Seks & Drugs woordenboek

Geslachtsziekte

Als je seks hebt zonder condoom, kan je een seksueel overdraagbare aandoening (soa) oplopen.

Chlamydia, herpes, genitale wratten, gonorroe, hiv, hepatitis B, schaamluis, syfilis, shigella, schurft en trichomonas. Dit zijn allemaal seksueel overdraagbare aandoeningen, soa’s dus. Een soa is een bacteriële infectie die je kunt oplopen tijdens de seks. De een is vervelender dan de ander. Een aantal van deze geslachtsziektes zijn redelijk makkelijk te verhelpen met pillen of een zalf. Behandel je ze niet? Dan kunnen soa’s meer kwaad aanrichten.

Voorkomen
Gelukkig kun je door het gebruik van een condoom of bijvoorbeeld een beflapje een soa voorkomen. Schurft en schaamluis worden helaas niet tegengehouden door een condoom of beflapje. Ook moet je voorzichtig zijn met aftrekken en vingeren. Als je bijvoorbeeld menstruatiebloed, sperma of slijm van de een in contact brengt met de slijmvliezen - die zitten bij alle lichaamsopeningen - van de ander, dan kan je een soa of hiv overdragen.

Bloed op bloed
Je loopt niet alleen tijdens seks risico op een soa. Bloedcontact kan ook besmetting veroorzaken. Hoe dan? Nou, bijvoorbeeld als je drugs gebruikt via een naald en je die naald deelt met iemand die besmet is met hepatitis of hiv.  Dan is de kans groot dat jij ook geïnfecteerd raakt.

The sooner the better
Denk je dat je een geslachtsziekte hebt? Ga dan naar je huisarts of de GGD bij jou in de buurt. Bij de GGD kan je je anoniem laten testen en helpen ze je verder. Tot je 25e kun je dit gratis doen, daarna zijn er kosten aan verbonden. Voor een aantal geslachtsziektes kan je een thuistest halen.