Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Beslissing op leven en dood: ZEMBLA gaat verder

ZEMBLA onderzoekt in de uitzending van woensdag 12 oktober hoe een conflict tussen ouders en artsen zo hoog kan oplopen dat de ouders met hun doodzieke kind uitwijken naar Zuid-Afrika. De artsen vonden dat een operatie geen ‘brug naar beter was’ en het lijden van Victor alleen maar zou verlengen. De ouders vonden dat het ziekenhuis hun zoon geen kans gaf. Ze voelden zich gegijzeld.
Tijdens onze research hebben wij artsen gesproken die stellen dat Victor in een ander Nederlands ziekenhuis wel degelijk geholpen zou zijn. Het maakt blijkbaar uit waar je met je doodzieke kind aanklopt. Dit onderwerp ligt heel gevoelig. Wij hebben alle academische ziekenhuizen hierover vragen gesteld, maar geen enkel academisch centrum heeft hier inhoudelijk op gereageerd. En dus gaan we verder met ons onderzoek.
Wordt in het ene ziekenhuis sneller besloten dat een behandeling geen zin meer heeft dan in het andere ziekenhuis? En hoe weet je als ouders waar de arts deze beslissing op baseert?  
Uiteraard zijn er verschillen tussen ziekenhuizen. In het ene ziekenhuis krijg je eerder een nieuwe heup dan in het andere ziekenhuis. Maar hier gaat het over beslissingen op leven en dood. Heeft u te maken gehad met deze ingrijpende beslissingen en wilt u ons daar meer over vertellen, dan komen we graag met u in contact
Luister ook naar het interview met ZEMBLA-maker Ton van der Ham bij De Nieuws BV op radio 1:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.