Seks & Drugs woordenboek

HIV

Hiv kan je krijgen door onveilige seks. Het is een virus dat je afweersysteem zwakker maakt. Hierdoor kan je vatbaarder worden voor andere ziektes. HIV kan worden overgedragen door bloed, sperma en vaginaal vocht. Als je hiv goed behandelt, is er eigenlijk niet zoveel aan de hand. Vaak kan je het dan zelfs niet meer vinden in het bloed. Dit wordt undetectable genoemd. Iemand die hiv heeft, noem je seropositief.

Onoverdraagbare hiv
Bij een goede behandeling kan je hiv niet meer vinden in het bloed, het is dan ook niet meer overdraagbaar. Je kan dan dus in principe onbeschermd seks hebben. Dit noem je undetectable, ofwel onoverdraagbare hiv. Helaas zijn er ook genoeg mensen die niet weten dat ze hiv hebben en dus niet behandeld worden. Als je dan onveilige seks hebt, is het wel overdraagbaar. Het is daarom belangrijk om je regelmatig te laten testen.

Hoe je het krijgt
Als je neukt zonder condoom kan je hiv krijgen. En ook door te pijpen of beffen zonder condoom kan je het krijgen als er voorvocht, sperma of bloed in je mond terecht komt. Heb je anale seks? Dan is de kans op hiv nog wat groter. Dit komt doordat de slijmvliezen rondom de anus extra gevoelig zijn. Ook soa’s verhogen de kans op hiv. De slijmvliezen zijn dan vaak beschadigd. Ook in wondjes kunnen bloed of sperma terechtkomen. Hiv kan je NIET krijgen door zoenen, hoesten of niezen.

PEP en PrEP
Heb je onbeschermde ( anale ) seks gehad met iemand die mogelijk hiv heeft? Dat betekent dat je risico loopt om hiv op te lopen. Geen paniek! Zorg ervoor dat je binnen 2 tot 72 uur start met het slikken van een PEP-kuur. Dit medicijn verlaagt de kans op het krijgen van het virus aanzienlijk. PEP is verkrijgbaar via de GGD , eerste hulp (van een groter ziekenhuis) of een hiv-behandelcentrum. Ook kan je voordat je onveilige seks gaat hebben jezelf preventief beschermen tegen hiv. Dit doe je met PrEP : een middel dat je alleen beschermt tegen hiv, niet tegen andere soa’s. Wij raden daarom altijd een rubbertje aan. Wel zo veilig.

Gebrek aan medicijnen
In Nederland worden alle mensen die weten dat ze hiv hebben goed behandeld. In veel andere landen is dat heel anders: door een gebrek aan medicijnen krijgen mensen met hiv vaak aids . Dit kan uiteindelijk de dood betekenen.

Gewoon lekker kussen
Veel mensen die hiv hebben, krijgen te maken met stigma’s en discriminatie . Zelfs als ze behandeld worden en de ziekte dus niet meer kunnen overdragen. Mensen durven iemand met hiv vaak niet te kussen of worden paniekerig als iemand met hiv niest of hoest. Nu jij alles weet over hiv, weet jij dat dit niet nodig is. Ofwel: verspreid jouw kennis en verklein de vooroordelen.

Andere vragen?
Heb je vragen over hiv, onveilige seks, soa’s? Neem (geheel anoniem) contact op met de sense .