Seks & Drugs woordenboek

GHB

GHB is de afkorting van gamma-hydroxy-boterzuur of gamma-hydroxy-butyraat. Het is de afgelopen jaren populair geworden als partydrug. Velen kennen het ook als de zogenaamde rapedrug omdat het gebruikt zou worden om slachtoffers te verkrachten. Doordat het moeilijk is te doseren is het erg risicovol om te gebruiken. Je kunt er snel out van gaan. Daarnaast is het super verslavend.

Werking
GHB is een lichaamseigen stof. Het komt van nature in kleine hoeveelheid voor in de hersenen. De GHB die gebruikt wordt als drug wordt echter gemaakt van allerlei schoonmaakmiddeltjes die je waarschijnlijk ook in je aanrechtkastje tegenkomt. Het wordt gemaakt van GBL (= schoonmaakmiddel) en natronloog (gootsteenontstopper). GHB wordt meestal gedronken. Het komt als een zoute stroperige vloeistof maar ook in poeder- en pilvorm. Als het goed gaat zijn de effecten vergelijkbaar met een vrolijke dronken roes. Je kunter ontspannen, praterig en opgewonden van worden.

Risico’s
GHB is lastig te doseren. Het verschil tussen een dosis met aangename effecten en de dosis waarbij iemand bewusteloos raakt is maar heel klein. Mensen die vervolgens uit een bewusteloze slaap van GHB komen, kunnen erg verward en agressief zijn. Ook kun je misselijk zijn en kan er geheugenverlies optreden. Er wordt al snel te veel GHB genomen. Een overdosis GHB kan fataal aflopen. Door een te hoge dosis kan de ademhaling verstoord raken en zelfs stoppen. Wanneer je combineert met alcohol wordt de kans hierop groter. Bovendien kun je mogelijke hersenschade oplopen.

GHB is heel erg verslavend. Als je er eenmaal aan zit, kom je er moeilijk van af. Daarbij is in één keer afkicken van GHB (Cold Turkey) is niet zo slim. Je lichaam raakt er namelijk gewend. Flinke ontwenningsverschijnselen zijn het gevolg. Afkicken van een GHB verslaving betekent daarom langzaam afbouwen. Een huisarts kan je hierbij helpen.

Rapedrug
GHB wordt ook wel de rapedrug genoemd omdat het meerdere malen in verband is gebracht met verkrachtingszaken waarbij het slachtoffer gedrogeerd is. Bijvoorbeeld door bij het stappen GHB in het drankje te doen. De exacte cijfers zijn niet bekend omdat mensen soms ook zeggen dat er iets in hun drankje is gedaan als ze teveel gedronken hebben. Maar het is en blijft verstandig om je drankje goed in de gaten te houden! GHB heeft een hele zoute en bittere smaak, over het algemeen zul je dit dus snel proeven.

Gebruik
Ben je van plan om GHB te gebruiken? Houd dan rekening met de volgende dingen:
- Mix GHB altijd met water of frisdrank.
- Op een lege maag is de kans op een overdosis groter.
- Op een volle maag is de kans op braken groter.
- Eet normaal en wacht minimaal 2 uur voordat je de GHB inneemt.

Dosering
GHB is moeilijk te doseren. De dosis is onder andere afhankelijk van
- Je ervaring;
- Je maaginhoud;
- Je gevoeligheid voor GHB;
- De concentratie van de GHB.

De maximale sterkte van GHB is 650 mg per ml. Laat je GHB altijd testen en neem nooit meer dan 2,5 ml (half buisje) in één keer (In een buisje zit 5 ml).

Kijk hier hoe Nellie reageert op GHB: