Seks & Drugs woordenboek

Herpes

Herpes is een rete besmettelijk virus. Gelukkig zijn de symptomen met de juiste behandeling prima te behandelen. Toch nog een kleine domper: heb je herpes eenmaal ‘cadeau’ gekregen, dan kom je er nooit meer vanaf. Dat klinkt wat heftig, maar maak je geen zorgen. Het virus blijft altijd in je lijf, maar staat het grootste deel van de tijd in een soort slaapstand. Meestal komt het pas naar boven als je bijvoorbeeld griep krijgt of veel stress hebt. Dat heet een uitbraak. Alleen tijdens een uitbraak kun je anderen besmetten. Herpes bestaat er in twee varianten:

Type 1
Type 1 (herpes simplex) is verantwoordelijk voor de ‘koortslip’. Je kunt deze vorm krijgen als je zoent met iemand die op dat moment actief besmet is. Je krijgt dan blaasjes en zweertjes op je lippen. De blaasjes op je lip vallen vaak best op: jij en je potentiële zoenpartners zitten daar waarschijnlijk echt niet op te wachten. Ze kunnen ook pijnlijk zijn. Maar geen stress! Met een crème van de dokter of drogist ben je er zo vanaf. Als de blaasjes weer volledig verdwenen zijn, kan het kussen weer beginnen!

Type 2
Bij type 2 hebben we het over genitale herpes, een soa dus. Dit kun je krijgen door ( anaal of vaginaal) te neuken met iemand die op dat moment actief besmet is. Ook orale seks kan zorgen voor besmetting. Dus type 1 kan type 2 bij iemand anders veroorzaken, en andersom. Word je besmet met type 2, dan ontstaan er binnen een paar dagen blaasjes op je piemel , in de vagina of rond de anus. Ook binnen in de vagina of endeldarm kunnen blaasjes ontstaan.

Afblijven!
Raak de blaasjes zo min mogelijk aan en was regelmatig goed je handen. Via de handen verspreidt het virus zich makkelijk over jouw lijf en dat van een ander.

Niet alleen
Herpes is geen pretje, maar troost je met de gedachte dat ruim de helft van de mensen het virus herpes bij zich draagt - meestal in slaapstand, dus niet besmettelijk. Ontwaakt het virus uit z’n slaapstand, krijg je blaasjes en heb je daar last van? Ga dan meteen even langs de huisarts of drogist.