de school.
Atlete
Ik ben al atleten sinds 2006. En in al die tijd heb ik nooit bloedonderzoek ondergaan in Kenia.
voice-over
Heeft doping nu de atletiekwereld in haar greep? Zembla internationaal over verdachte bloedwaarden in de atletiek.
[caption]
Verdacht bloed
01.55
 Voice-over
Het onderzoek begint wanneer de Duitse onderzoeksjournalist Hajo Seppelt een envelop zonder afzender in zijn brievenbus vindt. In de envelop zit een USB stick met een databestand met bloedwaarden van topatleten uit de hele wereld. Seppelt werkt voor de Duitse publieke omroep ARD-WDR en doet al jaren onderzoek naar doping in de atletiek. Hij heeft veel contacten in de sportwereld. Op de USB stick staan honderden pagina’s met datagegevens. Waarschijnlijk is dit het grootste bestand met bloeduitslagen dat ooit is geopenbaard. Bij de bloedwaarden staan namen van atleten. Seppelt vermoedt dat het uitslagen zijn van bloedtesten voor dopingcontroles. Hoge uitslagen kunnen op dopinggebruik wijzen. Seppelt wil weten of het om een origineel bestand gaat en legt het voor aan een aantal deskundigen.
Seppelt
Heb je de waarden gecontroleerd? Ja, oké. Wat zijn je bevindingen? Oké.
voice-over
Meerdere contactpersonen van Seppelt bevestigen dat de gegevens op de USB stick authentiek zijn. Het databestand is afkomstig van de wereldatletiekbond, de IAF, The International Association of Athletics Federations. In het document staan meer dan 12.000 officiële uitslagen van bloedtesten. Ze worden tussen 2001 en 2013 bij ongeveer 5000 atleten afgenomen. Het gaat om hardlopers uit alle disciplines en er zitten wereldkampioenen en olympisch kampioenen bij.
Seppelt gaat naar Londen. Hij heeft een afspraak met sportjournalisten van de kwaliteitskrant de Sunday Times. De Britse journalisten werken mee aan het onderzoek. De krant heeft een team van dataspecialisten die de Duitse journalist gaan helpen bij het analyseren van het databestand.
voice-over
De nationaliteiten van de atleten lopen uiteen. Er staan ook tientallen Nederlanders bij. Maar vooral veel Russische en Keniaanse namen.  Een aantal Keniaanse hardlopers is op dat moment in Londen voor de wereldberoemde marathon. De Kenianen eisen de eerste vier plaatsen op, met toptijden zoals elk jaar. Seppelt wil onderzoeken of er doping in het spel is en gaat naar Kenia.
04.42
Cabin crew
Welkom aan boord. Onze bestemming is Eldoret International Airport.
voice-over
De journalist begint zijn zoektocht in Eldoret, west Kenia. Volgens meerdere geruchten is een marathonloper uit de buurt overleden nadat hij epo had gebruikt.  De opeenvolgende dopingschandalen in de wielersport brengen het gebruik van het dopingmiddel epo onder topsporters aan het licht.
presentator
Vandaag bekende oud Rabo-renner Michael Rasmussen.
[caption]
Sporter
NOS Studio Sprot, 31 januari 2013
Het gaat om epo met groeihormonen, testosteron, DHEA, insuline, IGF1, cortisonen en bloedtransfusies.
Presentator
Michael Boogerd, jarenlang kopman van de Rabo wielerploeg, boegbeeld van het Nederlandse wielrennen, heeft tien jaar lang doping gebruikt.
[caption]
Boogerd
NOS Studio Sport, 6 maart 2013, Michael Boogerd
Ja ik heb ook doping gebruikt, ik heb EPO gebruikt, cortisonen gebruikt en de laatste jaren van mijn carrière ook nog bloedtransfusies gedaan.
Sporter
Daarom heb ik besloten geen contra-expertise aan te vragen en schoon schip te maken.
voice-over
Epo stimuleert de aanmaak van rode bloedcellen. Rode bloedcellen zorgen voor het vervoer van zuurstof. Daardoor zal een sporter die EPO gebruikt minder snel last hebben van spierverzuring en een beter uithoudingsvermogen hebben.
voice-over
Seppelt wil weten of het klopt dat er een verband is tussen het EPO gebruik van Geoffrey Tarno en zijn overlijden.  Hij ligt begraven in de tuin van de familie.  
Het is inmiddels twee jaar geleden dat Tarno meedoet aan een marathonwedstrijd in Eldoret. Met deze wedstrijd kunnen de lopers geldprijzen winnen tot 3000 dollar. Voor de mensen hier, die zelfs geen elektriciteit en stromend water hebben, is dat een fortuin. De eerste 40 kilometer van de wedstrijd is Tarno koploper. Maar vlak voor de finish zakt hij in elkaar. Hij overlijdt ter plekke. Tarno is dan 32 jaar.
07.07
[caption]
Mw Kemei
L. Kemei
Ik heb alle hoop opgegeven. Ik ben verloren. Ik begrijp er nog steeds niets van. Ik denk tot op de dag van vandaag dat hij terugkomt. Maar als ik bij zijn graf vandaan kom, dan weet ik: hij komt nooit meer bij ons terug. Zijn graf is daarbuiten. Sinds zijn dood heb ik geen enkele hoop meer.
[caption]
S. Kemei
S. Kemei
Het is sappelen. Ik heb zelf geen echte baan. Ik ga bij iemand anders onkruid wieden om een beetje geld te verdienen zodat ik de school kan betalen voor m’n kinderen en die van Geoffrey.  Geoffrey was eigenlijk onze kostwinner.
[caption]
Oleket
M. Oleket
Ik weet nog dat hij z’n buurman beloofde: als ik terugkom zul je heel blij zijn. Ik ga nu naar de wedstrijd, maar als ik terugkom ben ik rijker dan ooit.
voice-over
Terug in de stad Eldoret. Seppelt krijgt inzage in het lijkschouwingsrapport van de Keniaanse politie. Er staat in dat Tarno is overleden aan een longembolie. Een bloedstolsel heeft een bloedvat naar de longen verstopt. Dit zou kunnen duiden op dopinggebruik. Want epo kan te dik bloed en bloedstolsels veroorzaken.  Seppelt maakt een afspraak met de patholoog dokter Chumba. Chjumba legt uit dat hij nu niet meer kan achterhalen of Tarno epo heeft gebruikt. Hij benadrukt wel de risico’s van epo.
[caption]
Chumba
D. Chumba, patholoog
Het is heel riskant voor een patiënt die al zoveel traint en al een vergroot hart heeft  om epo te blijven gebruiken  Dat is heel riskant.
09.18
voice-over
Seppelt legt contact met ploeggenoten van Tarno. Een goede vriend en trainingspartner van de overleden sporter wil wel met de journalist praten, maar omdat hij nog steeds professioneel hardloper is wil hij niet herkenbaar in beeld.
[caption]
Stem vriend
Stem: acteur
Geoffrey trainde veel maar hij won nooit. Toen begon hij ineens bijna elke dag over doping. Hij had het over pillen en over injecties. Als hij doping kon krijgen wilde hij het gebruiken. Ik kwam er later achter dat hij ze bij zichzelf heeft ingespoten. Dat was nadat er een paar weken achter elkaar steeds een vrouw langskwam bij de trainingen. Ze verkocht doping. Drie dagen voor de wedstrijd liep hij na de training met haar mee. En de dag ervoor zei hij dat hij alles op alles moest zetten om te winnen. Het zou anders zijn dood worden. Dat hij ineens zo snel liep bij de marathon was niet normaal. Na zijn dood heb ik die vrouw nooit meer bij d e trainingen gezien.
voice-over
Van andere Keniaanse hardlopers krijgt de journalist een geheime opname van een gesprek met een arts. De arts zou doping verstrekken aan atleten en weten wat de oorzaak is voor Tarno’s dood.
[caption]
Stem arts
Stem: acteur
De man die bij de marathon overleed had de injectie te vroeg gekregen. Zijn bloedwaarden waren te laag. Ze zijn vergeten hem vooraf genoeg ijzer te geven. Toen kreeg die een hartstilstand en stortte hij tijdens de wedstrijd in.
voice-over
De arts is er van overtuigd dat Tarno epo gebruikte. Seppelt vraagt zich af hoe wijdverbreid het dopinggebruik is onder atleten in Kenia.
Honderdduizenden Kenianen proberen zichzelf en hun gezin te onderhouden met hardlopen. Maar het zijn er maar een paar die de top weten te bereiken. Doping kan het verschil maken tussen ene leven in armoede of enorme rijkdom. Seppelt benadert een trainer. De coach kent het wereldje door en door. De man wil niet herkenbaar in beeld. Hij heeft voor een hardloper uit de wereldtop gewerkt en die wil hij niet in de problemen brengen.
11.49
[caption]
Stem Coach
Stem: acteur
De jonge generatie komt erachter wat de beste hardlopers doen en willen dat dan ook. De kleine vissen doen de grote na. Het gaat in Kenia al tien jaar zo. Maar nu komt er langzaam meer over naar buiten. De jongere atleten willen naar dezelfde dokters toe als de toplopers. Die arts ruikt dan geld en zegt: als je sneller wilt lopen dan moet je dat en dat nemen. En als je genoeg geld meebrengt, dan kan je die middelen ook meteen krijgen.
voice-over
Seppelt wil weten of het klopt dat het in Kenia makkelijk is om aan doping te komen. On daarachter te komen gaat hij undercover. Hij doet zich voor als een manager van Europese hardlopers en komt in contact met een amateurloper uit Europa. De man blijkt regelmatig epo te gebruiken. Het middel is volgens hem heel makkelijk te verkrijgen.  Dan komt hij dichter bij het vuur. De amateursporter neemt de journalist mee naar de arts die de doping aan hem verstrekt. Seppelt filmt het bezoek met een verborgen camera.  Volgens de dokter heeft hij veel meer epo-klanten.
[caption]
Stem arts
Stem: acteur
Ik werk met veel verschillende atleten samen en die presteren daar heel goed door.
voice-over
Dan verlaat de arts de kamer en komt terug met twee doosjes met dopingpreparaten. In de ene zit epo, ter verbetering van het uithoudingsvermogen en in de andere het middel sustanon, een testosteroncocktail die voor extra kracht en spiermassa zorgt.  De amateuratleet kiest voor epo.
13.48
[caption]
Stem arts
Stem: acteur
Als jij je atleten ook naar me toe wilt sturen, dan kan dat hoor. Er is nog plek voor ze. Ik zal ze goed behandelen.
Stem journalist
En hoe zit het nu met hem? Heeft hij nu nog meer epo nodig?
Stem arts
Vertel nog even wanneer hij die wedstrijd precies moet lopen, dan zorg ik ervoor dat hij niet bij een controle gepakt kan worden.
voice-over
De arts beweert in het gesprek dat hij een Olympisch kampioen heeft behandeld met de verboden middelen. Seppelt wil weten of het uitzonderlijk is dat een arts doping verstrekt aan sporters. Een aantal Keniaanse hardlopers vertelt dat doping voor hen een normale zaak is. Er zijn meerdere artsen die het aan ze verkopen. Als ze anoniem kunnen blijven, mag Seppelt met ze mee. Hij gaat op pad met verborgen camera. Zelf maken de sporters ook opnames, met hun mobiele telefoon. Ze vragen om injecties, met name om epo of testosteron en krijgen die ter plekke toegediend. De opnamen zij n gemaakt op verschillende locaties. Op 1 van de adressen staan grote vrieskisten. Heel geschikt om een voorraad epo in te bewaren.
15.14
voice-over
Ook deze artsen beweren dat ze topatleten behandelen met doping. Tijdens Seppelts verblijf in Kenia houden de Engelse journalisten van de Sunday Times hem op de hoogte. De dataspecialisten van de krant zijn klaar met de analyse. Het is ze gelukt om uit het databestand een aantal interessante statistische conclusies te trekken. Ongeveer 800 atleten op die lijst, dat is 1 op de 7, hebben zulke hoge bloedwaarden dat er eigenlijk maar één verklaring voor is. Doping. De journalisten leggen dit voor aan de IAAF. De Wereldatletiekunie laat schriftelijk weten:
stem
‘We hebben onze twijfels over de grondslag en geldigheid van uw statistische toetsing, aangezien bloeddoping niet vastgesteld kan worden op basis van één opvallende waarde’.
voice-over
Eén hoge bloeduitslag vormt inderdaad geen sluitend bewijs voor dopinggebruik. Doping kan hoge bloedwaarden veroorzaken maar er kunnen ook andere redenen voor zijn, zoals ziekte, trainen op hoogte en menstruatie. Vaak is vervolgonderzoek nodig om definitief te kunnen bepalen of er sprake is van doping.
voice-over
Er staat, zeker bij de beste atleten, veel op het spel. Daarom besluiten de journalisten uit zorgvuldigheid geen namen te publiceren van sporters uit het databestand.  Maar de gegevens in het bestand zijn talrijk. De journalisten denken dat het voor het eerst een reëel beeld kan geven van de omvang van het dopinggebruik in de atletiek.  Ze gaan verder met hun onderzoek.
17.08
Vrouw
Bedankt voor je komst
Atlete
Dank je.
voice-over
Rita Jeptoo is een bekende Keniaanse marathonloper.
Commentator
20.43 en het is haar gelukt.
voice-over
Vorig jaar won ze de beroemde marathon van Boston.
Commentator
De snelste vrouw die ooit van Hopkinton naar Boston is gelopen.
voice-over
Vlak daarna wordt ze na een urineonderzoek betrapt op epogebruik en voor twee jaar geschorst. Tot die tijd behoort Jeptoo al tien jaar tot de wereldtop.
[caption]
Jeptoo
R. Jeptoo, langeafstandsloper
Ik heb ervaring, ik ben atleet sinds 2006. En in al die tijd heb ik nooit bloedonderzoek ondergaan in Kenia. In Kenia testen ze alleen urine, al zolang als ik in Kenia loop. Mijn bloed is nooit getest.
Int.
Nooit?
Jeptoo
Nooit.
voice-over
Geen enkele bloedtest sinds 2006. Dat is opmerkelijk. Niet alle soorten dopinggebruik zijn namelijk door urineonderzoek op te sporen. Ook speelt mee dat doping meestal niet rond de wedstrijden wordt gebruikt maar tijdens de trainingsperiode. Zonder bloedonderzoek is de kans groot dat deze sporters niet betrapt kunnen worden op doping.
voice-over
De journalist krijgt nog meer vertrouwelijke documenten in handen. Het gaat om de resultaten van een positieve dopingtest uit december 2013 van een andere Keniaanse marathonloopster. Viola Chelangat Kimetto. Een maand later stuurt de Wereldatletiekunie, de IAAF, de Keniaanse atletiekbond hier een vertrouwelijke brief over. De IAAF schrijft hierin:
Stem
‘De marathonloopster Viola Chelangat Kimetto heeft doping gebruikt en dient onmiddellijk geschorst te worden.’
voice-over
De brief van januari 2014 is ondertekend door de anti doping commissaris van de IAAF. 9 maanden later in oktober 2014 duikt Kimetto ineens op bij een marathon in de Kroatische hoofdstad Zagreb.  Ze wordt derde, terwijl ze nooit had mogen starten vanwege dopinggebruik.   
voice-over
De journalist vindt ook een brief waarin de Keniaanse atletiekbond officieel toestemming geeft voor deelname van de hardloopster aan de marathon in Zagreb. Hij wil van de Keniaanse bond weten hoe dit kan. Maar de bond wil niet reageren op zijn vragen.
20.10
voice-over
Dan komt Seppelt in contact met twee atletenbegeleiders. Ze hebben vaak te maken gehad met de Keniaanse atletiekfederatie. Volgens hen kunnen positieve dopinguitslagen afgekocht worden bij de bond.
[caption]
Kiplagat
F. Kiplagat Kipchoge
Wat doping betreft, de mensen die de jonge atleten testen verdienen er geld aan.  Wie geld heeft, wordt niet geschorst. Je moet smeergeld betalen.
[caption]
Simbolei
P. Simbolei Kibet
Er zijn er legio op doping betrapt. Als je een zaakwaarnemer hebt en je test is positief, gaat de uitslag eerst naar Athletics Kenya. En die bellen je dan. 
Kiplagat
Als iemand op doping betrapt wordt, gaat het als volgt: stel: je bent een vrouw en je dopingtest is positief bevonden, dan moet je zeggen dat het door de pil komt. En dat je de pil elke maand slikt. De vrouw of de voorzitter van de bond praat dan met de artsen en dan is het probleem opgelost.
Simbolei
Ze houden prijzengeld in. Stel dat je 20.000 euro wint. Dan krijg je maar 10.000 euro. En over doping geen woord meer.
voice-over
Beide mannen ondertekenen een verklaring dat ze naar waarheid gesproken hebben. Daarna benadert de journalist de Keniaanse atletiekunie met deze getuigenissen. Maar de bond wil hem niet ontvangen en ontkent alle aantijgingen.   De voorzitter van de Keniaanse bond, Asaia Kiplagat, is al jaren de machtigste sportbestuurder in Kenia. Hij moet ervoor zorgen dat de atletiek in Kenia schoon is. Maar Seppelt krijgt een bericht van een lokale journalist. Hij beweert dat de top van de Keniaanse atletiekbond corrupt is en geld van de sponsor Nike in eigen zak steekt. De bron laat als bewijs bankafschriften zien van een rekening van Athletics Kenya.
22.50
voice-over
Volgens de documenten maakt sponsor Nike jarenlang honderdduizenden dollars over naar deze bankrekening van de bond. Vreemd genoeg worden er van dezelfde rekening regelmatig enorme bedragen contant geld opgenomen. Hier bijvoorbeeld 200,000 dollar, door David Okeyo, tot 2013 secretaris generaal en nu vicepresident. En later nog eens 100,000 dollar. Dit keer opgenomen door Joseph Kinyua, die tot 2013 penningmeester was van de bond. Zo gaat het jarenlang door en zou in totaal een bedrag van 700,000 dollar in contant geld zijn opgenomen. De journalist legt ook dit voor aan Athletics Kenya. De bond ontkent dat topfunctionarissen zich verrijkt zouden hebben en zegt dat de bankafschriften vervalst zijn.
voice-over
Atleten die doping gebruiken. Artsen die de middelen verstrekken. En een bond die dopinggebruikers niet zou schorsen. En dat allemaal in een straatarm land waar de meest elementaire voorzieningen vaak ontbreken.
Op de terugweg naar Duitsland vraagt Seppelt zich af hoe het in andere landen zit me dopinggebruik. En welke rol speelt de Wereldatletiekunie IAAF, doen ze wel genoeg om dopinggebruik te voorkomen?  Thuis gaat Seppelt verder met zijn onderzoek.  De eerste conclusie is dat op de lijst met 12.000 bloeduitslagen van 5.000 sporters ongeveer 800 atleten staan met opvallend hoge bloedwaarden. Dat is 1 op de 7 atleten. De journalist benadert twee deskundigen op het gebied van bloeddoping. Uit zorgvuldigheid wil hij zijn bevindingen aan ze voorleggen. Hij is benieuwd welke conclusies zij trekken.
25.15
Seppelt
Met Hajo Seppelt van de Duitse tv.
voice-over
Beide experts wonen in Australie. Anti-doping expert Robin Parisotto adviseerde de Russische anti-doping organisatie Russada. Hij was een van de deskundigen die voor de internationale wielervereniging UCI verdachte bloedprofielen moest analyseren.  Parisotto is verbaasd over de vele hoge bloedwaarden in het databestand.
[caption]
Parisotto
R. Parisotto, anti-doping expert
Ik had nog nooit zulke extreme bloedwaarden gezien. Vroeger had een enkeling uit een andere sport wel eens vergelijkbare warden. Maar in deze databank kwamen talloze extreme waarden voor.
voice-over
De tweede dopingexpert, Michael  Ashenden, deed ook onderzoek voor de wielerbond UCI. En voor de wereld anti-doping agency Dewada.
[Caption]
Ashenden
M. Ashenden, anti-doping expert
Gezien de waarden ben ik ervan overtuigd, dat de WK atletiek en de Olympische Spelen besmet zijn door bloeddoping. Ik heb te doen met eerlijke atleten die medailles mislopen. Want het is vrijwel onmogelijk om tegen die bloedwaarden op te boksen. Van sommige waarden was het grotesk hoe extreem ze waren, verreweg het ergste wat ik ooit heb gezien.
voice-over
Seppelt vraagt aan de experts, bij hoeveel medaillewinnaars verdacht hoge waarden staan. Hij spreekt met ze af dat ze de gegevens nog gedetailleerder gaan analyseren. Met methodes die ok worden gebruikt bij officieel dopingonderzoek. Dat kost tijd. Er gaan weken voorbij. Dan komen de bevindingen binnen.
Ashenden
In het databestand hadden niet alleen medaillewinnaars extreme waarden. Als er in de jaren 90 inderdaad zoveel wielrenners zijn overleden door epo, vrees ik dat het ook in de atletiek zo gegaan kan zijn. Sommige bloedwaarden waren zo gevaarlijk extreem dat er duidelijk sprake is van epo zonder medisch toezicht.  Een medisch onderlegde adviseur zou de waarden nooit zo hoog laten oplopen. Sommige atleten lopen onmiskenbaar kans om te overlijden doordat hun bloed te dik is.
27.50
voice-over
De deskundigen keken naar de bloeduitslagen van medaillewinnaars op duuronderdelen, op de wereldkampioenschappen atletiek en de Olympische Spelen tussen 2001 en 2013. Ze concluderen dat 1 op de 3 medailles is gewonnen door atleten waarvan in ieder geval één van de experts de bloeduitslagen verdacht hoog vindt. En 1 op de 6 medailles zou zijn binnengehaald door atleten die er door één van de experts van wordt verdacht tijdens hun sportcarrière doping te hebben gebruikt.
Ashenden
Als de databankgegevens kloppen, zijn er bij alle WK’s en Olympische Spelen sinds 2000 medailles gewonnen in zeker één duurloopnummer door atleten die hoogstwaarschijnlijk ooit bloeddoping hebben toegepast. Dat geldt voor zowel mannen als vrouwen en in veel gevallen voor twee op de drie medaillewinnaars. Bij één discipline had zelfs het hele podium volgens mij op enig moment in hun carrière doping gebruikt.
Voice-over
De journalist vraagt de experts uit te zoeken hoeveel medaillewinnaars met verdachte uitslagen uit het databestand ook echt op doping zijn betrapt. De uitkomst verrast hem. Volgens officiële documenten van de IAAF is er maar tegen een derde van hen een procedure gestart of een schorsing uitgesproken. Twee derde van deze sporters zijn niet gecontroleerd.
[caption]
Parisotto
R. Parisotto, anti-doping expert
De resultaten zijn er. Iemand heft ze verzameld. Iemand heeft ze bekeken. Maar vak heeft ook iemand besloten om er niets mee te doen. Dus de personen binnen de IAAF en de nationale bonden die daarop moeten toezien, hebben dat niet goed gedaan.
voice-over
De IAAF weerlegt de beschuldigingen en zegt juist het meest uitgebreide anti-doping programma van alle sportbonden te hebben. Daardoor zijn sinds 2001 141 atleten betrapt op epogebruik en krijgen sinds 2011 39 sporters een sanctie opgelegd wegens verdachte bloeduitslagen. De bond noemt de conclusies op basis van de bloeduitslagen uit het databestand onwetenschappelijk en speculatief. Tot 2009 was het niet mogelijk om atleten uitsluitend op grond van hun bloedwaarden schuldig te bevinden. Maar de experts zeggen dat ze officiële onderzoeksmethodes gebruikten. Ze wijzen erop dat er een groot gat zit tussen de 800 sporters met verdachte waarden en het werkelijk aantal gestrafte atleten door de IAAF.
30.52
Voice-over
Geen sport werd de afgelopen jaren meer geteisterd door dopingschandalen dan wielrennen. Seppelt is benieuwd wat er gebeurt als hij de gegevens over de atletiek uit het databestand vergelijkt met dopingstatistieken uit de wielersport. De uitkomsten verrassen hem opnieuw.
voice-over
Deze lijn geeft aan hoeveel verdachte bloedwaarden in de wielersport voorkomen tot 2010.  Opmerkelijk genoeg ligt het aantal opvallende bloedwaarden in de atletiek in sommige jaren nog hoger dan bij het wielrennen. En terwijl in de wielersport een daling inzet na 2008, stijgt het aantal verdachte bloeduitslagen in de atletiek.
[caption]
Ashenden
M. Ashenden, anti-doping expert
Sommige extreme waarden zijn de afgelopen paar jaar vastgesteld. Dus de atletiek zit wellicht in dezelfde duivelse positie als de wielersport twintig jaar geleden.
[caption]
Parisotto
R. Parisotto, anti-doping expert
Bloeddoping is verontrustend gangbaar in de atletiek. Ondanks de vele kritiek heeft de wielersport goed gereageerd op de uitdagingen rond de eeuwwisseling. Voor diezelfde uitdaging staat de IAAF nu. De atletiekwereld loopt tien, vijftien jaar achter op de wielersport.
32.22
voice-over
De IAAF ontkent dit. De internationale atletiekbond benadrukt dat tien personeelsleden zich er fulltime mee bezighouden. En er in 2014 en 2015 twee miljoen dollar per jaar is uitgetrokken voor de strijd tegen doping.
[caption]
Ashenden
M. Ashenden, anti-doping expert
De IAAF heeft miljoenen verdiend aan de verkoop van uitzendrechten voor wedstrijden jaar in jaar uit. Toch geven ze maar een schijntje uit aan dopingonderzoek, terwijl ze moeten weten hoe erg het in werkelijkheid is. Dat vind ik een schandelijke verzaking van hun plicht: toezien op hun sport en schone atleten beschermen.
33.15
[caption]
Zembla Internationaal
[aftiteling]

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.