Sfeerfoto van Spuiten en Slikken
Spuiten en Slikken

Spuiten en Slikken

Iedere maandag, woensdag en vrijdag om 17.00 een nieuwe aflevering opyoutube

Vind hier jouw dagelijkse dosis seks en drugs! Elke maandag, woensdag en vrijdag zijn er nieuwe afleveringen van De Seksmobiel, Emma's Peepshow en Drugslab te vinden op onze site.

VOLG ONS

Spuiten en Slikken

Seks & Drugs woordenboek

Pride

Pride is een viering van LHBTQI+ voor gelijke rechten en behandeling van iedereen. Nog altijd worden veel mensen op basis van seksualiteit, kleur, afkomst, handicap, gender of uiterlijk gediscrimineerd. Pride wil de boodschap overbrengen dat je trots mag zijn op wie je bent en hoe je eruit ziet. Het is dus een feest én demonstratie ineen. In Nederland is de Pride gelukkig legaal en normaal, maar helaas zijn er nog veel plekken op de wereld waar een Pride verboden is en met (politie)geweld wordt tegengehouden. Daarom is het heel belangrijk dat in Amsterdam de Pride gevierd blijft worden.

Ontstaan
In 1970 werd de eerste pride gevierd. Aanleiding hiervoor was een politie-inval een jaar eerder in een homobar in New York. Al jaren werden de bezoekers van de bar bedreigd door de politie. Op 28 juni 1969 besloten ze terug te vechten. Hierna ontstond het ‘Gay Liberation Front’. Deze club heeft de jaren erna gestreden voor de veiligheid van homo’s in Amerika.

Nederland
In Amsterdam vond in 1977 de eerste grote Nederlandse homodemonstratie plaats: Roze Zaterdag. Lesbische vrouwen protesteerden toen tegen een anti-homocampagne van de Amerikaanse zangeres Anita Bryant, een bekende anti-homoactiviste.

Canal Pride
De Amsterdamse Canal Pride is een van de grootste prides ter wereld. Maar er is meer dan de kanaalparade: gedurende twee weken zijn er allerlei leuke en interessante dingen rondom het thema te doen in de hoofdstad. Omdat de Pride over acceptatie gaat van meer groepen dan enkel homoseksuelen, heet het geen Gay Pride meer, maar Pride. Dik, dun, zwart, wit, man, vrouw, geen van beiden, met of zonder benen: elk mens is prachtig! Dat wil Pride graag overbrengen.

Regenboogvlag
Tijdens de Pride staat de regenboogvlag centraal. Deze vlag werd in 1978 ontworpen door een Amerikaanse kunstenaar voor de Gay Freedom Day Parade in San Francisco. De vlag stond oorspronkelijk voor homo’s, maar is inmiddels een symbool geworden voor de hele LGBTQI+-gemeenschap.

Artikelen

Afbeelding van Onze Pride

Onze Pride

1 aug 2019
Afbeelding van Dit is waarom Pride zo belangrijk is | COLUMN

Dit is waarom Pride zo belangrijk is | COLUMN

6 aug 2018

Videos

Afbeelding van Pride 2019 - Spuiten en Slikken

Pride 2019 - Spuiten en Slikken

1 aug 2019
Sfeerbeeld BNNVARA programma's