Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Bioscooppremière: Beast

  •  
20-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Beast
Beslist de origineelste film over seriemoord in jaren: Beast gaat over de killer in de buurman, maar ook over - waarom ook niet - die in jezelf.
Moll (Jessie Buckley, bekend als Lorna uit Taboo ) is een meisje op het woeste eiland Jersey - de natuur in deze film is adembenemend - en zit daar opgescheept met een wat dwingende moeder, een nogal dementerende vader en een tamelijk opdringerige aanbidder. Op haar verjaardag wordt ze ook nog eens geconfronteerd met behoorlijk misplaatste champagne. Misplaatst, want niet alleen voelt Moll zich slecht over haar eigen leven; er worden in haar buurt ook nogal wat andere levens beëindigd. Een seriemoordenaar plukt namelijk meisjes van het eiland weg alsof het rijpe appels zijn. De gemeenschap is daardoor in rep en roer en de feestelijkheden rond haar eigen geboortedag komen Moll derhalve totaal idioot voor. Hoe slechter alles in en rond het gezin van Moll gaat, hoe harder iedereen in de ontkenning schiet, zo lijkt het. Moll trekt het niet, leeft zich uit in zelfbeschadiging, begint te drinken en vlucht van haar eigen feest richting een club, waar ze de hele nacht danst met een vreemde. Als die haar de volgende ochtend aanrandt op het strand, wordt ze gered door Pascal, een jonge stroper met een geweer.
5794.w2127.0.8168f40
En dan hebben we de ingrediënten: de enge en dus verdachte aanrander, de ongeschoren ruige stroper Pascal - gespeeld door Johnny Flynn die we kennen als Dylan uit Lovesick - en Moll zelf, die in de loop van de film iets minder stabiel en netjes blijkt dan ze aanvankelijk lijkt. Jessie Buckley als Moll is beslist de ontdekking in dit speelfilmdebuut van regisseur Michael Pearce, die geboren werd op Jersey. Haar dialogen zijn overtuigend, maar haar blikken en expressies suggereren nog veel meer dan haar woorden. Moll is een gevalletje 'stille wateren hebben diepe gronden'. Wanneer de verdenking voor de moorden uiteindelijk zoals verwacht op vrijbuiter Pascal valt - die inmiddels haar minnaar is, tot tevredenheid van Moll en tot afschuw van haar dominante kak-familie - en ze hem door dik en dun steunt, leren we hoe diep die gronden nu werkelijk zijn. Moll en Pascal hebben onze volledige sympathie, maar ze hebben ook iets verontrustends. En intussen gaat het moorden door.
Voor een drama over seriemoord is Beast is een merkwaardig ingetogen film. Hij leunt op de acteerprestaties en niet op de actie. En op de onderhuidse spanning, die zich uiteindelijk op erg onverwachte wijze ontlaadt.
Beast is vanaf 21 juni te zien in de Nederlandse bioscopen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief