Sfeerfoto van Spuiten en Slikken
Spuiten en Slikken

Spuiten en Slikken

Iedere maandag, woensdag en vrijdag om 17.00 een nieuwe aflevering opyoutube

Vind hier jouw dagelijkse dosis seks en drugs! Elke maandag, woensdag en vrijdag zijn er nieuwe afleveringen van De Seksmobiel, Emma's Peepshow en Drugslab te vinden op onze site.

VOLG ONS

Spuiten en Slikken

Seks & Drugs woordenboek

Incubatietijd

Soms duurt het even voordat een ziekte zich laat zien. De tijd tussen besmetting en het zichtbaar worden ervan, noem je incubatietijd.

Ben je bijvoorbeeld aangestoken door de griep? Dan duurt het zo’n 1 tot 3 dagen voordat je in bed ligt te zweten. Zo geldt er voor iedere ziekte een andere incubatietijd.

Soa’s
Ook soa’s kennen een incubatietijd. Je zult niet 5 minuten na een potje tongen een grote blaas op je lip krijgen als je met iemand kust die herpes heeft, dat duurt een paar dagen. Ook chlamydia zal je niet meteen opmerken. Meestal gaan er een paar weekjes overheen.

Check, check, dubbel check
Dit betekent trouwens ook dat de meeste soa’s en hiv een paar weken tot enkele maanden na besmetting pas zichtbaar zijn in het bloed. Houd hier rekening mee als je een test doet. Zo heeft hiv bijvoorbeeld zo’n 1 tot 3 maanden nodig om zichtbaar in het bloed te zijn. Bij hiv kunnen de symptomen trouwens tot 10 jaar op zich laten wachten. Als die test niet wordt gedaan, kan het dus zomaar 10 jaar duren voordat je er ziek van wordt.
Sfeerbeeld BNNVARA programma's