Seks & Drugs woordenboek

Rohypnol

Rohyponol, Rooie Knol of Roofies. Ooit in het leven geroepen als slaappil, maar tegenwoordig is drugsverslaving en misbruik een reden voor artsen om het niet meer voor te schrijven. Verslaafden gebruikten het namelijk om na drugsgebruik te kunnen slapen.

Effecten
Het effect van flunitrazepam (Rohyponol is namelijk alleen de merknaam) voel je al na 10-20 minuten. Door de zeer verdovende werking verslappen je spieren, vermindert je angst en krijg je een ontspannen gevoel. Dit komt doordat de overdracht van prikkels in je hersenen afnemen. Daardoor verandert je benzinemotor in een trage diesel. En als je weer nuchter bent? Weet je helemaal niks meer van je avond. Dit is meteen de reden waarom het (net als GHB) als date-rape drug wordt gebruikt.

Risico’s en bijwerkingen
De bijwerkingen van Rohypnol zijn: slaperigheid overdag, spierzwakte, duizeligheid, verwarring, moeheid en dubbelzien. Ook kun je last krijgen van geheugenverlies, zeker wanneer je het combineert  met alcohol. Wanneer je teveel gebruikt (overdosering) kun je stoppen met ademen en in coma raken.

Verslavend?
Rohypnol is geestelijk en lichamelijk verslavend. Wanneer je wilt stoppen kun je last krijgen van afkickverschijnselen zoals hoofdpijn, spierpijn, verwardheid, hallucinaties en krampen. Momenteel wordt Rophypnol alleen voorgeschreven bij uitzonderingsgevallen. Maar vanwege de bijwerkingen schrijven de dokters liever een ander slaapmiddel voor.