Seks & Drugs woordenboek

Ritalin

Ritalin is een medicijn voor mensen met een aandachtsstoornis, zoals ADHD en ADD. Of voor mensen met een slaapstoornis, zoals narcolepsie. Maar de pilletjes worden ook veel gepopt door mensen die even willen knallen als Einstein.

Ritalin helpt ADHD-ers en ADD-ers die zich moeilijk kunnen concentreren. Het heeft een vergelijkbare werking op mensen zonder ADHD of ADD. Niet gek dat het zo geliefd is bij studenten wanneer de tentamens er aan komen. Ritalin is familie van amfetamine. Bij veel gebruikers zorgt het dan ook voor slaapproblemen, verminderde eetlust of hartkloppingen: bijwerkingen die dan weer minder positief zijn voor je leervermogen.

Ritalin wordt heel veel gebruikt. Het gebruik onder Nederlandse studenten lijkt gestegen in vergelijking met tien jaar geleden. Maar hoe kom je eraan? Het is namelijk alleen te krijgen op recept van de dokter. Dat houdt natuurlijk niet iedereen tegen. Niet alle ADHD-ers en ADD-ers gebruiken alle pillen die ze voorgeschreven krijgen. Dus worden de overbodige pillen weggegeven of verkocht. Om te laten zien hoe dat gaat liep Geraldine een dagje mee met een Ritalin dealer .

Gebruik
De meestvoorkomende manier van Ritalin is in pilvorm. Dit neem je dan in met water. Je kunt Ritalin ook vergruizen en het snuiven, maar dit is niet aan te raden.

Dosering
Als je bent gediagnosticeerd met ADHD of ADD, ga dan niet zelf doktertje spelen. Houd je aan de door de arts voorgeschreven hoeveelheid. Als je Ritalin gebruikt voor recreatieve doeleinden, neem dan nooit meer dan 30 mg in (zoals te zien in de video hierboven).

Risico’s
Is Ritalin gebruiken zonder risico’s? Mmnnnee. Als je een hartaandoening of -afwijking hebt kan het mega gevaarlijk zijn. Het heeft namelijk invloed op je bloedvaten, waardoor je hartkloppingen kan krijgen. En er is zelfs een kleine mogelijkheid dat je hart er helemaal mee kapt. En dan kun je dus overlijden. Voor je aan de Ritalin gaat moet je dus eerst goed checken of je geen hartafwijking of -aandoening hebt. Zeker als het vaker in de familie voorkomt. Eerst even een bezoekje brengen aan de dokter dus. Wel zo verstandig en sowieso handig om te weten. Naast dat Ritalin slecht voor je hart is, kun je ook last krijgen van andere bijwerkingen zoals braken, zweten, depressie en uitputting.

Verder zijn er nog een paar nare bijwerkingen. Sommige Ritalin-gebruikers hebben namelijk ineens last van knallende koppijn, jeuk of zijn mega snel geïrriteerd. Ook kun je van Ritalin vervelende groei- en slaapstoornissen krijgen, vermindert je eetlust, kun je buikpijn en kun je psychische klachten krijgen en kun je angstig en nerveus worden. Niet risicoloos dus.

Wil je zien wat Ritalin met Nellie doet? Check het hieronder: