Seks & Drugs woordenboek

MDMA

Mdma of “M” is een van de populairste synthetische drugs. De scheikundige naam voor MDMA is 3,4 methyleendioxymethamfetamine. MDMA komt voor in pilvorm (XTC), poedervorm en kristalvorm.

Werking
Het eerste effect is voelbaar na 20 à 60 minuten, maar kan soms ook pas na 2 uur opkomen. Gebruikers voelen zich blij, opgewekt, warm, gelukkig en verliefd. Ze zijn open en zoeken contact met anderen. Muziek klinkt nog beter en je kan uren doordansen. Na 4 tot 6 uur neemt de werking weer af.

De werking van een middel heeft te maken met drie factoren: de drug (het middel zelf, de dosering en de manier van inname), de set (factoren van de persoon die het neemt, zoals geslacht, gewicht, psychische gesteldheid, etc.) en de setting (factoren in de fysieke en sociale omgeving).

Psychische effecten MDMA:

Gelukkig en tintelend gevoel dat in golven komt, een warme gloed die door het lichaam stroomt

·       Energiek, helder, fit en alert

·       Euforisch, opgewekt en vrolijk

·       Geluid wordt intenser

·       Warm, open, verliefd, meer behoefte aan contact, praten, zin in knuffelen

·       Bij hoge dosering mogelijk verwardheid, angst en hallucinaties

Lichamelijke effecten MDMA:

·       Verhoogde hartslag/bloeddruk en lichaamstemperatuur

·       Minder eetlust

·       Grote pupillen

·       Gespannen spieren

·       Gespannen kaken en knarsetanden

·       Droge mond, dorst

·       Moeite met plassen

·       Meer uithoudingsvermogen

·       Soms zweten, misselijkheid, kotsen, hoofdpijn, duizeligheid

Gebruik
Vooral op dancefeesten is MDMA populair. MDMA wordt het meest in pilvorm (XTC) geslikt. MDMA-poeder zijn de fijngemalen MDMA-kristallen. Gebruikers nemen dan kleine ‘likjes’ poeder of kristallen. Gebruikers kunnen ook een capsule of een vloeitje met poeder slikken, dit wordt een MDMA bommetje genoemd. Het poeder wordt ook wel opgelost in een drankje. Ook snuiven komt voor, bij snuiven komen de effecten sneller op. Daarvoor is ook een lagere dosering nodig.

Dosering
Een ‘recreatieve’ dosis ligt tussen de 1 en 1,5 mg MDMA per kilo lichaamsgewicht per gebruiksmoment. Dit betekent dat als je 60 kilo weegt, een recreatieve dosis tussen de 60 en 90 mg MDMA voor de hele avond zal liggen. Bevat jouw pil meer dan 180 mg MDMA? Dan is in dat geval een halve pil (of tweemaal een kwart pil met ten minste 1,5 uur tussen de innames) genoeg voor het gewenste effect.

Als je kijkt naar de werking is er geen verschil tussen XTC-pillen, MDMA-poeders/kristallen en capsules met MDMA. Gebruikers ervaren soms wel een verschil. Dit kan te maken hebben met de dosering en de persoonlijke gevoeligheid van de gebruiker.

Als je meer ervan neemt, krijg je vooral meer last van de ongewenste effecten zoals gespannen kaken, vergeetachtigheid, verwarring en misselijkheid.

Risico’s
Bij het gebruik van MDMA krijg je het gevoel van dorst, ook al heb je genoeg gedronken. Het risico is dat je dat dorstgevoel gaat compenseren door te veel water te drinken, dan ligt een watervergiftiging op de loer. Drink daarom ook niet teveel water. Ongeveer 1 glas per uur is voldoende. Natuurlijk is het gebruik van MDMA nooit zonder risico, maar als je dit advies van ons aanneemt dan kun je de risico’s en bijwerkingen zo veel mogelijk beperken.

Veel mensen hebben na het gebruik van MDMA een kater. Ze voelen zich somber en leeg. Dit komt omdat je serotonine voorraad is uitgeput. Dit wordt ook wel de dinsdagdip genoemd (omdat veel gebruikers op zaterdag gebruiken en de dip op dinsdag krijgen).

Video: Nellie test MDMA

Do’s en don’ts MDMA: