Sfeerfoto van Spuiten en Slikken
Spuiten en Slikken

Spuiten en Slikken

Iedere maandag, woensdag en vrijdag om 17.00 een nieuwe aflevering opyoutube

Vind hier jouw dagelijkse dosis seks en drugs! Elke maandag, woensdag en vrijdag zijn er nieuwe afleveringen van De Seksmobiel, Emma's Peepshow en Drugslab te vinden op onze site.

VOLG ONS

Spuiten en Slikken

Seks & Drugs woordenboek

XTC

XTC of ecstasy is een koosnaam voor pillen, poeder en capsules waar MDMA in zit. MDMA is het psychoactive ingredient in XTC en zorgt ervoor dat je op een kunstmatige manier vrolijker wordt. Dit heeft te maken met het stofje serotonine die door de MDMA in grote mate door je hersenen wordt afgegeven.

Als je XTC gebruikt voel je je opgewekt, blij en verliefd. Je bent open en praterig en je kan urenlang dansen op muziek die je beter hoort. Sommige mensen kunnen zich ook verward of angstig voelen, het is niet raar als dat gebeurt! Omdat serotonine wordt aangesproken en opgebruikt krijg je na gebruik last van een dip. Ook wel bekend als de dinsdagdip. Niet huilen, dit gaat weer over. Met wat extra slaap, een boel vitaminen en zonlicht jaag je de dip zo weer weg.

Risico’s
Een belangrijk risico is oververhitting. XTC verhoogt de lichaamstemperatuur en in combinatie met hitte en lang dansen kan dat tot oververhitting leiden. Dit is zeer gevaarlijk omdat het moeilijk te behandelen is. Afkoeling zoeken, rust nemen en water drinken zijn belangrijk om oververhitting te voorkomen. Het is hier wel heel belangrijk dat je maar 1 glas per uur drinkt. Water proeft fijn en gebruikers drinken soms extra water om oververhitting te voorkomen. Dit kan leiden tot watervergiftiging, waarvan enkele fatale gevallen bekend zijn.
- Oververhitting (hyperthermie)
- Watervergiftiging (hyponatriëmie)
- Serotonine syndroom (serotonine vergiftiging)
- Hoger risico op hartproblemen (hart- en vaatziekten)
- Epileptische aanvallen
- Acute staat van verwarring
- Leverschade
- Psychologische problemen/ kater

Gebruik
Meestal wordt MDMA geslikt in pilvorm (Ecstasy). Omdat elke pil een andere hoeveelheid van de actieve stof bevat, weet je nooit hoe veel MDMA je precies binnenkrijgt wanneer je een hele, halve of kwart pil inneemt. Tenzij je pil laat testen natuurlijk. Dit kan anoniem via Jellinek.

Dosering
De dosering van MDMA in ecstasy pillen verschilt enorm. Bovendien kunnen sommige pillen verschillende (gevaarlijke) stoffen als PM(M)A of mCPP bevatten. Deze stoffen zijn gevaarlijker dan MDMA en kunnen ongewenste bijwerkingen veroorzaken. Een ‘recreatieve’ dosis per gelegenheid bevat tussen de 1 en 1,5 mg MDMA per kilo lichaamsgewicht. Dit betekent dat als je 60 kilo weegt, een recreatieve dosis tussen de 60 en 90 mg MDMA voor de hele avond zal liggen. Bevat jouw pil meer dan 180 mg MDMA? Dan is in dat geval een halve pil (of tweemaal een kwart pil met ten minste 1,5 uur tussen de innames) genoeg voor het gewenste effect. Als je meer ervan neemt, krijg je vooral meer last van de ongewenste effecten zoals gespannen kaken, vergeetachtigheid, verwarring en misselijkheid. Natuurlijk is het gebruik van MDMA nooit zonder risico, maar als je dit advies in acht neemt dan kun je de risico’s en bijwerkingen zo veel mogelijk beperken.

Artikelen

Afbeelding van XTC op een festival, Bastiaan vraagt het aan bezoekers | Drugslab Extra

XTC op een festival, Bastiaan vraagt het aan bezoekers | Drugslab Extra

26 jul 2019
Afbeelding van 10 TIPS VOOR JE EERSTE KEER XTC

10 TIPS VOOR JE EERSTE KEER XTC

20 jun 2019
Afbeelding van "Ik lag 24 uur in coma na xtc"

"Ik lag 24 uur in coma na xtc"

13 jun 2019
Afbeelding van Seks op drugs | Alcohol, cannabis en XTC

Seks op drugs | Alcohol, cannabis en XTC

11 apr 2019

Videos

Afbeelding van Spuiten en Slikkens Burgerinitiatief

Spuiten en Slikkens Burgerinitiatief

28 sep 2014
Sfeerbeeld BNNVARA programma's