Sfeerfoto van Spuiten en Slikken
Spuiten en Slikken

Spuiten en Slikken

Iedere maandag, woensdag en vrijdag om 17.00 een nieuwe aflevering opyoutube

Vind hier jouw dagelijkse dosis seks en drugs! Elke maandag, woensdag en vrijdag zijn er nieuwe afleveringen van De Seksmobiel, Emma's Peepshow en Drugslab te vinden op onze site.

VOLG ONS

Spuiten en Slikken

Seks & Drugs woordenboek

FAS

FAS is de afkorting voor Foetaal Alcohol Syndroom. En dat kan een kind krijgen als de moeder drinkt tijdens de zwangerschap. Nou krijgt je kind het niet meteen na één drankje. Maar toch is dat ene wijntje al een slecht idee. En een avondje flink doorzuipen al helemaal. Waarom? Even doorlezen.

FAS is de afkorting voor Foetaal Alcohol Syndroom. En dat kan een kind krijgen als de moeder drinkt tijdens de zwangerschap. Nu krijgt je kind het niet meteen na één drankje. Maar toch is dat ene wijntje al een slecht idee. Meerdere drankjes dus al helemaal.

Hersenbeschadigingen
Alle alcohol die gedronken wordt tijdens een zwangerschap kan hersenbeschadigingen veroorzaken bij de baby. Als een zwangere vrouw drinkt, drinkt de baby ook. De alcohol komt in de bloedsomloop van de moeder en wordt via de placenta doorgegeven aan de bloedsomloop van de baby. De baby kan die alcohol niet afbreken. Baby’s zijn klein en gevoelig. Al kan de moeder nog zo goed tegen drank. Voor een babytje kan één drankje al schadelijk zijn. Het komt er dus op neer dat je per direct moet stoppen met drinken als je zwanger wordt en dat het eigenlijk het beste is om al te stoppen met drinken als je plannen hebt om zwanger te worden.

Diagnose
Bij de diagnose FAS worden vier factoren afgetikt: groeiachterstand, lichamelijke kenmerken, gedragsafwijking en een moeder die gedronken heeft. Bij die kenmerken is blootstelling aan alcohol het belangrijkst. De lichamelijk afwijkingen die bij FAS horen zijn: slechte tanden, een rechte bovenlip, brede neus, hangende ogen, hartproblemen en vervorming van botten. Maar er zijn dus ook een aantal gedragsafwijkingen. Zo zijn kinderen met FAS vaak impulsief, hebben concentratie- en aandachtsproblemen en geheugenproblemen en ze reageren sterk op prikkels. Hierdoor komen ze vaak eerder in de problemen dan kinderen zonder FAS.

Kenmerken
Als je die kenmerken hebt krijg je vaak de stempel autisme of ADHD opgedrukt. Maar dat kan dus ook FAS zijn. Het is mogelijk dat een moeder niet weet dat ze zwanger is en gedronken heeft. Of dat ze tegen een arts niet eerlijk is over haar alcoholgebruik tijdens haar zwangerschap. In dat geval krijgt het kind vaak een verkeerde diagnose. En dat is dus absoluut niet handig.

Vertel het verder
FAS heeft grote gevolgen voor het verdere leven van het kind. Probeer er daarom iets van te zeggen als je ziet dat een aanstaande moeder drinkt. Niet direct. Dat werkt vaak niet. Maar doe dat subtiel. Meer bekendheid over FAS kan ervoor zorgen dat (aanstaande) moeders de alcohol laten staan. Weet waar je het over hebt en laat eventueel dit artikel zien. Of verwijs ze door naar de website van het FAS-project. Daar staat al deze informatie nog uitgebreider met foto’s en verhalen.

Artikelen

Afbeelding van Afl. 4: FAS, Ageplay en Jurre probeert LSD

Afl. 4: FAS, Ageplay en Jurre probeert LSD

19 sep 2017
Afbeelding van Straatonderzoek - Wat doe je als je een zwangere vrouw ziet drinken

Straatonderzoek - Wat doe je als je een zwangere vrouw ziet drinken

18 sep 2017
Afbeelding van Dit moet je weten over: FAS

Dit moet je weten over: FAS

4 sep 2017
Sfeerbeeld BNNVARA programma's