Sfeerfoto van Spuiten en Slikken
Spuiten en Slikken

Spuiten en Slikken

Iedere maandag, woensdag en vrijdag om 17.00 een nieuwe aflevering opyoutube

Vind hier jouw dagelijkse dosis seks en drugs! Elke maandag, woensdag en vrijdag zijn er nieuwe afleveringen van De Seksmobiel, Emma's Peepshow en Drugslab te vinden op onze site.

VOLG ONS

Spuiten en Slikken

Seks & Drugs woordenboek

Koperspiraatje

Een koperspiraaltje is een klein plastic ankertje met daaromheen koperdraad.

Een huisarts of gynaecoloog plaatst dit in de baarmoeder . Dit voorkomt dat je zwanger raakt. Het is dus een vorm van anticonceptie .

Geen hormonen
Een koperspiraaltje gaat zwangerschappen tegen door de afgifte van koper. Huh? Ja, koper doodt zaad en daarom kan je niet zwanger raken. Het koperspiraal is hiermee de enige vorm van anticonceptie zonder hormonen. Na plaatsing werkt het 5 tot 10 jaar. Wil je baby’s? Dan laat je ‘m er gewoon weer uithalen. Je kunt dan meteen zwanger raken. Belangrijk om te onthouden: een koperspiraaltje beschermt niet tegen soa’s en hiv.

Nog even belangrijk
De meeste mensen die een koperspiraal nemen, worden daarna (vooral in het begin) heftiger ongesteld . Dit komt omdat je lijf even moet wennen aan dat wondermiddel. Het plaatsen van een spiraal (ook van een hormoonspiraal) kan pijnlijk zijn. Meestal is die pijn na een dag huilen in bed wel voorbij.  

Meer weten over spiraaltjes en andere anticonceptie?
Een spiraaltje laat je zetten bij de huisarts of een gynaecoloog. Voordat je dat doet, is het handig om met een deskundige - je huisarts of iemand van Sense - te bespreken welke anticonceptie het beste bij jou past.
Sfeerbeeld BNNVARA programma's