Seks & Drugs woordenboek

Hormonen

In totaal zwerven er zo’n 100 soorten hormonen door ons lichaam. Ze zorgen voor de groei en ontwikkeling van ons lichaam, regelen dingen rondom voortplanting en houden de processen in ons lichaam op gang. Hoewel hormonen onmisbaar zijn, kunnen ze ons ook helemaal gek maken: ze hebben invloed op hoe we ons voelen en gedragen. De bekendste hormonen zijn de geslachtshormonen: oestrogenen (vrouwelijk) en testosteron (mannelijk).

Een beetje van beiden
Die twee geslachtshormonen hebben we overigens allemaal: alle vrouwen hebben een beetje testosteron en alle mannen hebben een beetje oestrogeen. Soms komt het voor dat mannen veel meer oestrogeen hebben of vrouwen juist meer testosteron. Vandaar dat sommige meisjes bijvoorbeeld meer lichaamshaar hebben en sommige mannen meer borstgroei.

Het zijn de hormonen
Als vrouwen zich anders gedragen, dan zeggen mensen weleens ‘dat zijn de hormonen’. Voor mannen gebruiken we dat zinnetje nooit. En da’s best gek, want  mannen en vrouwen hebben evenveel hormonen. Dus: gedraagt een man zich vreemd? Dan kan je ook best zeggen: ‘dat zijn vast de hormonen’.

De pil en hormonen
Vrouwen die anticonceptie gebruiken, nemen daarmee extra hormonen in. Dit kan ervoor zorgen dat je lichaam verandert of je je anders gaat voelen. Zo kun je een beetje aankomen of je vaker emotioneel voelen of somber. Voor sommige vrouwen zijn dit redenen om met de pil te stoppen. De pil kan soms wel helpen puistjes te verminderen. Voor sommigen een reden om ‘m juist te gaan slikken. Voelt de pil die jij gebruikt niet oké? Ga dan vooral naar je huisarts. Die kan je een ander merk voorschrijven. Daar zitten bijvoorbeeld minder hormonen is of de samenstelling is net even anders.