Zembla

Special: Verzuimpolitie

Verzuimpolitie

In 2012 maken programmamakers Ton van der Ham en Manon Blaas een uitzending over de kwalijke praktijken van het verzuimbedrijf VerzuimReductie: 'De verzuimpolitie'. Het zal niet bij een uitzending blijven, tijdens het onderzoek voor de uitzending stuitten zij op een lek in de software van het computerprogramma waar verzuimbedrijven gebruik van maken. Persoonlijke (medische) gegevens van honderdduizenden werknemers liggen op straat.
  Verzuimpolitie (2012)
ZEMBLA onderzoekt het grootste commerciële verzuimbedrijf van Nederland: VerzuimReductie in Hengelo. De directie bestaat uit oud-autohandelaar Marcel Wenting en oud-profvoetballer Jan van Halst. Hun motto is: ‘ Verzuim slaat gaten. Wij brengen werknemers sneller terug op de werkplek ’. Hun grootste klanten zijn thuiszorgorganisatie TSN, de Bijenkorf, V&D en La Place, Praxis en Action. In totaal heeft VerzuimReductie te maken met een potentieel van 100.000 zieke werknemers. In het callcenter van VerzuimReductie staat de telefoon iedere dag roodgloeiend. ZEMBLA over de 'booming business' van verzuimbedrijven en de ingrijpende gevolgen voor de werknemer.

Verzuimpolitie II (2012)

Medische en persoonlijke gegevens van meer dan 300.000 werknemers zijn door een lek in de software van het computerprogramma Humannet van IT-bedrijf VCD maanden lang toegankelijk geweest voor onbevoegden. Dit blijkt uit onderzoek van ZEMBLA.Verzuimpolitie III
 (2013)
Grote verzekeraars zoals bijvoorbeeld Achmea en De Goudse schenden bij het uitwisselen van verzuimgegevens met werkgevers structureel de privacy van werknemers. Werkgevers die een verzuimverzekering hebben afgesloten waarmee ze het inkomen dekken van ziek personeel, worden door Achmea en De Goudse gesommeerd informatie te leveren dat gevoelige medische informatie bevat. Geeft de werkgever deze verzuimgegevens niet, dan wordt de uitkering geblokkeerd.

Verzuimpolitie: het boek

De verzuimpolitie is een persoonlijk en openhartig verslag van onderzoeksjournalisten Ton van der Ham en Manon Blaas. Ze nemen de lezer mee achter de schermen bij ZEMBLA. Ze beschrijven welke strafbare feiten ze pleegden om aan bewijzen te komen. Ze zijn onder druk gezet om hun mond te houden, werden beschuldigd van diefstal en intimidatie. Hoe ver mag een journalist gaan om de waarheid te achterhalen? Het boek bevat nieuwe onthullingen over de rol van verzekeraars en werkgevers.
Hoe goed zijn uw medische gegevens beveiligd? En wat komt uw baas (en zijn verzekeringsmaatschappij) allemaal over u te weten?
Verzuimpolitie: een onthullend verhaal over de jacht op uw medische gegevens / Ton van der Ham en Manon Blaas, 240 p. Prometheus ISBN: 9789035139305

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.