Seks & Drugs woordenboek

Gonorroe

Gonorroe is bij mannen bekend als de druiper. Klinkt grappig, maar gonorroe is behoorlijk besmettelijk. De bacterie voelt zich erg thuis in de plasbuis van een nietsvermoedende piemel of vagina. Ook zijn er veel meer plekken waar het zich kan ontwikkelen tot een akelige soa. Zo kan het ook overgedragen worden tijdens anale seks. Ook bij orale seks kan het zich in de mond en keel nestelen.

Besmet
Na besmetting duurt het zo’n twee dagen voor de eerste klachten beginnen. Die variëren nogal. Bij mannen gaat het vooral om een groen-gele afscheiding, pijn bij het plassen en eventueel wat bloedverlies. Ben je besmet tijdens anale seks ? Dan zul je vooral klachten hebben tijdens het poepen. Het kan moeilijker gaan, pijnlijker zijn of je ontlasting is anders dan normaal. Als het in je mond zit is het meest duidelijke symptoom vaak een amandel- en/of keelontsteking. Helaas krijgt niet iedereen de symptomen dat hij of zij besmet is. Wees dus extra voorzichtig met onveilige seks.

Vrouwen opgelet!
Waar mannen vaak duidelijk klachten hebben, is dit voor vrouwen en meisjes niet het geval. Je kunt besmet raken in je vagina , anus , maar ook in de mond als je iemand oraal hebt bevredigd. Eventuele klachten zijn bloedverlies na het seksen, pijn tijdens de seks of een veranderde cyclus. En er kan een groen-gelige afscheiding uit de vagina komen (dit is trouwens lang niet altijd zo). Je zult dus extra alert moeten zijn. Ga daarom bij iedere twijfel direct naar je huisarts of GGD. Zo voorkom je lastige ontstekingen of zelfs problemen met je vruchtbaarheid.

Six weeks notice
Een besmetting kan tot wel 6 weken terug gaan. Het is dus belangrijk dat je na diagnose ook zo snel mogelijk je laatste bedpartners laat weten wat er loos is. Ligt dit ingewikkeld? Vraag dan aan je huisarts of hij/zij een ‘brief persoons notificatie’ voor je kan versturen. Deze brief wordt verstuurd naar je sekspartner. Hierin staat dat iemand waar hij of zij mee naar bed is geweest een soa heeft. Zo blijf jij anoniem, maar zadel je niemand op met de gevolgen van een onontdekte soa. Via de GGD kun je ook een anonieme sms laten versturen.