Sfeerfoto van Spuiten en Slikken
Spuiten en Slikken

Spuiten en Slikken

Iedere maandag, woensdag en vrijdag om 17.00 een nieuwe aflevering opyoutube

Vind hier jouw dagelijkse dosis seks en drugs! Elke maandag, woensdag en vrijdag zijn er nieuwe afleveringen van De Seksmobiel, Emma's Peepshow en Drugslab te vinden op onze site.

VOLG ONS

Spuiten en Slikken

Seks & Drugs woordenboek

Pil

Als een meisje of vrouw elke dag op een vast tijdstip de pil, dan voorkomt dit dat ze zwanger raakt. De pil is de meest populaire vorm van anticonceptie, maar beschermt niet tegen soa’s en hiv. Gebruik daarom altijd een condoom als er nieuwe piemels in het spel zijn.

Hoe werkt dat dan?
De anticonceptiepil werkt op basis van hormonen . Deze hormonen zorgen dat er geen eicel meer vrijkomt. Ook maakt de pil het slijm in de baarmoederhals dikker, waardoor zaadcellen er minder makkelijk doorheen komen. En de hormonen beïnvloeden de baarmoederwand, zodat een eitje zich ook niet kan innestelen, mocht die toch bevrucht zijn. 

Zo neem je hem
In 1 strip zitten meestal 21 pillen. Als je 21 pillen hebt ingenomen, slik je 7 dagen lang geen pil. Dit heet de stopweek. In deze week word je ongesteld . Ook in de stopweek ben je beschermd tegen zwangerschap (ook al slik je dan dus een week geen pil). Na de stopweek begin je weer met een nieuwe strip. Ook als je nog bloed verliest na die 7 dagen, kun je gewoon met een nieuwe strip beginnen. Het bloedverlies stopt vanzelf.

Maar let op!
Heb je de pil niet goed geslikt, ben je te laat bent begonnen met je nieuwe strip, heb je diarree gehad of overgegeven? Dan kan je alsnog zwanger raken. Seks daarom met een condoom als je geen zin hebt in baby’s.

Andere opties
Sommige mensen vinden de pil helemaal niks. Omdat je hormonen binnen krijgt bijvoorbeeld (en die kunnen je een depressief gevoel geven) of omdat het dagelijks slikken van een pil je tegenstaat. Gelukkig zijn er daarom nog heel veel andere vormen van anticonceptie. Denk aan de nuvaring , het hormoonspiraaltje, het koperspiraal , de prikpil , implanon , condooms , het pessarium of periodieke onthouding . Er is dus altijd wel eentje die bij jou past. Overleg met je huisarts welke dat kan zijn.

Artikelen

Afbeelding van 10 TIPS VOOR JE EERSTE KEER XTC

10 TIPS VOOR JE EERSTE KEER XTC

20 jun 2019
Afbeelding van Dit moet je weten over de mannenpil

Dit moet je weten over de mannenpil

28 sep 2018
Afbeelding van Drugslab - Bastiaan neemt XTC

Drugslab - Bastiaan neemt XTC

23 feb 2018
Afbeelding van FEITEN EN FABELS: HET HORMOONSPIRAALTJE

FEITEN EN FABELS: HET HORMOONSPIRAALTJE

30 jul 2017
Sfeerbeeld BNNVARA programma's