Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Vroege Vogels en andere dieren | Podcast

Het derde seizoen van de podcast “Vroege Vogels en andere dieren” wordt gepresenteerd  door Anneke Naafs van Vroege Vogels. Zij ontvangt elke week meerdere gasten om te vertellen over een bijzondere gebeurtenis uit de natuur die je nú kunt zien of horen, maar waar je zeker weten nog niet alles over weet. Zoals het begin van het broedseizoen van de weidevogels, de kwakende boomkikker en de symboliek van de kraanvogel. 

Elke week staat een ander natuurfenomeen centraal. Elke zaterdag is deze speciale podcast te beluisteren via de NPO Radio1 of via je favoriet Podcast App:

En wil je zelf een natuurgebeurtenis nomineren om in het spotlicht van onze podcast te komen? Dat kan door bijvoorbeeld een mailtje te sturen of via onze sociale kanalen.

De derde serie van podcast “Vroege Vogels en andere dieren”

#6 - Verdringen de honingbijen de wilde bijen? Iedereen kent de honingbij wel, maar wist je dat er in totaal 360 verschillende soorten wilde bijen zijn? Wat is precies het verschil tussen honing- en wilde bij? En waarom zijn dijken zo belangrijk voor insecten?

#5 - De bijzondere boomkikker! Klein, grasgroen, zuignapjes aan de tenen en ze hebben een grote mond waar veel kabaal uit kan komen: boomkikkers.

#4 - Exoten, ramp voor ecologie en economie? Invasieve exoten, zoals de Japanse Duizendknoop en de Amerikaanse Rivierkreeft, vormen een gevaar voor ons ecosysteem. Wat kunnen we er tegen doen?

#3 - Schoonheid en symboliek van de kraanvogel! Waarom spreekt de kraanvogel zo tot de verbeelding? Hoe komt het dat de kraanvogel in Japan zo'n belangrijk symbool is?

#2 - De natuur van de Hollandse Waterlinie! Forten van de Hollandse Waterlinie werden gebouwd ter verdediging van ons land en de natuur speelde een grote rol. Bomen en struiken werden neergezet als beschutting, als ‘prikkeldraad’ of voor hakhout. Wat voor rol spelen die forten voor de natuur?

#1 - Jochem Myjer en de grutto! De grutto is onze nationale vogel, maar - net zoals met andere weidevogels - gaat het niet zo goed met hem. Wat gaat er mis? Wat kunnen we doen? Met komiek en gruttofan Jochem Myjer, filmmaker Ruurd Jelle van der Leij en PhD-student Renée Veenstra.

De tweede serie van podcast “Vroege Vogels en andere dieren”

#14 -LHBTQI+ in de dierenwereld! Twee mannelijke flamingo’s die voor de kuikens zorgen, anemoonvissen die van geslacht veranderen en slakken die man en vrouw tegelijk zijn. In deze aflevering alles over LHBTQI+ in de dierenwereld.

#13 - Ratten en vliegende ratten! Waarom zijn ratten en vliegende ratten - de bijnaam voor stadsduiven - eigenlijk heel slim?

#12 - Slangen: het venijn in de staart? Welke soorten slangen zijn er in Nederland? Welke zijn giftig? Waarom is onderzoek naar slangengif zo belangrijk? Hoe gaat het met de slangen in Nederland? 

#11 - Geit helpt kip, sociaal of niet? Welke dieren zijn nou sociaal en welke totaal niet? Doen ze het voor zichzelf of echt om de ander te helpen?

#10 - Vleermuizen zijn voor velen mysterieuze dieren. Ze komen veel voor in griezelfilms, ze kunnen snel vliegen, ze zijn actief in de nacht en daardoor zien we ze niet vaak. Tijd dus om alles over de vleermuis te bespreken.

#9 - Zonder bunzing, hermelijn en wezel zouden we giga veel muizen hebben! Waarom heeft de hermelijn een witte vacht? Waarom zouden we zoveel muizen hebben als kleine roofdieren als bunzing, hermelijn en wezel er niet zouden zijn?

#8 - Paddenstoelen hebben hun eigen internet Hoe werkt het ‘wood wide web’? Hoe groeien paddenstoelen? En hoe werkt het met schimmels?

#7 - Langer leven? Ga in winterslaap! Hoe overleven de dieren de winterslaap? Hoe komt het dat ze hierdoor langer leven? En waarom gaat de mens niet in winterslaap?

#6 - De natuurlijke tuin, het voedselbos en waarom je bomen moet planten in de herfst. Waarom moeten we allemaal natuurlijk gaan tuinieren? En zijn voedselbossen het landbouwalternatief van de toekomst? Anneke Naafs is in het Voedselbos Ketelbroek met eigenaar Wouter van Eck en natuurtuinier Katja Staring.

#5 - Macho-mannen burlen, maar vrouwen zijn de baas! Het burlen van edelherten is een echt oergeluid. Waarom burlen de mannen en vertonen ze machogedrag? En waarom zijn de vrouwen de baas? Anneke Naafs bespreekt alles over de bronsttijd van het hert.

#4 - Is de uil echt zo wijs als we denken? Anneke Naafs zoekt uit waarom we denken we dat de uil wijs is. En waarom we juist nu het angstaanjagende geluid van de bosuil kunnen horen.

#3 - Zomerregen en herfstweer: de gevolgen voor de natuur! Was deze zomer een natte en koude zomer of valt dat eigenlijk wel mee? En was die wateroverlast nou het gevolg van klimaatverandering?

#2 - Waarom zien we deze tijd van het jaar zoveel spinnen? Eind augustus begint de periode dat je veel meer spinnen ziet dan normaal. Hoe komt dat? En waarom is het juist goed om spinnen in huis te halen.

#1 - Het mysterie van de vogeltrek: verbijsterende verhalen! Het is augustus en de vogeltrek naar het zuiden lijkt in volle gang. Maar hoe weten die vogels nou waar ze naar toe moeten vliegen? 

De eerste serie van podcast “Vroege Vogels en andere dieren” werd gepresenteerd door bioloog Auke Florian Hiemstra van Naturalis en Anneke Naafs van Vroege Vogels en daarin stond telkens een dier centraal. 

#12: De vos, is die nu slim of sluw? En wat is zijn plek in de natuur? Stadsecoloog Sasja Voet en boswachter Mark Kras delen hun voorliefde voor de vos.

#11: De opmars van de otter! Waarom kan de scholekster het dak op? Midden in het Jaar van de Otter ontvangen we niet alleen Elze Polman van de Zoogdiervereniging, maar ook Addy de Jongh van Otterstation Nederland die over zijn wel heel bijzondere relatie met een otter vertelt.

#10: Waarom kan de scholekster het dak op? De scholekster broedt steeds vaker op daken. Waarom doet-ie dat? En is dat wel altijd een voordeel? Over deze 'bonte piet' weten scholeksteronderzoekers Rafaël Martig en Bruno Ens echt alles.

#9: Wat zegt de koe als ze loeit? En doet de stier er eigenlijk wel toe? Galloways, Schotse Hooglanders, Heckrunderen, in een beetje natuur grazen runderen. Wie is de baas in zo'n kudde? En wat zeggen koeien als ze loeien?  Met kuddebeheerder Tanja de Bode en taalkundige Leonie Cornips stappen we in de wereld van het rund.

#8: De circuscarrière van de vlo is letterlijk om zeep geholpen! Vroeger was hij gerenommeerd circusartiest, maar nu kom je hem bijna nooit meer tegen: de vlo. Door ons zeepgebruik is de mensenvlo nagenoeg verdwenen. Daan Drukker van EIS Kenniscentrum Insecten doet onderzoek naar vlooien. 

#7: De vogels geven in mei een prachtig ochtendconcert! Dat in mei alle vogels een ei leggen klopt niet helemaal, maar het is wel de maand waarin vogels bij het krieken van de dag het hardst en het mooist zingen. 

#6: Hoe moeten we omgaan met de wolf? Waarom spreekt de wolf zo tot de verbeelding? En waarom is dit dier zo belangrijk voor de Nederlandse natuur? Wolvenonderzoeker Mirte Kruit doet feilloos het gehuil van wolven na en schrijver Dik van der Meulen, die ooit héél dicht bij een wolf is geweest.

#5: De meerkoet broedt nu volop. Waar maakt-ie z'n nest eigenlijk van? Elegant, zwart in het pak, met een witte snavel en een witte plek op z’n kop. De meerkoet broedt nu volop, ook in de stadsgrachten, waar ie z'n nest vaak bouwt van plastic afval.

#4: De koolmees is de meest onderzochte vogel, maar wat weten we eigenlijk van hem? Wat hebben een fietspomp en de Pink Panther te maken met de koolmees? En waarom is hij de spreekwoordelijke kanarie in de kolenmijn? 

#3: De egel, die nu uit z’n winterslaap komt, is het oudste zoogdier ter wereld. Of toch niet? Egelonderzoeker Merel Klaarmond doet uit de doeken hoe de stekelige egels paren, en hoeveel stekels dit dier eigenlijk heeft. Daarnaast onthult paleontoloog Jelle Reumer of de egel wel of niet evolutionair gezien het oudste zoogdier is.

#2: Waarom de regenworm het meest charismatische dier op aarde is! Hoe lang kan een regenworm worden? Hoeveel zijn er eigenlijk? Auke-Florian Hiemstra en Anneke Naafs horen van wormenonderzoeker Ingrid Lubbers waarom de regenworm een charismatisch dier is.

#1: Waarom is de reusachtige zeearend zo dol op ons kleine kikkerland? Te gast is Nienke Beintema, bioloog, wetenschapsjournalist en schrijver van het boek: “De Zeearend”.  

Abonneer je op de podcast:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.