We Gaan Het Maken

Nynke trekt weer zelf haar jas aan

30-03-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
216 keer bekeken
  •  
photo_2021-03-30_16-53-40
Zelf je jas aan doen. Het is meestal niet iets waar je bewust mee bezig bent. Toch is het een groot probleem voor Nynke. Zij heeft sinds haar geboorte de zeldzame spierziekte Limb Girdle, waarbij de spierkracht in haar bovenarmen en -benen vermindert. Drie jaar geleden moest ze in een rolstoel, omdat ze niet meer kon lopen. Ze kan nu ook niet meer zelfstandig haar jas aan en uit doen. Daarbij heeft ze de hulp van haar man René nodig en als hij er niet is, zit ze vaak noodgedwongen binnen. Nynke zou dolgraag een jas hebben die ze wel zelf aan kan trekken. Dat is bij uitstek een klus voor modeontwerper Hellen van Rees.

Hellen heeft al snel het idee om een lichte jas te maken van parachute-stof. Zo kan Nynke met touwtjes en een katrol aan de rolstoel over haar schouders trekken. Wel merkt Hellen bij een eerste testpoging in de rolstoel dat het armsgat van de jas nog te veel naar achter zit.
Om dat probleem op te lossen knipt Hellen de achterkant open zodra ze de jas af heeft. Hier stopt ze een extra stuk stof in zodat de mouwen meer naar voren kunnen komen. De armen kunnen zo een stuk flexibeler in de armsgaten gestoken worden. Nynke heeft daardoor effectief twintig centimeter extra aan bewegingsruimte. De ritssluiting maakt ze met magneetjes, zodat deze zich vanzelf vast ritst als Nynke eenmaal onderaan is begonnen. Daarnaast is hij korter aan de voorkant dan aan de achterkant, omdat Nynke toch altijd zit.

In het begin is het voor Nynke even oefenen om de armsgaten te vinden en de touwtjes over haar schouders te vinden. De aanhouder wint en na enkele minuten heeft Nynke dan toch helemaal zelf en zonder hulp haar jas aangekregen. Ze kan naar buiten. Op het terras neemt ze plaats naast René. Het is warm, dus Nynke besluit de jas uit te doen. Ze hoeft haar dagelijkse ommetjes nu niet meer in te plannen.