Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Waarom reisde Floortje Dessing opnieuw af naar Jemen?

Ondanks afraden van vrienden reisde Floortje Dessing toch opnieuw af naar Jemen, waar ze twee jaar geleden nog midden in een vuurgevecht belandde. Gisterochtend kwam ze terug.

 

Het was een grote stap voor Floortje om terug te keren naar het land waar ze tijdens haar vorige bezoek de gevaren van dichtbij meemaakte. Toch is het nog altijd even actueel. Voor Floortje genoeg reden om opnieuw de reis naar Jemen te maken. In het afgelopen jaar is het aantal mensen met honger in Jemen namelijk met 45 procent gestegen. 3,2 miljoen vrouwen en kinderen lijden aan acute ondervoeding. 

Ze vertelde er eind vorig jaar over in De Nieuws BV.
Iedereen raadde haar af terug te reizen. Het was te gevaarlijk. Toch besloot ze te gaan. Ze reisde met het Rode Kruis af naar Sana’a, de hoofdstad van Jemen. Een slecht toegankelijk gebied. Vervolgens trokken ze verder richting de frontlinie in het noorden van het land. Floortje tegen het AD: ‘Ik wilde dit graag doen en vond het belangrijk terug te gaan. De vorige keer was heftig. (…)  Ik heb toen nooit het verhaal kunnen maken dat ik wilde maken, want er komt geen einde aan die oorlog. Wij hebben daar even meegemaakt wat mensen elke dag ondergaan.’
Floortje Dessing

Floortje Dessing in Jemen

© Rode Kruis

Ze vertelt een sterk volk ontmoet te hebben. ‘Het zijn geen mensen die treurig afwachten.’ Floortje zag opnieuw veel leed, dat maakt het voor haar lastig de banden van Europa in het conflict te begrijpen. ‘We vinden het allemaal heel erg wat er in Jemen gebeurt, maar we doen niets. Er zijn nog steeds Europese landen die blijven handelen met Saoedi-Arabië. Dat vind ik wel ingewikkeld. Terwijl de burgers altijd de dupe zijn. Dat is het trieste van dit conflict.’


Vanavond is Floortje te gast bij De Wereld Draait Door om te vertellen over haar ervaringen tijdens haar recentste reis naar Jemen.


Kijk hier haar vorige reis aan Jemen (in 2018) terug:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!