Seks & Drugs woordenboek

HPV

Oftewel Humaan Papilloma Virus is een soa die zowel bij mannen als bij vrouwen voorkomt. Voor vrouwen lijkt het alleen een stuk gevaarlijker. Feitje: tussen de 80 en 90 procent van de vrouwen draagt dit virus bij zich. Het wordt een soa genoemd, omdat het ook via seksueel contact wordt overgegeven. Maar zelfs meisjes die nooit eerder hebben gesekst kunnen het virus dragen: het HPV-virus kan namelijk worden overgedragen via huidcontact.

Genitale wratten
Heb je genitale wratten , dan ben je besmet met het lage type HPV. Dit is voor man en vrouw hetzelfde, namelijk mega irritant. Ze zijn niet zo sexy, kunnen pijn doen of jeuken. Ook kan er andere afscheiding uit je vagina of plasbuis komen. Lichtpuntje: de wratjes gaan meestal vanzelf weg. Geen zin om te wachten? De dokter kan je wratjes eventueel bevriezen met stikstof, wegbranden of een crème voorschrijven.

Vaccineren
Het lijkt erop dat HPV nogal wat te maken heeft met baarmoederhalskanker. Daarom wordt hier al jaren veel onderzoek naar gedaan. Het is mogelijk je er als jonge vrouw tegen te laten inenten. Je wordt daarmee beter beschermd tegen baarmoederhalskanker. In principe krijgt ieder meisje als ze 13 wordt per post een uitnodiging voor de vaccinatie. Om het vaccin goed te laten werken is het belangrijk dat je nog geen seks hebt gehad. Als je wel seks hebt gehad, kan het namelijk zijn dat je het virus al hebt. Dan werkt het vaccin niet meer. Je krijgt twee keer een vaccin, met een tussenperiode van een half jaar. Ben je 15 jaar of ouder? Dan kun je ook het vaccin krijgen. Je krijgt dan drie keer een prik. Vraag je huisarts dus vooral om advies of ga naar een GGD in jouw buurt.