Sfeerfoto van Spuiten en Slikken
Spuiten en Slikken

Spuiten en Slikken

Iedere maandag, woensdag en vrijdag om 17.00 een nieuwe aflevering opyoutube

Vind hier jouw dagelijkse dosis seks en drugs! Elke maandag, woensdag en vrijdag zijn er nieuwe afleveringen van De Seksmobiel, Emma's Peepshow en Drugslab te vinden op onze site.

VOLG ONS

Spuiten en Slikken

Seks & Drugs woordenboek

Krokodil

Deze designerdrug is een afgeleide van morfine en heeft een euforische, kalmerende en pijnstillende werking. In 1940 werd het door een geneesmiddelenfabrikant geïntroduceerd, maar ook snel weer van de markt gehaald omdat het zo extreem verslavend was.

In 2003 dook een zelfgemaakte variant op in de Russische drugsscene onder de naam ‘krokodil’ (ook wel ‘crocodile’ of ‘croc’). Croc wordt gemaakt uit codeïne (uit tabletten of hoestdrank), verfverdunner of benzine, zoutzuur, fosfor (uit luciferkopjes) en jodium.

Werking
Door de euforische, kalmerende en pijnstillende werking wordt krokodil gebruikt als goedkoper en sterker alternatief voor heroïne. De stroperige stof wordt ingespoten en werkt vrijwel direct in (2-3 minuten). De effecten houden ongeveer anderhalf uur aan.

Risico’s
Omdat het middel zonder filter wordt ingespoten, raken bloedvaten, spieren en botweefsel beschadigd. Niet zozeer door de werkzame desomorfine, maar vooral door de andere vervuilde troep die erin zit. Zo zorgt het zoutzuur er voor dat je weefsel afsterft. De levensverwachting van gebruikers ligt op 2-3 jaar. In Nederland komt het gebruik van krokodil tot nu toe niet voor.
Sfeerbeeld BNNVARA programma's