Sfeerfoto van Spuiten en Slikken
Spuiten en Slikken

Spuiten en Slikken

Iedere maandag, woensdag en vrijdag om 17.00 een nieuwe aflevering opyoutube

Vind hier jouw dagelijkse dosis seks en drugs! Elke maandag, woensdag en vrijdag zijn er nieuwe afleveringen van De Seksmobiel, Emma's Peepshow en Drugslab te vinden op onze site.

VOLG ONS

Spuiten en Slikken

Seks & Drugs woordenboek

PrEP

Als je onveilige seks gaat hebben, kan je jezelf beschermen tegen hiv. Dit doe je dan met PrEP: een preventief middel dat je alleen beschermt tegen hiv, niet tegen andere soa’s.

Het is belangrijk dat je minimaal twee dagen voordat je seks gaat hebben met PrEP begint. Ook kan je PrEP gewoon altijd slikken. Vanaf 2019 wordt PrEP vergoed door Nederlandse zorgverzekeraars. Je kunt het krijgen via je dokter of apotheek.

PEP
Als je onbeschermde anale seks hebt gehad met iemand die mogelijk hiv heeft, dan kan je besmetting voorkomen door PEP te slikken. Belangrijk is dan wel dat je binnen 2 tot 72 uur begint met het slikken van je PEP -kuur. Dit medicijn verlaagt de kans op het krijgen van het virus aanzienlijk. PEP wordt vergoed als je een Nederlandse zorgverzekering hebt.

Waar verkrijgbaar?
PrEP en PEP zijn verkrijgbaar via de GGD, eerste hulp (van een groter ziekenhuis) of hiv-behandelcentrum. Check ook prepnu voor de laatste updates.
Sfeerbeeld BNNVARA programma's