Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zelf Gehoord - Stuur ons je geluid

We zijn op zoek naar jullie zelf opgenomen natuurgeluid! Het geluid van de week, passend bij de tijd van het jaar. Dat kan bijvoorbeeld in deze tijd van het jaar het geluid van kramsvogels zijn, die massaal neerstrijken op de meidoorn om de bessen te eten, of een voorbijtrekkend groepje twitterende puttertjes of sijsjes. De roep van een bosuil, maar ook het geritsel van muizen, of het geluid van een storm in het bos.

Neem je weleens geluiden op met je smartphone al wandelend door de natuur en wil je die delen met andere luisteraars van Vroege Vogels? Mail ons je dan je zelf gehoorde natuurgeluid en wie weet is die zondags op de radio te horen. Mocht je natuurgeluid worden uitgezonden dan wordt dat beloond met een verrassing.

In het algemeen geldt voor het opnemen van een natuurgeluid:

  • Omschrijf wat je gehoord hebt
  • Vermeld je naam, adres en telefoonnummer
  • Stuur je geluid via de mail naar vroegevogels(at)bnnvara.nl
  • En vul als onderwerp ‘Natuurgeluid’ in
  • Wanneer je jouw geluid instuurt ga je automatisch akkoord met de algemene voorwaarden en de  fotocode.

Tips voor het opnemen van natuurgeluiden

Henk Meeuwsen neemt al jaren natuurgeluiden op en was de geluidsman voor de Nieuwe Wildernis film. Hij geeft de volgende tips:

1. Download een app voor geluidsopname , bijvoorbeeld een voicerecorder of een andere opname app. In de winkels voor Android, Windows en Apple zijn vele gratis apps te vinden.
2. Test de app voordat je op pad gaat. Kijk hierbij ook goed waar de microfoon zich bevind op je telefoon.
3. Zoek locaties waarvan je weet dat veel vogels of andere dieren zich verzamelen en laat je telefoon gewoon eens liggen terwijl die opneemt. Vergeet niet de telefoon op stilte-modus te zetten.
4. Pas op met wind in de microfoon. Dit kan een hele opname verknallen.
5. Sta stil en pas op voor contactgeluid. Als je de telefoon in de hand hebt en opneemt, sta dan zo stil mogelijk. Let ook op omgevingsgeluiden.
6. Tijdstip, ga 's ochtend vroege of aan het eind van de dag op stap

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.