Seks & Drugs woordenboek

HPPD

HPPD staat voor Hallucinogen Persisting Perception Disorder. Dit is een neuro-psychologische aandoening die je kan oplopen na gebruik van hallucinogene drugs als LSD, MDMA of paddo’s.

Als je een tripmiddel gebruikt kun je een bad trip krijgen, een akelige ervaring waarbij je je angstig en vervelend voelt. Hier kun je nog langere tijd last van houden, soms gepaard met flashbacks. Je herbeleeft dan stukjes van je bad trip.

Visuele storingen
Meestal gaan deze flashbacks weer over. Maar soms houden mensen last van visuele storingen zoals het zien van vormen, lichtflitsen, heftige kleuren, bewegende of trillende objecten. Je leeft dus eigenlijk gewoon een soort fantasiewereld. Eentje waarin je wordt achtervolgd en lastiggevallen door vreemde kleuren, vlekken, draden en lichten. Klinkt chill, maar dat is het niet. Je bent je er wel van bewust dat wat je ziet niet echt is. Je tript niet. Maar je kan er ook niets tegen doen om die visuele hindernissen te omzeilen of uit te schakelen . En naast het feit dat eigenlijk gewoon je hele gezichtsveld een beetje kapot is, kan het ook nog voorkomen dat je hersenen in de kortsluiting schieten, met als gevolg een kop vol angst, paniek en depressies.

Blijf even van de drugs af
Dit betekent echter nog niet het einde van de (realistische) wereld. Want ook al is er nog geen specifiek medicijn beschikbaar voor HPPD, er bestaan wel andere medicijnen die je kunnen helpen ontsnappen uit dit niet zo’n fijne spaceship. Voorlopig van de drugs afblijven is in ieder geval het allerbelangrijkste. Zorg verder dat je genoeg rust neemt, beweegt en gezond eet. En mocht je je zorgen maken om jezelf of iemand anders, dan raden we altijd aan contact te zoeken met je huisarts.