Seks & Drugs woordenboek

Glijmiddel

Glijmiddel is de shit. En onmisbaar als je bijvoorbeeld condooms gebruikt of anale seks wilt hebben. Bovendien kan je met glijmiddel ook lekker masseren. Dat betekent dus niet alleen een soepeler, maar ook een sensueler feest in bed.

Niet nat genoeg?Gebruik glijmiddel niet als je 'net niet nat genoeg' bent. Dan is beter voorspel of desnoods gebruik van beetje speeksel beter. Met glijmiddel demp je pijnprikkels, maar verdwijnt de oorzaak van pijn bij penetratie (spanning, te weinig opwinding of zelfs licht vaginisme) niet! Meiden die vaker last hebben van moeite met of pijn bij penetratie doen er goed aan hun huisarts te raadplegen!

Er zijn drie soorten glijmiddel: op siliconen-, water- en oliebasis. Die zijn er in mega veel verschillende soorten. Ze hebben allemaal een ander smaakje, kleurtje, geurtje en stofje.

Glijmiddel op siliconenbasis  bevat siliconen, klinkt best logisch. Wat misschien niet logisch klinkt: siliconen vibrators mogen NIET gebruikt worden met siliconen glijmiddel. Glijmiddel met siliconen tast je apparaatje aan. Hierdoor komen er schadelijke stofjes vrij. En die zijn schadelijk voor je gezondheid. Niet doen dus!

Wel lekker, glijmiddel op siliconenbasis glijdt heel lang. Zelfs onder water is ie te gebruiken. Fijn is dat dit glijmiddel niet schadelijk is voor je poes en baarmoeder (als je die hebt). Let wel op waar je siliconengel gebruikt want het vlekt op je lakens en kleren. Nasty!

Glijmiddel op waterbasis . Je hebt ze met verschillende smaakjes. Mmmm.. Lekker, maar voor de smaak wordt er glycerine toegevoegd. En dat is gevaarlijk. Glycerine kan zorgen voor nare infecties of schimmel in je poes (als die tenminste hebt). Van glijmiddel op waterbasis krijg je geen vlekken. Nog een voordeeltje: het tast je latex en seksspeeltje niet aan. Gebruik glijmiddel op waterbasis dus heerlijk samen met je speeltjes.

Olie als glijmiddel . Doe. Het Niet.  Echt ‘n afrader. Het blijft lang glad. Maar het vettige goedje vreet gaten in speeltjes en condooms. De olie sluit poriën af. Heel slecht voor je baarmoeder (als je die hebt dus hè). Ook de Vaseline die op veel nachtkastjes van stoere mannen staat is op oliebasis. Gebruik Vaseline alleen om af te trekken. Andere oliën kun je beter alleen voor massage gebruiken. Tenminste… als je freaky situaties wilt voorkomen!

Niet DIY'en
Geen glijmiddel in huis, maar wel zin om te glijen? Ga niet zomaar aan de haal met bodylotions, massage olie of olijfolie. Uit onderzoek blijkt namelijk dat olie de kans op infecties in de anus en vagina vergroot: het verstoort het natuurlijk evenwicht. Ook heb je meer kans op infecties. Bovendien kan het je condoom beschadigen of zelfs kapotmaken. En dat is het laatste dat je wilt.

Hoe dikker, hoe beter
Gebruik daarom altijd glijmiddel op - bij voorkeur - siliconenbasis. Op waterbasis kan ook, alleen die droogt wat sneller uit. Verder geldt de regel: hoe dikker het glijmiddel, hoe langer het glijdt. Neem ruim, wees nooit te zuinig en kies voor glijden in plaats van lijden. Ga je anaal? Gebruik dan nooit glijmiddelen die extra stimuleren - bijvoorbeeld met tintelende gel erin. Doe je dat wel? Dan heb je fik in je reet. En dat wil je niet.