Sfeerfoto van Synaps
Synaps
Synaps

Was te zien bij BNNVARA opnpo2

Synaps is het buitenlandplatform van BNNVARA. Hier vind je onze documentaires, webdocs, podcasts, en radiouitzendingen.
Synaps

Vrouwen op gruwelijke wijze vermoord

10 mrt 2020
  •  
leestijd 2 minuten
Vrouwen mexico
In ‘Protest van de week’ op Instagram is te zien waarom vele vrouwen in Mexico protesteren na de zoveelste vrouwenmoord.

Ingrid Escamilla
Ingrid (25) uit Mexico-stad kreeg ruzie met haar vriend Erik (46). De ruzie liep verschrikkelijk uit de hand. Erik heeft haar uiteindelijk met een keukenmes doodgestoken en haar lichaam verminkt. Uit schaamte heeft hij haar organen door het toilet gespoeld.

De krant ‘Pasala’ kreeg foto’s van haar verminkte lichaam in bezit. Deze foto’s plaatste zij op hun voorpagina. Vele Mexicanen spraken hier schande van. ‘Zo mogen we haar niet herinneren’ werd er geschreven op social media. Hierdoor worden er veel tekeningen of lachende foto’s van Ingrid gedeeld zodat de heftige foto’s niet meteen te zien zijn wanneer er online naar haar naam wordt gezocht.

vrouwen mexico 2
Fátima
Fátima (7) is voor het laatst op school gezien. Haar moeder kwam later op de dag om haar dochter op te halen maar kon haar niet vinden. De volgende dag heeft ze haar als vermist doorgegeven. Later op die dag werd haar lichaampje in een plastic tas gevonden. Er werden sporen van seksueel misbruik en geweld gevonden.

Dit zijn 2 van de vele brute vrouwenmoorden die worden gepleegd in Mexico. Iedere dag worden er vrouwen vermoord. De overheid doet hier vrij weinig aan waardoor er een grote discussie op gang is gekomen. Vrijwel niemand wordt vervolgd voor de moorden. Tijdens een persconferentie in februari snauwde de president: “de media heeft het enorm gemanipuleerd”.

Maandag 10-03-20 staakten vele vrouwen met hun werkzaamheden #adaywithoutawoman. Om aan te geven hoe het zal zijn als er geen vrouwen meer zijn.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA