Sfeerfoto van Spuiten en Slikken
Spuiten en Slikken

Spuiten en Slikken

Iedere maandag, woensdag en vrijdag om 17.00 een nieuwe aflevering opyoutube

Vind hier jouw dagelijkse dosis seks en drugs! Elke maandag, woensdag en vrijdag zijn er nieuwe afleveringen van De Seksmobiel, Emma's Peepshow en Drugslab te vinden op onze site.

VOLG ONS

Spuiten en Slikken

Seks & Drugs woordenboek

PCOS

PCOS is een afwijking in de hormoonhuishouding van een vrouw. Een vrouw heeft namelijk, naast vrouwelijke, ook mannelijke hormonen in haar lichaam. Als de balans tussen die hormonen niet in evenwicht is, heeft ze het polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS). Ze heeft dan (iets) meer mannelijke hormonen in haar lijf dan nodig. Hierdoor is ze vaak minder vruchtbaar. 10 tot 15 procent van alle vrouwen heeft PCOS.

Minder ongesteld
Hoe je kunt weten of je PCOS hebt? Het belangrijkste teken is dat je heel weinig of zelfs niet ongesteld wordt. Vaak wordt er dan gedacht aan amenorroe . Hierdoor wordt PCOS vaak over het hoofd gezien. Je hormonen zorgen namelijk voor een eisprong. Als je hormonen uit balans zijn, kunnen ze geen eitje maken.

Haartjes of puistjes
Toch kunnen er ook eerder belletjes gaan rinkelen. Iemand met PCOS heeft vaker last van overgewicht, kan veel donkere haartjes op haar lichaam hebben of veel puistjes krijgen.

En nu?
Ben je heel onregelmatig ongesteld of herken je iets anders in dit verhaal? Ga gerust eens naar je huisarts of gynaecoloog . Die kan met een echo vaak goed zien of je inderdaad PCOS hebt.

Vruchtbaarheid
Meestal komt iemand met PCOS er pas achter dat ze de aandoening heeft als ze zwanger probeert te raken. Weet wel dat verminderde vruchtbaarheid niet betekent dat je nooit baby’s kunt krijgen. Met een goed dieet of medicijnen is er heel veel op te lossen. Te genezen is het helaas niet.
Sfeerbeeld BNNVARA programma's